Доступність посилання

ТОП новини

Верховний лідер Ірану назвав Ізраїль «раковою пухлиною»


Алі Хаменеї
Алі Хаменеї
Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї у своєму зверненні з нагоди завершення Рамадану заявив, що Ізраїль є «раковою пухлиною» і найбільшою проблемою для мусульман усього світу.

Таке висловлювання щодо Ізраїлю керівництво Ірану вживає вже не вперше. Зокрема, минулої середи Хаменеї назвав Ізраїль «фіктивним сіоністським наростом», який одного дня припинить своє існування. А президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад у п’ятницю під час свого виступу зазначив, що «існування Ізраїлю є образою для людства».

Такі заяви іранського керівництва гостро критикують у світі, зокрема в ООН. Зокрема, генеральний секретар цієї організації Пан Ґі Мун, який був одним із запрошених на нещодавній саміт у Тегерані, заявив, що «неабияк стурбований» такими «образливими і провокаційними заявами».

Ізраїль цього року неодноразово наголошував на намірі завдати авіаудар по іранських ядерних об’єктах. Керівництво Ізраїлю, як і керівництво низки країн Заходу, побоюється, що Тегеран займається створенням ядерної бомби. В Ірані ці заяви спростовують, водночас там досі не навели доказів виняткового мирного характеру своєї ядерної програми.
XS
SM
MD
LG