Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватії заарештували керівників фармацевтичної компанії та 50 лікарів


Белград – Такого скандалу ще не було, пише загребська преса й уточнює, що державна система охорони здоров’я зазнала шкоду на суму півмільярда кун, тобто щонайменше 70 мільйонів євро.

Компанія «Фармал» із містечка Лудбреґ, що неподалік Загреба, має лише сто працівників. У ній виробляють переважно так звані генеричні препарати. Йдеться про еквіваленти оригінальних лікарських препаратів, термін патентної охорони яких закінчився. Це не заборонено. Але компанія порушувала закон хабарами, що їх давала лікарям, які своїм пацієнтам рекомендували саме її медикаменти. Лікарі та фармацевти за це діставали від 5 до 10 відсотків за кожний рецепт. А платила держава, тобто фонди її страхової системи та охорони здоров’я. Крім готівки, лікарі отримували подарунки, купони для купівлі в мегамаркетах, їздили за кордон коштом «Фармала».

Підставою для поліцейської акції стали матеріали, що їх оприлюднила Наташа Шкарічич, співробітниця щоденної газети «Слободна Далмація».

«Ця справа показує, як функціонує вся система хорватської охорони здоров’я, і не лише вона. На мою думку, після акції державної прокуратури необхідно, щоби держава зайнялася проблемою корупції в цій ланці. А вона цього не робить і кожного разу такі події стають для неї несподіванкою», – каже Наташа Шкарічич.

Буде запроваджена єдина електронна система контролю лікарів

Журналістка додає, що й інші фармацевтичні компанії дають хабарі лікарям, та що в цій справі майже немає невинних. А на хорватському ринку ліків та медичних препаратів річний обіг становить 400 мільйонів євро.

Міністр охорони здоров’я Райко Остоїч заявив, що розслідують діяльність щонайменше 350 лікарів. Він запевняє, що влада застосує енергійні заходи для подолання незаконної поведінки людей, зайнятих в системі охорони здоров’я.

«Не толеруватиму жодного виду корупції в охороні здоров’я й не матиму порозуміння до всіх, хто громадський інтерес використовує задля особистого збагачення», – зазначив міністр.

Вже в грудні, за словами Райка Остоїча, буде запроваджена єдина електронна система контролю й державні органи в кожний момент матимуть дані про те, котрі ліки котрий-небудь лікар рекомендує своїм пацієнтам.

Однак деякі лікарі стверджують, що треба відрізняти хабарі від подарунків. Адже, кажуть вони, ані лікар, ані пацієнт не вважають хабаром гарно упакований «знак поваги та вдячності», ціна якого не перевищує 50 євро.

Минулого року хорватський «Фармал» купила німецька компанія «Дермафарм». Невідомо, чи до корупції були причетні й закордонні власники.

Згідно з законом, за організоване хабарництво й надуживання службовими обов’язками можуть засудити до 15 років ув’язнення.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG