Доступність посилання

ТОП новини

В Україні запровадять біометричні паспорти


Президент України Віктор Янукович дав старт процесу заміни паспортів громадян країни. Інформація про підписання закону, яким в країні запроваджуються біометричні паспорти, з'явилася на офіційному сайті глави держави. Розпочати заміну форми документів президент наважився після вагань, викликаних критикою про можливу корупційну складову процесу.

Відтепер паспорт громадянина України виготовляється у формі пластикової картки із безконтактним електронний носієм інформації. До нього вноситимуть прізвище та ім’я особи, стать, громадянство, дату та місце народження, термін дії, відцифроване фото громадянина, відцифрований підпис особи та іншу інформацію. Документ підлягатиме заміні кожні десять років. Закордонний паспорт для виїзду за кордон й надалі виготовлятимуть у формі книжечки, одна із сторінок якої так само так само міститиме безконтактний електронний носій інформації. Закон передбачає можливість відмовитися від біометричного паспорта, якщо мати його не дозволяють релігійні переконання громадянина.

Українські урядовці запевняють, що ухвалення закону не означатиме автоматичної втрати чинності виданих раніше паперових паспортів. Мовляв, усі документи залишаться в обігу до терміну, на який вони були оформлені. Натомість, запровадження сучасних документів називають кроком на шляху до скасування візового режиму з Європейським Союзом. Адже біометричні документи – одна із умов лібералізації поїздок українців до країн ЄС. Крім цього, українські чиновники запевняють, що новація значно спростить ідентифікацію громадян та підвищить захист документів від підробки.

В консорціумі ЄДАПС, який нині виготовляє зокрема й закордонні паспорти, кажуть про технічну готовність в будь-який момент перейти на виготовлення документів нового зразку.

Українські урядовці запевняють, що ухвалення закону не означатиме автоматичної втрати чинності виданих раніше паперових паспортів.

Водночас навіть серед українських посадовців були противники нового закону. Голова Служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський закликав президента накласти на суперечливий закон вето. Мовляв, він створює умови для корупції, адже контроль над грошима, які сплачуватимуться за послуги, отримають приватні фірми.

Вважаємо прийняття закону величезним кроком назад на шляху дерегуляційних процесів та розвитку прозорої системи надання адміністративних послуг
Михайло Бродський
«Прийнята редакція закону дозволить зосередити кошти в руках лише окремих зацікавлених осіб, в той час як Державний бюджет втратить значні надходження, що негативно впливатиме на економічний розвиток держави. А це близько шести мільярдів гривень. Вважаємо прийняття закону величезним кроком назад на шляху дерегуляційних процесів та розвитку прозорої системи надання адміністративних послуг», – йдеться у листі Михайла Бродського до Віктора Януковича.

Крім того противники закону звертають увагу, що крім закордонних паспортів новації можуть торкнутися й багатьох інших призначених для використання в середині країні документів, зокрема внутрішніх паспортів та водійських прав. Занесення значної кількості інформації в електронні чіпи цих документів значно підвищить їхню вартість для населення.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG