Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії затриманих посадовців МВС звинуватили у зловживанні посадою


Арчил Кбілашвілі на прес-конференції в Генпрокуратурі, 16 листопада 2012 року
Арчил Кбілашвілі на прес-конференції в Генпрокуратурі, 16 листопада 2012 року
У Грузії дванадцять чільних посадовців Міністерства внутрішніх справ звинуватили в перевищенні посадових повноважень, повідомив сьогодні генеральний прокурор Арчил Кбілашвілі.

Як сказав він журналістам, затриманих учора посадовців підозрюють, зокрема, в організації незаконного прослуховування провідних грузинських політиків, включно з колишнім лідером опозиції, а нині прем’єр-міністром, мільярдером Бідзіною Іванішвілі.

Крім того, додав генпрокурор, затримані причетні до викрадення охоронця Іванішвілі, якого відтак, як стверджують, шантажем змусили виступити проти мільярдерової політичної коаліції.

Частина затриманих також причетна до незаконного знищення електронного обладнання, що належало одній із компаній, пов’язаних із Іванішвілі, заявив Кбілашвілі.

Минулого тижня у Грузії вже висунули низку звинувачень іще трьом посадовцям – колишньому міністрові внутрішніх справ, а потім оборони, а також начальникові Об’єднаного штабу Збройних сил і командирові однієї з бригад армії.

Напередодні парламентських виборів у жовтні, у яких перемогла коаліція Іванішвілі, попередня влада конфісковувала сотні тисяч антен і приймачів сателітного телебачення, що їх прихильні до тодішнього лідера опозиції чи пов’язані з ним компанії безкоштовно чи майже безкоштовно роздавали населенню, щоб воно дивилося опозиційні телеканали. Суди кваліфікували це як порушення виборчого законодавства шляхом підкупу виборців.

У зв’язку з цим та іншими подібними звинуваченнями на самого Іванішвілі рішеннями судів наклали штрафи на загальну суму в 80 мільйонів ларі (понад 390 мільйонів гривень). Він сплатив цей штраф, заявивши, що таким чином надає допомогу потерпілим від стихійного лиха, що сталося тоді в одному з регіонів Грузії. Після приходу до влади мільярдер уже як прем’єр-міністр без рішення суду повернув собі ці кошти з державного бюджету.
XS
SM
MD
LG