Доступність посилання

ТОП новини

США занепокоєні скороченням свободи засобів інформації в Україні перед виборами


Іян Келлі, архівне фото
Іян Келлі, архівне фото
Сполучені Штати Америки стурбовані тим, що влада України скорочує свободу засобів інформації напередодні жовтневих парламентських виборів, заявив у четвер постійний представник США в Організації з безпеки і співпраці в Європі Іян Келлі.

За його словами, у США звертають увагу, що деякі незалежні засоби інформації та їхні власники зазнають більшого тиску, що, як виглядає, має на меті обмежити їхнє висвітлення подій. Серед таких нещодавніх дій влади, зокрема, кримінальні розслідування й переслідування, перевірки податкових інспекторів і погрози відмовити в ліцензіях, мовиться в заяві.

Представник США в ОБСЄ згадав у цьому контексті дії податкової міліції щодо телеканалу «ТВі» 12 червня, пов’язану з цим кримінальну справу проти генерального директора каналу Миколи Княжицького та кримінальне розслідування щодо журналістки сайту Lb.ua Соні Кошкіної. За його словами, це викликає занепокоєння і, як виглядає, суперечить оголошеному самою ж владою мораторію на перевірки засобів інформації.

Переслідування цих журналістів триває і попри заклик Президента Віктора Януковича до прокуратури і податкової служби перевірити, чи є законні підстави для розслідувань, мовиться далі в заяві.

США закликають владу України припинити ці переслідування і підтримати принцип плюралізму і незалежності засобів інформації, заявив постійний представник США в ОБСЄ Іян Келлі.

Ціла низка українських і закордонних журналістських і правозахисних об’єднань, політиків уже висловлювала занепокоєння з приводу згаданих справ. Президент Віктор Янукович доручав перевірити їхню законність. Державна податкова служба заявляла натомість, що всі заяви про вибіркове переслідування і тиск на засоби інформації в Україні «невірно трактують дії» податківців та «дискредитують податкову службу в очах українського суспільства та міжнародної спільноти».
XS
SM
MD
LG