Доступність посилання

ТОП новини

Чому Донбас отримає більше коштів із держбюджету-2013


Донецьк – Держбюджет України на 2013 рік розрахований так, що на розвиток Донецької та Луганської областей передбачено більше коштів, ніж на інші регіони. А саме – майже половину суми, яку планують виділили на соціально-економічний розвиток окремих територій. Це визнають і самі регіонали. Серед основних причин вони називають поганий екологічний стан. Чи допоможуть додаткові кошти впоратися з проблемами довкілля, зокрема, на Донеччині?

Держбюджет-2013 передбачає, що на соціально-економічний розвиток окремих територій буде виділено 1 мільярд 340 мільйонів гривень. Із них 400 мільйонів піде на Донеччину, 218 – на Луганщину, тобто майже половина суми, повідомляє Асоціація міст України після детального аналізу бюджету.

Основною причиною такого розподілу коштів у Партії регіонів називають кризовий стан навколишнього середовища регіону та проблеми з питною водою.

Голова Донецької ОДА Андрій Шишацький каже, що через великий відсоток промислового виробництва, який припадає на область, бюджет справедливий.
Треба порахувати, що у нас якраз і населення 10 відсотків
Андрій Шишацький

«Треба порахувати, що у нас якраз і населення 10 відсотків. Аналізуйте бюджет і рахуйте, діліть на кількість мешканців. У нас тут обсяг виробництва більше ніж 20 відсотків по Україні», – зазначив голова Донецької ОДА.

Донецький економіст Олександр Кендюхов вважає, що не останню роль у такому суттєвому фінансуванні області з бюджету зіграло донецьке коріння чинної влади.
Те, що центральна влада України представлена вихідцями з Донбасу, є одним із факторів більш позитивного ставлення до області
Олександр Кендюхов

«Те, що центральна влада України представлена вихідцями з Донбасу, є одним із факторів більш позитивного або уважного ставлення до тієї області, яка для них рідна», – зауважує Кендюхов.

Але разом з тим економіст називає таке рішення справедливим, бо «область свого часу багато допомагала їм рухатися вперед, тож вони мають допомагати своїм виборцям».

Громадськість вимагає контролю за бюджетними потоками

Кендюхов також вважає справедливим спрямовувати більше грошей на екологічні заходи. «Але тут питання, наскільки ефективно вони будуть розподілені та чи вплинуть на покращення екологічної ситуації, судити важко з урахуванням людського фактору, який може активізувати фінансові потоки у свій бік», – зазначив економіст.

Нещодавно у Маріуполі пройшов багатотисячний мітинг «За чисте повітря». Його активісти не просили державної підтримки, а наголошували на необхідності моніторингу викидів промислових підприємств міста громадськістю та модернізації виробництва.
Без громадського контролю кошти, які б суми не були, це все буде бездонна діжка
Максим Бородін

На цьому наголосив у коментарі Радіо Свобода один з активістів Максим Бородін. «Ці бюджетні витрати, казати про те, що вони дійдуть до реальних заходів, не можна. Без громадського контролю кошти, які б суми не були, це все буде бездонна діжка. Поки немає чітких цільових проектів, узгоджених із громадськістю, розписаних із відкритими тендерами, можна в цю діжку вливати будь-які кількості, і кінця-краю її не буде видно. Тому що у нас в місцевому бюджеті екологічний фонд у позаминулому році витратив півтора мільйона на озеленення. Де ці дерева? Ми цього не бачили», – наголосив Максим Бородін.

Він також додав, що за чисте повітря має боротися і сам власник підприємства, адже саме він отримує прибуток. Власником металургійних комбінатів, проти викидів яких протестували у Маріуполі, є Рінат Ахметов, мільярдер і донедавна депутат із Партії регіонів.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG