Доступність посилання

ТОП новини

Конструктор Сікорський міг би стати символом співпраці США та України, але…


Ігор Сікорський і його перший гелікоптер С-1 (1909 рік). Фото надане Відділом історії авіації та космонавтики імені Сікорського Державного політехнічного музею
Ігор Сікорський і його перший гелікоптер С-1 (1909 рік). Фото надане Відділом історії авіації та космонавтики імені Сікорського Державного політехнічного музею
«Обережно, падає каміння», – папірець з таким написом висить одразу на вході у київський двір, де був сконструйований перший гелікоптер у світі. Ігор Сікорський, колишній студент КПІ, у світі відомий як «батько гелікоптера», з 1957-го року американські президенти літають вертольотами його конструкції, машини з написом «Sikorsy» на борту відомі у всьому світі. Проте, будинок, який має таку солідну історію за собою, перебуває в аварійному стані.

«Закордоном до кожного камінчика, який має історичне значення водять екскурсії, а в нас будівля, яка могла стати якимось мостом між Сполученими Штатами та Україною доведена до такого стану. Ми бачимо тут музей, а що бачить тут Міністерство оборони… може черговий елітний будинок, як отой навпроти – це дерибан землі», – сказав «Голосу Америки» голова Молодіжного руху Києва Арсеній Пушкаренко.

Сьогодні активісти Молодіжного руху Києва вирішили ще раз привернути увагу до стану будівлі і спробувати щось зробити з цього приводу. На стіні будівлі, де раніше була табличка, що визначала історичну цінність споруди і яка просто зникла, активісти повісили плакат-звернення до Київської адміністрації. Молоді люди переконані, що спочатку важливо повернути будинок в комунальну власність. За словами Пушкаренко, кілька років тому Американське Посольство вже намагалося сприяти створенню музею замість розвалин, але українська сторона запевнила, що й сама справиться.

Якби влада відновила цю будівлю, то тут було б багато туристів, які б приводили своїх дітей у музей і розповідали, що у нас жив та творив такий діяч, як Сікорський – людина, яка придумала вертоліт
Тетяна Богдановська
«Якби влада відновила цю будівлю, то тут було б багато туристів, як б приводили своїх дітей у музей і розповідали, що у нас жив та творив такий діяч, як Сікорський – людина, яка придумала вертоліт», – сказала «Голосу Америки» активістка Молодіжного руху Києва Тетяна Богдановська. «Це дуже важливо показати, що українці – прогресивні, я вважаю, якщо тут зроблять музей – це буде одним з великих вкладень в історію нашого міста».

Будівля Сікорських збудована за проектом батька Ігоря Сікорського – лікаря Івана Сікорського. Перший поверх дому він використовував під клініку, а у дворі будинку його син виготовляв деталі та випробовував свої перші літальні машини. Сьогодні будинок належить Міністерству оборони України. Раніше озвучувалися плани, щоб зробити там Музей історії та повітроплавання імені І.Сікорського, проте далі розмов справа не просунулася.

Всього у Києві Ігор Сікорський створив близько 25 видів літаків та 2 гелікоптери, а потім назавжди виїхав з країни. Відомим він став в Америці завдяки своєму літаку-амфібії, який встановив десятки світових рекордів. Сікорський там заснував свою компанію, яка сьогодні відома у світі як «Сікорськи Ейкрафт». Саме вона пропонувала заснувати спеціальний фонд імені Сікорського, який би фінансував проект створення музею, а також передав би експонати, але, за словами Пушкаренко, будівля і досі належить Міністерству оборони, яке відмовляється передати будівлю в довготривалу оренду.

Після першого етапу акції – привернення уваги громадськості та міської влади до стану, в якому опинилася будівля, активісти Молодіжного руху Києва збираються звернутися до Американського посольства в Україна та сім’ї Сікорських, які проживають в Америці, з проханням допомогти зберегти будівлю і таки перетворити її на музей.

(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG