Доступність посилання

ТОП новини

Чи став Київ борделем за час Євро-2012?


Київ – Бум секс-індустрії, якого очікували від Євро-2012, в Україні не відбувся, оскільки «будинки розпусти не отримали значного припливу іноземних клієнтів, на який сподівалися», стверджують і правоохоронці, і незалежні експерти. Частина з них констатує, що сексуальні послуги продовжують активно просувати в українській столиці, але причина цього не Євро, а загальна ситуація в країні. Самі ж повії стверджують, що розвиток секс-індустрії суттєво зменшили правоохоронці. Іноземці, що приїхали на футбольний турнір, кажуть, що в Україні набагато більше повій, і цей бізнес краще організований, аніж у їхніх державах.

Сніжана – повія, яка працює в Києві декілька років «сама на себе». За цей час вона отримала ВІЛ-інфекцію, однак продовжує надавати сексуальні послуги. У час Чемпіонату Європи з футболу кількість її клієнтів збільшилася, однак іноземців серед них небагато, розповіла жінка Радіо Свобода.
Поза сумнівом, іноземні вболівальники нашими послугами користуються

«Міліція не дає стояти на Кільцевій, тому повії працюють хто по домівках, хто по саунах. Стоять на трасах передовсім ті, хто домовився з міліцією, але далі від Києва. Іноземці з’явилися, користуються послугами. Були британці, голландці, шведи, з інших країн. Не дуже багато. Але я ж їх не рахую! Хоча поза сумнівом, іноземні вболівальники нашими послугами користуються», – зізнається Сніжана.

Іноземці помітили велику секс-індустрію в Києві

Ніколас приїхав до України зі Швеції побачити футбольний турнір. А паралельно – попрацювати барменом у шведському куточку київської фан-зони.

Сам Ніколас пропозицій щодо сексу за гроші не отримував, однак постійно спостерігав, як жриці кохання атакували його співвітчизників.
Повії тут біля нас розмовляли зі шведами, намагалися продати себе нашим відвідувачам

«Повії тут біля нас розмовляли зі шведами, намагалися продати себе нашим відвідувачам, – каже він. – Дорогою з фан-зони додому ми теж бачили повій. В Україні досить потужна секс-індустрія, у порівнянні зі Швецією, бо в нас такого явища практично немає».

Інший громадянин Швеції, футбольний вболівальник Штефан, розповів, як «зняв» повію. «Ми познайомилися в нічному клубі, вона назвалася Лейлою. Я витратив на неї тисячу гривень. В Україні дуже красиві жінки, але ж тисяча гривень – завелика ціна за те, щоб поспілкуватися з дівчиною!» – зауважив уболівальник.
Іноземним фанам пропонують секс-послуги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Правоохоронці протидіють секс-бізнесу чи покривають його?

Організація Femen, відома своїми епатажними протестами в Україні та інших країнах Європи, зокрема і проти секс-індустрії, відстоює думку, що розвитку проституції, у тому числі і в час Євро-2012, потурає чинна влада.

Повій у Києві покриває міліція, заявила Радіо Свобода лідер руху Femen Ганна Гуцол.

«Ми зробили експеримент. Разом з одним із телеканалів ми робили провокацію – стояли на кільцевій під виглядом повій, щоб викликати агресію сутенерів, щоб втрутився «дах», як це називають. «Дахом» у даному випадку виявився відділ протидії торгівлі людьми МВС», – розповіла Ганна Гуцол.

Вона припускає, що простий міліціонер без дозволу свого керівництва не покриватиме повій. І вважає, що нитки ведуть до вищих ешелонів влади, зокрема, до народних депутатів, які мають зиск із цього бізнесу.
Не скажу, чи вся Україна стала борделем. Київ – став. Особливо околиці фан-зони
Ганна Гуцол

«Не скажу, чи вся Україна стала борделем. Київ – став. Особливо околиці фан-зони. Щовечора повії з’їжджаються сюди, тут вільно роздають листівки з пропозиціями еротичного масажу. Міліція їх не затримує, бо це ж масаж! Київ зараз – великий централізований бордель», – зауважує Ганна Гуцол.

Самі ж правоохоронці наголошують, що боротьба з проституцією – серед головних їхніх завдань на час футбольного турніру. Міліція ліквідувала низку борделів, що ж до покривання правоохоронцями повій, то це дезінформація, заявив речник МВС Володимир Поліщук.
Триває боротьба з утриманням будинків розпусти. Їх було виявлено і закрито 10 у містах, що приймають Євро-2012
Володимир Поліщук

«Триває боротьба з проституцією, але не лише з цим адміністративним правопорушенням, а передовсім з утриманням будинків розпусти. За час турніру їх було виявлено і закрито 10 у містах, що приймають Євро-2012. Складено більше 250 адміністративних протоколів на повій. Інформація, що правоохоронці покривають проституцію, з’являється, але перевірка показує, що це сутенери, які називають себе правоохоронцями, і намагаються бути на них схожими».

Поінформований турист до борделю не йде – активісти

Поблизу фан-зони дійсно роздають пропозиції щодо сексуальних послуг – у цьому переконався кореспондент Радіо Свобода. Однак ці пропозиції маскують під рекламу нічних клубів. Кожен другий промоутер нічного клубу на Хрещатику говорив, що в його закладі можна отримати секс за гроші. Середня ціна – сто доларів за годину.
Дівчата є: від 18 до 28 років. Приходьте, на місці з ними домовитеся!

«Дівчата є: від 18 до 28 років. Приходьте, на місці з ними домовитеся!» – кажуть промоутери.

Втім, довкола київської фан-зони роздають не лише запрошення на платний секс. Низка громадських організацій поширює листівки про те, що проституція та навіть отримання секс-послуг в Україні є незаконними, і що значна частина повій є носіями венеричних хвороб. Подібні заходи дали змогу зменшити сплеск проституції в час футбольного турніру, говорить координатор гарячої лінії з протидії торгівлі людьми Олена Муха.

«Реклама цих послуг відбувається через листівки, інтернет. Повії знімають квартири практично в кожному будинку центра Києва. Ми констатуємо, що в секс-індустрії стало менше клієнтів. Бо іноземці, які приїжджають до нас на футбол, дізнаються, що проституція тут поза законом, і що на них теж може чекати відповідальність», – пояснює Олена Муха.

Секс-індустрія отримує розвиток в Україні не лише через футбольні матчі, але й через загальну ситуацію в Україні, вважає соціальний психолог Олег Покальчук.
Загалом секс-індустрія – це структурований бізнес, монополія, яка протидіє конкурентам
Олег Покальчук

«Сплеск проституції викликають будь-які свята та масові скупчення людей. Я не можу сказати, що до Києва масово приїжджають жінки, які потім самі працюють повіями. Загалом секс-індустрія – це структурований бізнес, монополія, яка протидіє конкурентам. Шансів у тих, хто хоче працювати на себе, небагато», – каже експерт.

Загальної кількості повій у Києві не знають ані влада, ані дослідники. Вони лише констатують, що сексуальні послуги пропонують таксисти, персонал готелів і навіть ресторанів. Між тим, за різними дослідженнями, близько чверті київських повій є носіями ВІЛ, і більшість із них має інші венеричні хвороби.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG