Доступність посилання

ТОП новини

Расизму в Україні немає?


Київ – В Україні зростає кількість злочинів на ґрунті ненависті, заявляє Харківська правозахисна група. 62 такі злочини правозахисники зафіксували від весни минулого року по весну цього. Саме стільки тривав моніторинг злочинів, що пов’язані з етнічним та соціальним походженням, кольором шкіри, релігійними переконаннями, мовними та іншими ознаками. Натомість у Міністерстві внутрішніх справ стверджують, що впродовж останніх чотирьох місяців не було скоєно жодного злочину на ґрунті ненависті і запевняють, що расизму в Україні немає.

20 квітня, в день народження Адольфа Гітлера, шестеро невідомих, ймовірно ультраправих, побили у Києві журналіста Андрія Мовчана, який не приховує своїх лівих поглядів.

22 квітня на «Полі пам’яті» поблизу Сімферополя, на місці масового розстрілу євреїв та кримчаків, розрили братські могили й розтрощили кістки загиблих.

13 травня у місті Костянтинівка на Донеччині невідомий бритоголовий молодик побив трьох американців- волонтерів «Корпусу миру»…

Це лише кілька прикладів, які оприлюднили останнім часом ЗМІ і які наводять у своєму звіті правозахисники.

38 промов ненависті з боку чиновників

І це лише верхівка айсберга, наголошує Харківська правозахисна спілка. Більше року вона проводила моніторинг у 17 областях України та в державних установах. Результати свідчать, що проблема загострилась. Так, за останній рік правозахисники зафіксували 62 злочини на ґрунті ненависті, 23 акти вандалізму. В перебігу моніторингу також зафіксували 38 промов ненависті з боку держслужбовців, 30 із яких стосувалося ромів.

«Людина, яку призначили в Калуш головним лікарем, зібрала лікарів і сказала: «Цыгане вы немытые, я вас всех уволю!» Усе закінчилося тим, що звільнили її саму», – зауважує співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

«Жертвами ненависті» в Україні стають не лише громадяни з небілим кольором шкіри, але й певні соціальні групи, продовжує правозахисник.

«Ми виділяємо такі групи: по-перше, це іноземці, по-друге, громадяни України з неєвропейською зовнішністю, далі роми, кримські татари, окремо виділяємо групу релігійних іудеїв. Ще одна група – зовсім нова в цьому переліку, стосується людей, які вживають наркотики, є носіями ВІЛ-СНІД, алкоголіки, бомжі. Пов’язана зі зростанням впливу в Україні молодіжної субкультури, яка бореться за здоровий спосіб життя», – розповів Євген Захаров.

Расизму в Україні немає – МВС

У Міністерстві внутрішніх справ ставлять під сумнів статистику правозахисників. «В Україні расизму немає, – заявляє начальник управління зв’язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України Володимир Поліщук.

«Расизму в Україні немає. За 4 місяці цього року жодної кримінальної справи за статтею 161 Кримінального кодексу не порушено», – сказав Радіо Свобода Поліщук.

За даними МВС, за минулі 3 роки було вчинено, щонайменше, 126 насильницьких злочинів. Проте як злочин на ґрунті ненависті, відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України, кваліфікували лише 11 із них.

Щоб ліквідувати расизм в Україні, необхідно змінити законодавство

Координатора проекту «Без кордонів» Максима Буткевича така офіційна статистика не дивує, адже, за його словами, потрібно бути сильним і чесним, щоб визнати проблему.
В нас є расистські напади, в нас є расистське мовлення, в нас є расистські організації та ідеї, в нас є расисти. Безумовно в Україні є расизм!
Максим Буткевич

«У нас є расистські напади, у нас є расистські висловлювання, у нас є расистські організації та ідеї, у нас є расисти. Але в нас нема расизму? Це позиція українських державних органів. Класична їх цитата: «У нас немає расизму, а лише окремі його прояви». Це не серйозно. Безумовно, в Україні є расизм!» – наголошує Максим Буткевич.

За підсумками дослідження правозахисників, найбільш агресивним регіоном є Крим, а найтолерантніші – Житомирська і Вінницька області. Активісти пропонують кілька шляхів розв’язання проблеми, зокрема внесення змін до статті 161, встановлення адміністративної відповідальності за хуліганство, вчинене з мотивів расової, етнічної та релігійної ворожнечі. Детальніше йдеться у книзі «Злочини на ґрунті ненависті в Україні: 2011-2012 роки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG