Доступність посилання

ТОП новини

Що тхне у Львові?


Львів, підприємство з виробництва дріжджів
Львів, підприємство з виробництва дріжджів
Львів – Уже майже рік Львівська мерія шукає причини неприємного запаху в місті. Міська влада звинувачує підприємство з виробництва дріжджів «Ензим» і 25 липня «Львівводоканал» планує припинити водовідведення, тобто не приймати стічних вод «Ензиму». На самому підприємстві звинувачення відкидають, вимагаючи знайти справжню причину смороду в місті.

Бувають такі дні у Львові, що відчинити вікно у помешканні неможливо через жахливий запах із вулиці. Це спостерігається, коли є високий атмосферний тиск, повітря стає сухим. А ось коли йде дощ, смороду немає. Фахівці пояснюють це тим, що колектори переповнені водою і тому запах відсутній.

Спеціальна робоча комісія, створена мерією, з’ясувала, що підприємство «Ензим» постійно викидає у 10-12 разів більше від норми стічних вод у міську каналізацію. Чим порушує технологічний режим роботи міських очисних споруд і призводить до їх перевантаження.

А за перевіркою обласної прокуратури, причиною виникнення неприємного запаху у Львові є зношена і застаріла каналізаційна система міста. За даними прокуратури, протягом цього року «Львівводоканал» дозволив 13 підприємствам міста скидати у міську каналізацію забруднені стічні води понад норму. До того ж ще 85 підприємств роблять це незаконно, без жодних дозволів, заявляє прокуратура Львівщини.

Міська влада не реагує на результати перевірки прокуратури і погрожує 25 липня відрізати «Ензим» від водовідведення.

У дріжджового заводу інший запах

Компанія «Ензим» визнає, що має проблеми зі стічними водами, але за словами комерційного директора підприємства Сергія Лаврова, це не є причиною запаху в місті. Підприємство має власні очисні споруди, а його очищені стоки становлять 2% від загальноміських. «Ензим» сплачує «Львіводоканалу» 5 мільйонів гривень у рік за водопостачання і водовідведення понад норму.

«Проблема неприємного запаху не має ніякого стосунку до запаху на нашому підприємстві. Ці проблеми якимось чином об’єднали в одну. Наше підприємство працює цілодобово 365 днів, а на складах продукція може зберігатись лише один день. Якщо б технологічно було можливо, ми готові припинити виробництво на якийсь час, щоб усі переконались, що неприємний запах йде від нашого підприємства», – каже Сергій Лавров.

Запах, відчутний біля очисних споруд підприємства, не нагадує сморід на вулицях міста. На «Ензимі» припускають, що проти підприємства можуть застосувати рейдерську технологію захоплення.

Львів’янка Ольга Миколаїв, через територію дачі якої протікає річечка Марунька, що тече від дріжджового заводу, розповіла, що вода буває дуже чиста і видно дно, але інколи вона коричневого кольору із запахом дріжджів. Втім на підприємстві заперечили, що зливають стоки у річку.

«Львівводоканал» «кривить душею»?

Науковці і екологи називають різні причини неприємного запаху у Львові: несанкціоновані і погано очищені стоки підприємств, намул, що забиває колектор, старі каналізації. На думку голови громадського об’єднання «Бюро екологічних розслідувань» Дмитра Скрильнікова, не можна у проблемі звинувачувати лише одне підприємство.

«Львівводоканал» кривить душею. Багато підприємств несанкціоновано скидають стічні води і водоканал на це закриває очі. Треба комплексно підходити до проблеми. А ще сама система каналізації, дощової та звичайної. При ремонті доріг не було передбачено відповідні заходи, щоб були відведення для випарів і газів», – наголосив експерт.

Якщо 25 липня «Львіводоканал» не надаватиме підприємству «Ензим» послуг водовідведення, то виробництво дріжджів зменшиться удвічі. Львівські підприємці створили «Комітет порятунку промислових підприємств Львівщини». Вони домагатимуться від міської влади ретельного розслідуання проблеми неприємного запаху у Львові. Протягом усього часу проведення Євро-2012 у Львові смороду не було чути жодного разу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG