Доступність посилання

ТОП новини

Косово, посуха, розмір пенсій, ціни на житло – це основні теми в сербській пресі


Белград – Всі політичні розмови в Сербії починаються й закінчуються Косовом. І сьогодні – це центральна тема публікацій у сербській пресі, адже ситуацію в Косові у вівторок обговорювала Рада безпеки ООН. Місцеві газети також розпочали публікувати спогади Джуліана Ассанжа, засновника інтернет-порталу WikiLeaks. Сербські ЗМІ цікавляться і падінням цін на ринку житла – цьогоріч помешкання у центрі Белграда можна винайняти за 150 євро (у два рази дешевше, ніж минулого року).

Белградські газети подають основні акценти з виступу прем’єр-міністра Івіци Дачича у вівторок. Голова сербського уряду повторив традиційне твердження, що Сербія ніколи не визнає Косово. Газета «Бліц» зазначає, що сербського прем’єра в залі засідань першими вітали посли Росії та Індії, а прем’єр-міністра Косова Хашима Тачі – посли Німеччини та Великої Британії.

Сербські газети на перших сторінках подають і матеріали про суперечки в Демократичній партії, котра перебувала при владі упродовж минулих восьми років. Оглядачі та коментатори погоджуються між собою лише в тому, що колишній президент Борис Тадич після поразки на президентських та парламентських виборах не може залишитися на чолі партії. Але Тадич не хоче відступити. Мер Белграда Драґан Джілас, котрого вважають майбутнім лідером Демократичної партії, в газеті «Данас» оприлюднив текст, в якому спростовує чутки про його суперечки з Тадичем. Однак, майже всі газети стверджують, що в Демократичній партії триває боротьба за владу, та що в цій боротьбі не буде двох переможців.

Згадана газета «Данас» та щотижневик «НІН» розпочали публікувати спогади Джуліана Ассанжа, засновника інтернет-порталу WikiLeaks. Він стверджує, що його використали й обманули не лише політичні діячі, а й журналісти. Ассанж, зокрема, обурений фактом що йому не довіряли, поки він не надав достовірних доказів, а саме цього йому дуже часто бракувало.

Не будуть скорочувати й заморожувати пенсії

Центральна сербська газета «Політика» оприлюднила розлоге дослідження, присвячене проблемам пенсіонерів. Вже в заголовку на першій сторінці зазначається, що нова влада не буде скорочувати або заморожувати пенсії. Отож, більшість з-поміж 1 мільйона 600 тисяч пенсіонерів може спокійно спати. Точніше, могла б. На жаль, спокійного сну немає для двох третин пенсіонерів, котрі отримують менше від 220 євро.

У Сербії майже все дорожчає. Але дешевшають будинки та квартири, пише бульварна газета «Прес», та уточнює, що в центрі Белграда можна винайняти квартиру за 150 євро – у два рази дешевше, аніж три роки тому. Ціни падають через зменшення попиту. «Прес» стверджує, що в сербських селах є принаймні 50 тисяч будинків, у котрих ніхто не мешкає, та що в селах можна купити хату навіть за дві-три тисячі євро. Пересічна зарплата в цій країні – триста євро.

Регіональна газета «Дневник», що виходить у Новому Саді, головному місті Автономного краю Воєводина, надрукувала обширну статтю про наслідки посухи, що триває фактично від травня. Агромромисловці вимагають, щоб центральна влада вжила закон про передбачені заходи для полегшення скрутного становища, в котрому вони опинилися. Влада поки що не реагувала. Метеорологи повідомляють, що в Сербії завтра буде так як і сьогодні – 40 градусів.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG