Доступність посилання

ТОП новини

Референдуми у США: смертна кара, евтаназія та одностатеві шлюби


Нью-Йорк – Окрім президентських виборів, які у США мають відбутися наступного місяця, у багатьох штатах одночасно проводитимуться референдуми. Йдеться, зокрема, про проблеми та ініціативи, які викликають у суспільстві суперечки та резонанс.

У штатах Вашингтон, Меріленд та Мейн стоятиме пропозиція узаконити одностатеві шлюби. Активіст руху проти одностатевих шлюбів у Меріленді Джозеф Блекгорн нагадує, що законне визнання одностатевих шлюбів існує лише у шести штатах, але в усіх інших кожна така ініціатива на виборах провалювалася.

«Законодавці своє слово сказали, тепер народ вирішує, – каже Блекгорн. – Нам треба підтвердити дієвість поточного формулювання шлюбу».

У Каліфорнії на референдум поставили ініціативу щодо скасування смертної кари і заміну її довічним ув’язненням, причому скасування не з гуманних міркувань, а з фінансових.

У цьому штаті від винесення вироку до фактичного виконання проходить багато часу. Смертний вирок автоматично тягне за собою численні апеляції від команди призначених штатом адвокатів, які надсилають до апеляційних інстанцій тонни документів, і це триває довгі роки .

Нині у Каліфорнії у камерах смертників сидять 727 в’язнів, але за останні понад три десятки років тут виконали лише 13 смертних вироків. Загальна вартість 13 страт, враховуючи апеляційний процес сягнула понад 4 мільярди доларів, тобто 308 мільйонів доларів на одного.

Проти смертної кари – начальниця тюрми

Кожного смертника тримають в одиночці, а не у звичайній камері на двох. Його пильнують додаткові наглядачі. Річне утримання такого в’язня коштує на 100 тисяч доларів більше, ніж утримання звичайного.

Ініціатором референдуму про скасування смертної кари є Джинні Вудворт, колишня начальниця тюрми Сан-Квентін.

Каліфорнія вже готова замінити смертний вирок довічним ув’язненням. Адже тепер ми переконалися, наскільки смертна кара дорога і наскільки ця кара неефективна
Джинні Вудворт
«Каліфорнія, як на мене, вже готова замінити смертний вирок довічним ув’язненням, – стверджує Вудворт. – Адже тепер ми переконалися, наскільки смертна кара дорога і наскільки ця кара неефективна». Принагідно варто зауважити, що 61 відсоток американців далі схвалюють інститут смертної кари.

У штаті Масачузетс на референдум поставили ініціативу під назвою «Смерть з гідністю». Йдеться про узаконення дозволу лікареві допомогти смертельно хворому, який хоче померти, якщо йому лишилося жити 6 місяців.

На думку гарвардського професора етики Марши Енгел, «це дає людини можливість контролювати спосіб своєї смерті і дозволяє за власним бажанням обрати дещо ранішу і значно легшу смерть». Опоненти, одначе, побоюються, що такий закон заохочуватиме самогубство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG