Доступність посилання

ТОП новини

Український біатлон: жодного тижня без перемог!


Різдвяні мотиви все відчутніші на бііатлонних трасах. Норвезький ветеран Уле-Айнар Бйорндален (на фото) знову допоміг своїй команді перемогти
Різдвяні мотиви все відчутніші на бііатлонних трасах. Норвезький ветеран Уле-Айнар Бйорндален (на фото) знову допоміг своїй команді перемогти
Високий темп зі старту сезону взяли українські біатлоністки – вже другий поспіль етап Кубка світу вони не залишають без вагомих досягнень. Дві срібні нагороди на шведській та австрійській лижні дозволили піднятися на четверту сходинку в заліку Кубка націй, попереду тільки жіночі команди Норвегії, Росії та Німеччини, в яких біатлон є навіть не видом спорту, а цілою індустрією.

У шведському Остерсунді в перший змагальний тиждень відзначилася Олена Підгрушна: несподівано для багатьох уболівальників вона стала другою в спринтерській гонці – слідом за неперевершеною норвежкою Турою Берґер, яка впевнено захопила лідерство в загальному заліку.

Біатлон – спорт дуже конкурентний. Для когось перемогою є вже потрапляння до числа 40 провідних спортсменок – це дає залікові очки. Інші задовольняються місцем у чільній двадцятці. Навіть лідери світового біатлону критерієм успішності вважають стабільну участь у «квітковій церемонії» – це прерогатива перших восьми учасниць кожного старту. Та навіть тотальне домінування в загальному заліку Кубка світу не гарантує місця на подіумі, серед трьох найкращих у конкретній гонці.

У австрійському альпійському містечку Хохфільцен, яке приймало другий етап Кубка світу, в особистих змаганнях особливих здобутків не було: у спринті найкраща з українок Віта Семеренко стала 11-ю, в гонці переслідування вона поліпшила свій результат і фінішувала дев’ятою.

Коли ніхто – то команда

Головний тренер збірної України Василь Карленко в минулому сезоні сформулював принцип: «Як не один, то інший. Коли ніхто – то команда». Саме за цим принципом діяли в естафеті українські біатлоністки. Тренерський штаб саме цю гонку визначив пріоритетом.

Про це свідчить день відпочинку, який після участі в спринті отримали вчорашня дебютантка Юлія Джима і досвідченіша Валя Симиренко. Щодо Валі такий хід був зрозумілий: у п’ятницю вона не вразила і з двома промахами стала 39-ю. Що ж до Юлії, яка в спринті фінішувала 15-ю, тренерська ощадливість, як на дилетантський погляд, видавалася надмірною.

Та як же були посоромлені скептики в неділю! Юлія Джима і Олена Підгрушна (на відміну від наймолодшої колеги, вона не пропустила жодного старту в Хохфільцені – двадцяте місце в спринті і 12-те – в гонці переслідування) стали першими на своїх етапах естафети – третьому і четвертому.

Лідери збірної сестри Семеренки, які розпочинали тріумфальний виступ української четвірки, цього разу не вразили. Віта використала один додатковий патрон і передала естафету сестрі сьомою з відставанням від лідера у 18 секунд. Валя взагалі поставила високий результат під загрозу – трьох додаткових набоїв під час стрільби стоячи ледь вистачило, щоб не забігти на додаткові 150 метрів штрафного кола. Не вразила вона і швидкістю – лише 11-те місце на етапі.

Натомість в обох «моторів» українського «срібла» були моменти істини саме на третьому колі – вже після завершення стрільби. Це варто відзначити, оскільки надто часто українські спортсмени програють дорогоцінні секунди на фініші етапу.

Та цього разу Юлія Джима на останньому колі третього етапу «зубами вчепилася» в німкеню Надін Хорхлер і француженку Софі Буаллі, разом з якими до передачі естафети практично наздогнала росіянку Катерину Шумилову, що йшла другою.

Фінішер Олена Підгрушна спочатку вразила холоднокровністю на стрільбі – зі «стійкою» вона впоралася набагато краще, ніж досвідченіші німкеня Андреа Хенкель і француженка Марі Дорен-Обер. Так само без додаткових патронів обійшлася росіянка Ольга Вілухіна – разом із нею Підгрушна вирушила на останнє коло. Олена вирішила не зберігати інтригу до фінішу і ще посеред двокілометрової дистанції відірвалася від конкурентки.

Лише Тура Берґер, а також її колеги зі збірної Норвегії Хільде Фенне, Сюнневе Сулемдал і Фанні Хорн виявилися недосяжними для українок. Українські чоловіки-біатлоністи від таких вершин далекі – свою естафету вони завершили десятими (першими, як і серед жінок, були норвежці), в особистих змаганнях результати ще нижчі.

Футбольний антракт на два місяці

Українські футбольні клуби остаточно пішли на канікули, які протривають до середини лютого. Останній акорд у групових турнірах єврокубків вдався лише дніпропетровському «Дніпру», який на своєму полі «розібрав на деталі» шведський АІК – 4:0.

«Шахтар», «Динамо» і «Металіст» своїх прихильників розчарували, та головне завдання – вийти до плей-оф вони виконали достроково. Українські клуби спромоглися на рекорд – ще ніколи така їх кількість не пробивалася крізь сито групового етапу.

Уболівальники з нетерпінням чекають на 20 грудня. Саме цього дня у штаб-квартирі УЄФА у швейцарському Ньйоні відбудеться жеребкування. «Шахтар» дізнається про свого опонента в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, «Динамо», «Дніпро» і «Металіст» отримають суперників по 1/16 фіналу Ліги Європи.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG