Доступність посилання

ТОП новини

Як українці США пережили ураган «Сенді»?


Після урагану «Сенді», який перетворив на майже суцільну руїну прибережні смуги Нью-Йорка й Нью-Джерсі, у середу 7 листопада на ці регіони налетіла завірюха – спочатку дощ, а потім важкий мокрий сніг, що вкрив землю товстим білим шаром. Тим не менше, ці два штати поволі повертаються до нормального життя. Як пережили американські українці ураган «Сенді»?

Зателефонували спочатку до Тамари Олексій – президента Українського конгресового комітету Америки.

– Оце перший день назад до роботи. Було важко, але, слава Богу, електрика є тепер.

– Як українці переживали буревій?

– Дуже багато людей не мали електрики понад тиждень. Дуже важко, а вчора багато снігу нападало. Я не мала доступу до інтернету, телефони не працювали, тож не знала, що діється.

– Я дзвонив у кілька установ українських, і ніде нікого не було.
Електрики не було і не було як доїхати до Нью-Йорка. Тунелі були закриті, автобуси не їхали, потяги не їхали

– Ні, бо тут електрики не було і не було як доїхати до Нью-Йорка. Тунелі були закриті, автобуси не їхали, потяги не їхали.

Це – Тамара Олексій, президент Українського конгресового комітету Америки. На пам’яті кореспондента Радіо Свобода вона перша жінка, яка очолила чи не найважливішу українську політичну установу у Сполучених Штатах.

«Ми були зачинені, бо електрики не було»

Ми також поговорили з Марією Шуст – директором Українського музею в Нью-Йорку.

– Ми були зачинені, бо електрики не було. Через це не могли відчинити, щоб люди прийшли. Були порушені всі наші системи електричні, тож треба було все до порядку привести. Але тепер ми вже функціонуємо, відкриті, так що люди можуть приходити.

– Яка у вас експозиція зараз центральна?

– Ми маємо тепер виставку килимів – дуже гарну. До слова, була програма по телебаченню, по каналу PBS. Також маємо витставку канадського митця Рона Костенюка, він конструктивіст.

Маємо на кілька тижнів про Голодомор. Відзначаємо Голодомор щороку. Наступного року буде більша виставка, присвячена Голодоморові.

«Буревій – це менша трагедія»

Водночас Аскольд Лозинський, відомий правник і український діяч у США, говорячи про «Сенді», сказав: «Є більші трагедії і менші трагедії. Я думаю, що якщо взагалі це є трагедія, то менша».

Однак здається мені, що українці Нью-Йорка й Нью-Джерсі навряд чи погодяться з таким визначенням. У цих двох штатах загинуло восьмеро людей, та й то це – не остаточна цифра, бо ж воду ще не всюди видалили. А хіба не трагедія людська те, що тисячі домівок знищено ураганом?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG