Доступність посилання

ТОП новини

США і ЄС заохочують країни колишньої Югославії до більшої євроінтеграції


Белград – Державний секретар Сполучених Штатів Америки Гілларі Клінтон та верховний представник Євросоюзу зі закордонної політики Катрін Аштон закликають країни західних Балкан продовжити процес євроінтеграції. У понеділок і вівторок вони перебували в Сараєві, а у вівторок увечері, після розмов у Белграді, відбули до Приштини. На завершення турне Клінтон та Аштон відвідають Албанію й Хорватію.

Немає розбіжностей між США та ЄС, коли йдеться про євроінтеграцію Боснії і Герцеговини та Сербії. Про це, майже тими самими словами, заявили Гілларі Клінтон та Катрін Аштон після розмов у Белграді й Сараєві. Вони зазначили, що Вашингтон і Брюссель заохочують дві держави та їхніх сусідів тісно співпрацювати на європейському шляху й не ставлять перед ними жодних нових умов чи ультиматумів.

«Нелегко досягти політичного компромісу, але це конче необхідно», – заявила Гілларі Клінтон після розмов із членами Президії Боснії і Герцеговини й уточнила, що компроміс є основою стабільності.

На думку оглядачів, головною перешкодою на європейському шляху країни є суперечки між лідерами трьох націй – босняків, сербів та хорватів. Адже для ухвалення будь-якого рішення в центральному Парламенті чи Президії необхідна згода представників усіх трьох націй.

Белград і Приштина не оприлюднюють подробиць про платформу для переговорів

Президент Сербії Томислав Николич та прем’єр-міністр Івіца Дачич представили Гілларі Клінтон та Катрін Аштон платформу Белграда для переговорів із владою Косова.

На конференції для преси не було можливості ставити запитання, так що журналісти не дізналися жодних подробиць щодо цієї платформи. В заявах держсекретаря США та верховного представника ЄС також не було мови про будь-які деталі.

Сербський міністр закордонних справ Іван Мркич у вівторок у парламенті сказав, що влада в Приштині так само не подає ані опозиції, ані ЗМІ жодної інформації про свою платформу для переговорів. Отож, ні громадяни Сербії, ні громадяни Косова не знають, чи їхні уряди готові піти на певні поступки, та на які саме. Певна річ, що Вашингтон і Брюссель вимагають таких поступок, зокрема коли йдеться про нормалізацію стосунків, контроль кордону та ситуацію на півночі Косова, де більшість населення становлять серби, які не визнають косовської незалежності та владу в Приштині.

Клінтон: «США не вимагають від Сербії визнати Косово»

Сербський прем’єр Дачич після розмов заявив, що Белград виступає за врегулювання відкритих питань із Косовом лише мирним шляхом, в інтересі громадян всіх націй.

Держсекретар Гілларі Клінтон чітко сказала, що Вашингтон «не вимагає від Сербії визнати Косово». Вона уточнила, що США вимагають від сторін продовжити діалог та реалізувати домовленості, яких було досягнуто раніше. Сполучені Штати надаватимуть підтримку всім країнам регіону в реалізації їхніх європейських та євроатлантичних прагнень, сказала Клінтон.

Катрін Аштон, зокрема, закликала белградську владу прискорити реформи, насамперед щодо правосуддя, та якомога скоріше продовжити діалог із Косовом. Нагадаємо, що Аштон була посередником у нещодавній першій зустрічі прем’єрів Сербії та Косова в Брюсселі.

Візит Гілларі Клінтон та Катрін Аштон до Белграда тривав не повні чотири години. Про їхню безпеку дбали приблизно чотири тисячі поліцейських та невідома кількість працівників американських служб безпеки. Жодних інцидентів у перебігу візиту не було.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG