Доступність посилання

ТОП новини

Незважаючи на ризики, латвійські підприємці готові розвивати бізнес в Україні


Рига – Інтерес латвійських бізнесменів до розвитку підприємницької діяльності в Україні залишається доволі високим. Це засвідчив семінар «Можливості бізнесу в Україні», організований у Ризі Латвійським агентством інвестиції та розвитку за сприяння посольства України в Латвії. Учасники заходу ділилися досвідом про те, як розпочати бізнес в Україні, говорили про нові зміни в українському законодавстві та тенденції українського ринку, а також зауважили про різницю бізнесової культури в Україні та Латвії.

Перший секретар посольства України у Латвії Алла Горницька розповіла латвійським підприємцям про нові реформи та сприятливий інвестиційний клімат в Україні.

Дипломат запросила латвійські підприємства та спеціалістів до участі в проектах реалізації програми енергоефективності в Україні, створювати спільні підприємства з виробництва сільськогосподарської продукції, інвестувати в промислові та туристичні об’єкти.

Великий ринок збуту, але є бюрократія та корупція

Півроку тому в Україні відкрилося представництво Латвійського агентства інвестиції та розвитку. Керівник представництва Аріс Котанс, який до цього декілька років мав власний бізнес в Україні і добре обізнаний із українською бізнесовою специфікою, наголосив на плюсах та мінусах ведення підприємницької діяльності на українській території.

За його словами, позитивними є наявність великого ринку збуту та вільних ніш для бізнесу, мова й менталітет, дружнє ставлення українців до латвійців, низька вартість робочої сили та обізнаність місцевого населення з якістю латвійського товару.

Серед негативних моментів Аріс Котанс назвав: політичну нестабільність і пов’язані з цим ризики для бізнесу; брак висококваліфікованої робочої сили; бюрократію та корупцію.

Водночас в інтерв’ю Радіо Свобода Аріс Котанс зазначив, що ризики ведення бізнесу в Україні пропорційні можливостям отримати значні прибутки. Щоб відкрити власний бізнес в Україні, він радить спочатку зробити певні кроки.
Краще на початку дізнатися, чи потрібна ваша продукція в Україні
Аріс Котанс

«В першу чергу, слід проконсультуватися. Краще на початку витратити певну суму на консультацію і дізнатися, чи потрібна ваша продукція в Україні. Якщо потрібна, то другий крок – це початок бізнесу, ну а потім вже можна говорити про прибутки»,зазначив Аріс Котанс.

Різниця у бізнесовій культурі сприяє розвитку

Ліга Трейліха в Україні з 2007 року. Працювала у фінансових структурах, зараз член правління «Inovesting» – консалтингової фірми, яка надає підтримку у розвитку бізнесу українських бізнесменів у Балтії, а латвійських – в Україні.

За її словами, латвійським підприємцям, які збираються розпочати діяльність в Україні, слід рахуватися з відмінностями бізнесової культури та специфікою присутності владних структур у бізнесі.
Відмінності бізнес-культури Латвії і України пов’язані з історичними особливостями розвитку країн
Ліга Трейліха

«Думаю, що відмінності бізнес-культури Латвії і України пов’язані з історичними особливостями розвитку країн. Однак з іншого боку, це ж цікаво. Для тих підприємців, які можуть їх зрозуміти, прийняти й працювати в іншому бізнесовому середовищі це дає гарні можливості для розвитку», – впевнена Ліга Трейліха.

Наразі, за її словами, латвійцям легше працювати в Україні, ніж у Росії, бо ризиків тут все ж таки менше, також Латвія та Україна не мають політичних розбіжностей.

Опитані Радіо Свобода латвійські підприємці зазначили, що шукають можливості для виходу на український ринок. Вони сподіваються запропонувати українському споживачеві продукцію інформаційних технологій та систем, фармакологічні препарати та харчові продукти.

Торговельні зв’язки зміцнюються

За інформацією Центрального статистичного управління Латвії, у 2011 році загальний обсяг зовнішньої торгівлі товарами та послугами між Латвією та Україною склав 204,9 мільйона євро.

Традиційно Латвія експортує в Україну товари хімічної промисловості, текстиль, електричне обладнання та механізми, а також харчову продукцію.

Український імпорт в Латвію – це енергетичні матеріали, чорні метали, залізничні локомотиви, харчові продукти та товари промислового виробництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG