Доступність посилання

ТОП новини

Угода про асоціацію з ЄС – це кращі товари і послуги за нижчу ціну – Сушко


Доповідь «Угода про асоціацію Україна-ЄС: дороговказ для реформ»
Доповідь «Угода про асоціацію Україна-ЄС: дороговказ для реформ»
Київ – Від Угоди про асоціацію між Україною та ЄС втратять лише найменш конкурентні сектори української економіки, водночас український споживач і уряд лише виграють. Про це під час оприлюднення результатів першого ґрунтовного аналізу Угоди про асоціацію сказав науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Натомість у провладній Партії регіонів запевняють: не можна говорити, що Угода про асоціацію з ЄС Україні є однозначно вигідною.

Сім українських незалежних експертів під керівництвом директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка проаналізували текст уже парафованої Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Свої висновки фахівці виклали в доповіді «Угода про асоціацію Україна-ЄС: дороговказ для реформ». Експерти дійшли висновку, що від цього договору виграють споживачі та уряд, а втратять лише найменш конкурентоспроможні сектори української економіки.
Найбільшу вигоду отримають українські споживачі, які до сьогодні змушені переплачувати за неякісні товари і послуги
Олександр Сушко

«Найбільшу вигоду отримають не власники великих підприємств, яким, дійсно, доведеться багато чого вкладати, щоб досягти певних європейських стандартів конкурентоздатності, – каже Олександр Сушко. – А найбільшу вигоду отримають українські споживачі – це найширше коло наших громадян, які до сьогодні змушені переплачувати за неякісні товари і послуги. Якщо говорити про економічний вплив, то це, безумовно, доступ до кращих товарів і послуг за нижчу ціну».

Окрім безпечніших товарів, ширшого асортименту продукції та покращення соціального захисту працівників, за умови вільної (нетарифної) торгівлі з країнами ЄС, зростуть і доходи населення приблизно на 5-11 відсотків, підрахувала представник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан.
Для уряду – це додаткові доходи в бюджет, бо зростає економіка. Це підвищення управління публічними фінансами
Вероніка Мовчан

«А для уряду – це додаткові доходи в бюджет, бо зростає економіка. Це підвищення управління публічними фінансами, бо буде відбуватися проксимація (адаптація) вимог державних закупівель, державної допомоги з ЄС, відповідно очікується, що ми матимемо ефективнішу систему і прозорішу, що зазвичай покращує ситуацію з публічними фінансами. Це додатковий стимул для завершення розпочатих реформ, і їх фінансування додаткове, тому що ті ж технічні бар’єри в торгівлі, ті ж санітарні, фіто-санітарні вимоги. Зараз можна буде отримати додаткове фінансування і додаткову технічну підтримку», – каже економіст.

«Партнери мають бути в нормальній економічній формі. А це не так»

Народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов у інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що не можна говорити однозначно про те, що Угода про асоціацію з ЄС вигідна Україні.

«Ми бачимо, що економічна ситуація зараз в Євросоюзі дуже складна і напружена. Це не тимчасові труднощі, а затяжна складна криза бюджетної заборгованості. Ці заборгованості вимірюються трильйонами євро. І швидко вирішити це питання країнам Євросоюзу буде неможливо. І для того, щоб успішно розвивати економічні відносини, нам потрібно, щоб наші економічні партнери теж були в нормальній економічній формі. А ми бачимо, що це не так», – сказав Владислав Лук’янов.

Ризики «гальмування» ратифікації Угоди

Затягування ратифікації Угоди про асоціацію зрештою може призвести до кризи усієї «східної політики» Євросоюзу, наголошує Директор дослідження і науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Зокрема, експерт говорить про можливість невдачі ініціативи «Східного партнерства», якщо його основний компонент – договори про асоціацію – будуть загальмовані, принаймні, щодо найбільшої країни регіону – України.
Стосовно України посилюються ризики розгойдування геополітичних гойдалок – човна
Олександр Сушко

«А стосовно України посилюються ризики розгойдування геополітичних гойдалок – човна, який, в умовах конкуренції геополітичних проектів, конкуренції інтеграційних проектів у нашому регіоні зумовлюватиме подальшу нестабільність і непередбачуваність вектора розвитку України. І це, безумовно, найбільший ризик для нашої держави», – каже експерт.

Нині і Євросоюз, і українська влада чекають на результати виборів, які відбудуться 28 жовтня. Саме тоді може йти мова про те, за яких умов і наскільки швидко буде підписана Угода про асоціацію, оскільки однією з вимог ЄС є проведення чесної виборчої кампанії і вільних виборів.

19 липня Україна і ЄС парафували положення угоди про асоціацію, які стосуються зони вільної торгівлі. Угода про асоціацію була парафована 30 березня, для набрання нею чинності необхідне підписання та ратифікація Верховною Радою, Європарламентом і парламентами країн-членів ЄС.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG