Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола «Охматдиту» дійшов до Януковича?


Київ – Скандал довкола «Охматдиту» набирає обертів. МОЗ України затвердив новий статут Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», згідно з яким ліквідував наглядову раду і скоротив посаду генерального директора. Відтак безробітними стали і 7 його заступників, повідомив звільнений очільник лікарні Юрій Гладуш. Він заявляє, що наказ МОЗ щодо «Охматдиту» порушує законодавство. Гладуш вимагає скасувати цей наказ. Із таким проханням він уже звернувся до керівництва держави. Проте в МОЗ наполягають на законності дій і обіцяють усіх працевлаштувати.

Щодня в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» лікується близько 650 дітей. В лікарні, зокрема, отримують допомогу малюки зі СНІДом, із тяжкими онкогематологічними та токсикологічними захворюваннями. Наразі в лікарні надають медичну допомогу в повному обсязі, виконує свої обов’язки і тепер уже колишній генеральний директор Юрій Гладуш, незважаючи на те, що його посади вже не існує. Наказом МОЗ його звільнили ще 5 грудня. Але він дізнався про це щойно – вийшов на роботу, після лікарняного, 10 грудня.

Наказ про його звільнення, каже Юрій Гладуш, привіз заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов, він його і підписав.
Вже тиждень за лікувальний процес в лікарні не відповідає ніхто
Юрій Гладуш

«Коли немає посади генерального директора, то можуть бути заступники генерального директора? Ні! Тому вже тиждень за лікувальний процес в лікарні не відповідає ніхто», – наголосив Юрій Гладуш.

Відтак посади генерального директора і семи його заступників уже не існує. Звільнені медики припускають, що таким чином очільники МОЗ хочуть когось працевлаштувати, хто цього дуже потребує, і, ймовірно, на посаду керівника «Охматдиту» вже є кандидатура.

Відбуваються планові речі – МОЗ

Натомість заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов не уточнив, коли і хто саме очолить «Охматдит», проте заявив, що в «Охмадиті» планово скасовують двовладдя. За його словами, Юрій Гладуш не звільнений з роботи, а лише посада його ліквідована, і МОЗ має впродовж двох місяців знайти йому нову роботу. Крім того, усі заступники головного лікаря залишаться працювати на своїх посадах, поінформував Олександр Толстанов.

Затверджено статут Національної спеціалізованої лікарні «Охматдит» у новій редакції і приведено цей статут до уніфікованих вимог законодавства
Олександр Толстанов
«Відбуваються абсолютно планові речі у всіх лікувальних закладах в той чи інший період їх існування, розвитку, розбудови, або якихось змін... Наказом МОЗ № 258 від 28 листопада було затверджено статут Національної спеціалізованої лікарні «Охматдит» у новій редакції і приведено цей статут до уніфікованих вимог законодавства. Згідно з ним ліквідовано дві керівні посади в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» (генерального директора і головного лікаря – ред.) і введено посаду єдиного керівника – головного лікаря, як в усіх лікарнях», – сказав Олександр Толстанов.

Заступник міністра охорони здоров’я пояснив, що минулого року були ухвалені зміни до Закону «Про охорону здоров’я», які передбачають укладення контракту між органом управління і керівником медичного закладу, які є у сфері управління МОЗ, зокрема, це стосується і «Охматдиту». Саме тому був затверджений статут лікарні, згідно з яким у лікарні скасовувалась посада генерального директора і залишалася єдина керівна посада – головний лікар.

При цьому Олександр Толстанов повідомив, що надалі міністерство підпише контракт із людиною, яка працюватиме на посаді головного лікаря «Охматдиту». До цього моменту виконувати обов’язки головного лікаря буде Володимир Поворознюк, який свого часу також був головлікарем лікарні.

Тепер МОЗ розпоряджається майном «Охматдиту»?

Юрій Гладуш каже, що готовий піти з посади, проте величезною проблемою залишається неправомірне ухвалення нового статуту «Охматдиту», який не був узгоджений з керівництвом лікарні. Згідно з ним, МОЗ повністю розпоряджається майном «Охматдиту». МОЗ, каже він, зможе робити все, що йому заманеться: або реорганізувати, або ліквідувати. Але це порушує законодавство, оскільки «Охматдит» – національна установа, сформована указом Президента.
Рівень нового статуту – це рівень районної комунальної медичної установи…
Юрій Гладуш

«В новому статуті були знищені такі найважливіші органи, як медична рада, яка визначає стратегію медичного розвитку (навіть розуміння там немає такого, хоча має бути), рада медичних сестер, наглядова рада, яка має бути в лікарні відповідно до положення статусу національний. Рівень нового статуту – це рівень районної комунальної медичної установи… Це резонансна справа. Методи, якими користуються по відношенню до «Охматдиту», порушують законодавство в цілому», – сказав Юрій Гладуш.

«Охматдит» уже хотіли ліквідувати і з’єднати з ПАГом

Юрій Гладуш заявив, що подав позов до Окружного адміністративного суду з проханням скасувати наказ МОЗ і новий статут. З подібним проханням колектив «Охматдиту» також звернувся до Президента, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, уповноваженого Президента з прав дитини та до профільних депутатів.

Водночас кілька років тому «Охматдит» уже хотіли ліквідувати і з’єднати з ПАГом (Інститут педіатрії, акушерства і гінекології), кажуть медики. Ініціатором тоді була секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова, яка нині очолює Міністерство охорони здоров’я.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG