Доступність посилання

ТОП новини

У своє 20-річчя SMS-повідомлення в Україні втрачають позиції


Київ – Сьогодні, 3 грудня, виповнюється 20 років, відколи було відправлене перше текстове повідомлення на мобільний телефон. Нині більшість населення Землі користуються мобільним зв’язком і щороку люди надсилають трильйони текстових повідомлень. Проте останнім часом такий зв’язок втрачає популярність, зокрема, через збільшення кількості користувачів соціальними мережами.

Рівно 20 років тому, 3 грудня 1992 року, 22-річний британський інженер Ніл Пепворт відіслав перше SMS зі свого комп’ютера на телефон друга, привітавши його з Різдвом.

Нині ж у світі щороку надсилають трильйони текстових повідомлень. Проте у кожній країні їх використовують по-різному. Зокрема, кожен британець, у середньому, відсилає близько 200 SMS на місяць, а кожен українець, за даними одного з найбільших українських операторів мобільного зв’язку, трохи більше ніж 30 повідомлень.

І це не лише юні українці. 72-річна киянка Ельвіра Миколаївна активно користується мобільним телефоном останні 6 років. Таким чином вона зв’язується із постійно зайнятими на роботі дітьми. Нині вона навіть не знає достеменно, скільки коштує SMS-повідомлення, іноді навіть надсилає смс не за адресою, двічі за них платить, але говорить, що вже не може без цього обійтися.

«Мені треба було телефоном користуватися, то я й навчилася. SMS я вже стала посилати трішки пізніше. Подружки, знайомі, один одному передаємо все. Сама сиділа, думала, щось там стукала, а ще знайома мені показала, що я не знала», – згадує пенсіонерка.

«SMS – надприбуткова послуга для операторів»

Десятиліття тому українці платили гроші за з’єднання з абонентом, за вхідний дзвінок, і до того ж, була посекундна тарифікація розмови. Це і є однією з причин того, що раніше абоненти більше надсилали SMS, проте зараз говорити іноді дешевше, ніж переписуватися повідомленнями, говорить фахівець із мобільного зв’язку Гліб Вишлінський.

«На сьогоднішній день SMS є надприбутковою послугою для операторів, оскільки основний маркетинг і цінова конкуренція зосереджена саме на голосі, тобто на платі за хвилину. Відповідно, для людини дуже часто дешевше зателефонувати, ніж відправити SMS, і це зменшує користування цією послугою для абонентів напряму», – каже експерт.

Мобільний інтернет дешевший за SMS

Ще одна причина зниження кількості відправлених текстових повідомлень – це розвиток мобільного інтернету.

Мобільний інтернет дозволяє використання різноманітних систем швидких повідомлень, схожа функціональність до SMS, але це набагато дешевше. «Тобто, це різноманітті системи швидких повідомлень, такі як Скайп, Гугл-ток, також інтегровані системи в соціальних мережах, у Фейсбуці, ВКонтакте тощо», – зауважує Гліб Вишлінський.

В Україні мобільним зв’язком користується понад 90% дорослого населення. Досліджень про те, скільки українців використовують послугу SMS, в Україні не проводили.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG