Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і Путін близькі ментально щодо влади, корупції – Нємцов


Москва – Україна далі залишається між Заходом і Росією. Причому як в сенсі географії, так і в сенсі політики. Політологи вже не перший рік намагаються зрозуміти, в який бік рухається Україна – в напрямку вільної європейської економічної зони, тобто в бік Євросоюзу чи в напрямку Митного союзу – в бік Росії.

Президент Віктор Янукович намагається проводити багатовекторну політику, роблячи реверанси і в бік Заходу, і в бік Росії, висловлюючи і тим, і іншим свою прихильність. Тим не менше, експерти відзначили, що в ранзі Президента України свій перший закордонний візит Віктор Янукович здійснив до Брюсселя і тільки потім – до Москви.

Опозиційний російський політик Борис Нємцов знаходить багато спільного між Януковичем і Путіним, хоча й зауважує, що особливої симпатії між керівниками двох країн немає.
Путіна – ментально вони близькі, з точки зору бажання триматися за влад, корупції
Борис Нємцов

«Політично Янукович намагається копіювати Путіна. Ментально вони близькі, тобто з точки зору ідеології, з точки зору бажання триматися за владу, з точки зору корупції, забезпечення всіх своїх близьких і родичів державними активами. Путін і Янукович, хоча й не люблять один одного, і той, і інший віддаляються від Європи. Є одна проблема у Януковича: це український народ, який прив’язуватися до путінської Росії не хоче».

Газове питання № 1

Перше за важливістю питання устосунках між двома країнами газове. І ціну на газ Росія пов’язує зі вступом України в Митний союз. Саме це, на думку багатьох, утримує українське керівництво від відвертого повороту в бік Заходу. У 2013 році країна планує підписати з Європейським Союзом угоду про асоціацію, частиною якого є положення про зону вільної торгівлі.

Втім, на думку російського політолога Євгена Мінченка, в Європі Україну не чекають із розпростертими обіймами, а можливе зниження ціни на газ штовхає Україну в обійми Росії та в Митний союз. Але і в цьому питанні, за словами Мінченка, українське керівництво не виявляє рішучості.

«Україна тим часом нікуди не рухається. Тим більше, що рух у бік Євросоюзу сьогодні неможливий, оскільки з приводу членства Україні чітко і твердо сказали, що членства ніякого в Євросоюзі в найближчі років 20 вам не буде. Росія каже, що в разі, якщо Україна стане повноправним членом інтеграційного об’єднання, формула ціни на газ природно для неї буде інша. Проблема в чому – є газові угоди на 11 років, підписані українським керівництвом. Росію вони цілком влаштовують, Росія нічого міняти в них не хоче, і якщо українська сторона хоче їх змінити, то, відповідно, вона повинна пропонувати якісь аргументи і робити кроки назустріч».

Як тримати баланс

Ціна на газ та залежність у цьому питанні від Росії хвилює українське керівництво вже не перший рік. Однак обиватель не зовсім розуміє економічний аспект вигоди для Росії. Євген Мінченко вважає, що головним аргументом для Росії у даному випадку є розширення ринку за рахунок сусідів, включно з Україною.

«Російська економіка сама по собі за кількістю споживачів занадто мала для того, щоб на ефекті розміру споживання газу знижувати витрати і відповідно збільшувати свою конкурентоспроможність. Із 45 мільйонним населенням України кількість споживачів значно виростає, тобто, для всього Митного союзу вона стає більшим ніж 200 мільйонів – це вже конкурентний суб’єкт».

Імперські амбіції Росії

Економічні та політичні аспекти головні у відносинах між двома країнами. І тримати тут баланс, на думку аналітиків, вельми складно. Тим більше, що, як вважає більшість експертів, із часів СРСР у Росії залишилися імперські амбіції, які знаходять форми економічного тиску, а з 15 колишніх радянських республік російський політичний вплив тією чи іншою мірою поширюється менше ніж на половину з них.

Втім, Борис Нємцов наголошує, що мова йде не просто про Росію, а про Росію, якою керує Володимир Путін.
Путінська Росія – це Росія імперська, яка страждає імперськими комплексами
Борис Нємцов

«Путінська Росія – це Росія імперська, яка страждає імперськими комплексами. Головна місія Путіна полягає в тому, щоб стати центром нової імперії, а якщо хтось не хоче в цю імперію, то тоді його потрібно або залякати, або купити. Ось цей абсурд, який є в голові у однієї людини. І на мій погляд, це є головною причиною, чому хочуть Україну якимось чином приклеїти до Росії», – зазначає Нємцов.

Україна опинилася в центрі боротьби між Росією і Заходом. І це обумовлено не тільки географічним положенням країни. Експерти відзначають, що ситуація, в якій перебуває українське керівництво, незавидна. І, незалежно від поглядів – проросійських або прозахідних, аналітики сходяться в одному: зараз Україна не рухається ні в бік Євросоюзу, ні в бік Росії. За словами українських політиків, вони намагаються знайти модель співпраці з Митним союзом, яка не суперечить Угоді про асоціацію з ЄС. Чи буде знайдений компроміс у цьому питанні – поки що ніхто не береться прогнозувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG