Доступність посилання

ТОП новини

Як впливає рівень заробітної плати вчителя на його роботу?


Суми – Вчителі Сумщини зізнаються, що заробітної плати їм ледве вистачає на життя. А на ці кошти ще доводиться купувати й підручні матеріали для уроків. Натомість в управлінні освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації вважають, що низький рівень оплати праці тісно пов’язаний з недостатньою укомплектованістю шкіл.

Заробітна плата вчителя залежить від його категорії, тижневого навантаження та педагогічного стажу. Якщо школа малокомплектна, як це переважно є у більшості сіл, – вчитель має мало годин, а відтак і малу заробітну плату. Щоб хоч якось вирішити проблему, фізики викладають ще й хімію, а історики – географію. Зараз у Сумській області близько півтори тисячі вчителів викладають кілька предметів одночасно.

«Зараз в області із 391 сільської школи 72,6% – малокомплектні. Це школи, де немає хоча б одного класу. Тому виникає проблема навантаження вчителів. Ставка нараховується вчителям при навантаженні 18 годин на тиждень. Ставка вчителя на перше вересня така: спеціаліст – 1396 гривень, спеціаліст другої категорії – 1469 гривень, спеціаліст першої категорії 1590 гривень і спеціаліст вищої категорії – 1711 гривень», – зазначає тимчасовий виконувач обов’язків начальника відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти управління освіти і науки Сумської облдержадміністрації Юрій Харламов.

Учителі скаржаться: зарплати ледве вистачає на життя

Та навіть ті учителі, які навантажені усім, чим можна у рамках шкільного навчального процесу, скаржаться, що оплата праці не виправдовує зусиль, які вкладаються в роботу. До того ж, учитель працює з дітьми, а не з деталями, тому коли чогось недодає держава, купує це сам.

«Заробітна плата вчителя не висока, але люди, які віддані своїй роботі, віддаються їй сповна. Часто вчителі повинні власним коштом забезпечувати уроки матеріалами, папір купувати. Нас цим усім не забезпечують. Хотілося б, щоб піднявся рівень заробітної плати вчителя, бо ж зараз життя вимагає досить високих затрат», – каже вчителька української мови та літератури Баницького навчально-виховного комплексу Любов Костюченко.

Але дітей не хвилюють проблеми учителів. Найцікавіше вчитися у того, хто захоплений своєю справою, упевнений у своєму майбутньому і не переймається, чим годувати власних дітей.

«Вчителька принижує, називає нас приматами й дебілами»

У Конвенції про права дитини йдеться, що «держава повинна вживати всіх необхідних заходів, щоб шкільна дисципліна була забезпечена методами, що ґрунтуються на повазі до людської гідності дитини». Та не всі вчителі дотримуються таких принципів. Якщо педагогу не вдається зацікавити клас, діти порушують дисципліну й виникають конфлікти.

«Щось вчителька намагається розповісти, але її ніхто не слухає. Тоді вона просто починає дратуватися і все. А ще є вчителька з хімії, вона принижує, називає нас приматами, тваринами, дебілами», – розповідають старшокласниці однієї з сумських шкіл.

Якщо такі дії дійсно дискримінують дитину, то, згідно із Сімейним кодексом України, вона має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, а з 14 років – безпосередньо до суду.

Але куди звертатися вчителям, щоб відстоювати свої права на гідне життя? Середньомісячна заробітна плата учителів Сумщини за період з початку року складає 2438 гривень, що майже на 200 гривень менше, аніж середньостатистична оплата праці в інших сферах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG