Доступність посилання

ТОП новини

Захід проти можливого розколу Сирії на міні-держави


Прага – У Сирії тривають запеклі сутички між владою та опозицією із застосуванням усіх родів військ. Із двомільйонного міста Алеппо втекло вже понад 200 тисяч жителів та евакуюють сотні українців, переважно зі змішаних сирійсько-українських родин. У середу президент Сирії Асад привітав вірні йому війська з днем збройних сил та закликав перемогти повстанців, які, за його словами, є «злочинцями та агентами іноземних ворогів».

Речниця місії ООН в Дамаску Саусан Ґошех підтвердила в середу в Дамаску, що режим президента Сирії Башара Асада продовжує атакувати опозицію, сирійську Вільну армію, використовуючи танки, артилерію та авіацію, включно з літаками-винищувачами. За її словами, опозиція теж володіє важкою зброєю, включно з танками і ракетами. А потерпають від цього пересічні сирійці.

«В даній ситуації нас найбільше хвилює доля цивільного населення. Сьогодні частина людей потрапила у пастку перехресного вогню . Інші шукають захисту в школах, лікарнях, громадських будівлях», – заявила в Дамаску в середу Саусан Ґошех.

На любительському відео з Сирії видно розправу опозиції над прихильниками президента Башара Асада. В Алеппо було чути у середу активну стрілянину та вигуки релігійних гасел.

Експерти не виключають спроб прихильників Асада створити міні-державу Алаві

Враховуючи природній рельєф Сирії, коли на північному заході вздовж берега Середземного моря пролягає гірське пасмо, яке відокремлює іншу частину країни від моря, та історичне проживання тут релігійних меншин Сирії, на які й опирається режим Асада, експерти не виключають, що його прихильники виношують плани розколу країни. Створення міні-держави на базі алавітів, шиїтів, християн та друзів можуть підтримати, як кажуть експерти, Іран та Росія.

Так, Бенджамін Єнесен, експерт із міжнародної безпеки університету Вашингтона, сказав Радіо Свобода: «Як ви бачити, наприклад, інші анклави, квазі-держави на кшталт Південної Осетії, Абхазії, вони не можуть економічно існувати без держави-патрона з великою регіональною потужністю, як Росія». Американський експерт також вважає, що «у випадку з державою алавітів можна прогнозувати, що будуть добрі стосунки з Іраном».

Хоча й алавіти нараховують до двох з половиною мільйонів осіб у Сирії і разом з іншими меншинами складають до 10 відсотків населення, все ж експерти вважають, що утворення міні-держави в північно-західному гірському пасмі країни лише продовжить на невизначений термін громадянський конфлікт в Сирії. Сунітська більшість в країні ніколи не змириться із втратою виходу до моря, кажуть західні експерти.

Тим часом міністр оборони Сполучених Штатів Леон Панетта заявив у перебігу нинішнього візиту до регіону (він був у Єгипті та Ізраїлі), що уряд США, разом зі своїми союзниками, шукає варіанти відходу режиму Асада від влади та демократичне реформування Сирії в інтересах усіх сирійських громадян. На Заході вважають спроби до розколу Сирії безперспективними і такими, що не вирішують проблем цієї держави.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG