Доступність посилання

ТОП новини

Пільгами, благами і недоторканністю користується понад 10 тисяч високопосадовців – парламентар


Чому народні депутати так довго не можуть відмовитися від пільг для себе?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Гості «Вашої Свобода»: парламентарі Павло Розенко (УДАР) і Олександр Присяжнюк (КПУ).

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Дмитро Шурхало: Народні депутати наприкінці 2011 року ніби відмовилися від пільг. Тепер у Верховній Раді народні обранці почали знову обговорювати питання про те, що депутатські пільги нібито є, від них знову треба відмовитися.

Почали говорити про якійсь премії, які нарахували ніби керівникам фракцій. Також деякі депутати сказали, що вони відмовляються від пільг. Отже, пільги ніби і не скасували.

Пане Олександре, як Ви вважаєте, чому це питання знову постало на порядку денному?

Олександр Присяжнюк: Розмови про скасування пільг, про скасування депутатської недоторканності точаться вже не перший рік. Але поки що, на жаль, далі цих розмов справа не пішла. Це свідчить про те, що депутатам, які сьогодні представляють як так званий опозиційний табір, так і партію влади, невигідно відмовлятися.

Тому я хотів би озвучити не тільки від себе особисто, але і позицію фракції КПУ, як ми дивимося на це питання. По-перше, ми за скасування депутатської недоторканності, щоб депутат все-таки був відповідальний перед законом, був відповідальний перед своїми громадянами. Другий момент. Ми за скасування не тільки депутатських пільг, а й пільг усіх високопосадовців. У нас є сьогодні прокурори, судді, міністри, Президент України, які також користуються не меншими, а ще й більшими благами.

– Кажуть усі депутати вже не першого скликання: яке неподобство – недоторканність, пільги! Знову ж таки кажуть про це регулярно, але тема постійно на часі, тема весь час лишається актуальною.

Олександр Присяжнюк: Я вважаю, що от такі заяви на сьогоднішній день є чисто популістськими.

Давайте візьмемо кілька років назад, коли помаранчеві були при владі. Повнота влади, абсолютна влада. Чому не було внести у Верховну Раду ці проекти законів чи постанов Верховної Ради і проголосувати? Така ж сама і сьогодні ситуація. Як Партія регіонів, так і буржуазна опозиція заявляють про те, що вони готові за це. Будь ласка, вносьте, скасовуйте і будемо працювати!

– А ваша політична сила вноситиме це?

Олександр Присяжнюк: Ми однозначно будемо підтримувати такі рішення. І, звичайно, що ми вноситимемо, і ми вносили такі рішення. На жаль, вони не знаходили підтримки. Тільки ми вносили не тільки у випадку депутатів, а у й випадку Президента, високопосадовців.
Пільгами, благами і недоторканністю користується понад 10 тисяч високопосадовців у країні.
Олександр Присяжнюк

Якщо я не помиляюся, такими пільгами, благами і своєрідною недоторканністю користується понад 10 тисяч високопосадовців у країні. Це у порівнянні з 450 депутатами. Для всіх треба скасовувати цю норму.

– 10 тисяч високопосадовців – це йдеться про кого, про працівників яких галузей? Це достатньо велика група людей.

Олександр Присяжнюк: Давайте порахуємо: прокурори, судді, міністри, заступники міністрів, апарат Президента також користуються і пільгами, і службовим житлом – їм надається, будується.

Міноборони, наприклад, коли ми бачимо, скільки там проходить кожного року фактично незрозумілих речей.

– У Міноборони черга є. Багато офіцерів, які…
Офіцери, які по 30 років відслужили в ЗСУ, не отримують,натомість отримують ці квартири чиновники від Міноборони.
Олександр Присяжнюк

Олександр Присяжнюк: Черга є, але офіцери, які по 30 років відслужили в армії, у ЗСУ, не отримують, натомість отримують ці квартири якісь чиновники від Міноборони.

Комплекс питань надзвичайно великий, його не можна переводити у площину, чи відмінять пільги на цей рік, чи не відмінять. Необхідно міняти саму систему влади, необхідно міняти сам підхід до депутатів, які обираються.

До речі, немає ж механізму відкликання депутата. Це також є великою проблемою. Вибрали, він обіцяв, навіть той мажоритарник, який пройшов, він не виконує. Необхідно, щоб був механізм відкликання його за це. Так само і відповідальність фракції.

До речі, якщо ми говоримо про це, можна згадати і про так звані «тушки», які системно поставляються. Це загальна політична криза. І в умовах загальної політичної кризи, яка вже 20 років, говорити про те, що буде щось зроблено на користь народу, я не вважаю це…

– Дивіться, у парламенті попереднього скликання депутати дуже хитро скасовували пільги – внесенням змін до держбюджету. Тобто, у держбюджет наприкінці 2011 року внесли зміни на один рік, а на 2013 рік чи забули, чи не стали, чи ще якось.

Олександр Присяжнюк: Я вважаю, що це був просто хід перед виборами для того, щоб все-таки показати, що багато з тих депутатів шостого скликання, вони йшли і по мажоритарних округах, і по виборчих списках політичних партій, тому я вважаю, що це була політична кон’юнктура для того, щоб показати, що перед виборами.

Натомість у цьому скликанні, напевне, буде все по-іншому.

– У цьому буде?

Олександр Присяжнюк: Напевне. Я не готовий казати.

– Ви не готові казати однозначно, але що Вам дає підстави сподіватися, що буде краще, що питання зрушить з місця саме у цьому скликанні?

Ви – новий депутат, Ви не були у попередніх скликаннях. Але ваша політична сила не змінилася аж так зовсім. Тобто ті люди, які були у попередніх скликаннях, вони є і зараз у значній мірі. Тобто у вас десь половина на половину змінилася.

Олександр Присяжнюк: Так, у нас більша половина нових депутатів, які ще не були жодного разу у складі Верховної Ради, не обиралися депутатами.

То у чому суть питання?

– Ви кажете, що у цьому може бути краще. То невже у цьому так змінився склад істотно, що нові депутати хочуть ці пільги скасувати?

Олександр Присяжнюк
Олександр Присяжнюк
Олександр Присяжнюк: На минулих виборах ми дійсно взяли результат досить серйозний, якщо вважати ліву ідеологію, відродження лівої ідеології, те, що сьогодні у світі відбувається. І, звичайно, 13% – це не так і мало. І всі наші 33 «штики», 33 депутати від фракції КПУ, звичайно, будуть максимум зусиль докладати до того, щоб виконати, по-перше, свою передвиборчу програму і ті обіцянки, з якими ми йшли. І ми будемо добиватися цього. І не тільки в плані зменшення депутатських пільг, депутатської недоторканності, а насамперед вирішення соціально-економічних проблем населення. Ми говоримо про 450 депутатів, але забуваємо про 45 мільйонів нашого населення.

– А чому ця тема така популярна у парламенті? Вона весь час на слуху. От зараз знову почали це обговорювати. Почали робити такі заяви, що от депутат пише: я відмовляюся від пільг!

Олександр Присяжнюк: Хай той депутат покаже свою декларацію, все своє майно, яке в нього реально є, а потім подивимося, від чого він відмовляється у відсотковому відношенні. Але справа не в цьому.

Дійсно, що постійно у суспільство вкидаються (і це ми можемо бачити) такі популістські теми: тема мови, тема персонального голосування, тема депутатських пільг для того, щоб відволікти людей від насущних проблем.
У нас кожної хвилини від 9 до 15 людей гине від туберкульозу! В Україні з 1996 року епідемія туберкульозу.
Олександр Присяжнюк

У нас кожної хвилини, якщо я не помиляюся, від 9 до 15 людей гине від туберкульозу! В Україні від 1996 року епідемія туберкульозу. Це питання не піднімається, не обговорюється і не вирішуються конкретні пропозиції щодо вирішення…

– А що вашій політичній силі заважає його порушити?

Олександр Присяжнюк: Нашій політичній силі заважає вирішити всі ці питання відсутність влади. Буде у нас влада – ми будемо це все успішно вирішувати, як вирішували до 1991 року, коли були створені всі умови для того, щоб такі хвороби і соціальні, і інші, по-перше, і лікувалися безкоштовно, по-друге, й епідемії тоді не було.

Для того, щоб політична партія реалізувалася, необхідна влада.

– Тоді, погодьтеся, було достатньо інших проблем.

Олександр Присяжнюк: Ну, ми ж зараз не про це.

Пане Олександре, ще одне питання, яке зрушило з місця питання пільг, пільги почали обговорювати навздогін, – це те, що керівникам фракцій нарахували премії у розмірі 88% від депутатської зарплати.

Ви не цікавилися, в який спосіб, хто і для чого вирішили? Наскільки я знаю, кошторис Верховної Ради затверджують депутати, не одноосібно вирішується питання, що комусь є премія, а комусь не давати премії. То яким чином це?

Олександр Присяжнюк: Є така інформація. Але я хочу сказати, що на даний момент вона ще не зовсім перевірена, є достовірною.

Згідно з тією інформацією, яка є, це було за розпорядженням Голови Верховної Ради. Скільки? У нас 5 керівників депутатських фракцій, я сьогодні не готовий дати відповідь на те, чи були такі нарахування, чи не було, а якщо вони були, то чим це викликано, і які були внесені зміни до кошторису.

– А фракція ваша не цікавилася у керівника фракції вашої: Петро Миколайовичу, а Вам як, премію дали?

Олександр Присяжнюк: Не цікавився.

– Взагалі на фракції не порушувалося таке питання?

Олександр Присяжнюк: Абсолютно не порушувалося. Тому що на фракції ми завжди розглядаємо ті законопроекти, які… До речі, Петро Миколайович, раз Ви вже згадали, є найпродуктивнішим поки що депутатом нового скликання – вніс більше 30 законопроектів.Ми на фракції завжди працюємо над вирішенням тих проблем і над втіленням нашої передвиборчої програми, з якою йшли у парламент.

– А кількість законопроектів у якість переростає чи ні? У Вас, як у новобраного депутата, щодо цього яка думка? Кількість законопроектів означає їхню якість чи ні?

Олександр Присяжнюк: Абсолютно не означає. У минулому скликанні було понад 16 тисяч законодавчих ініціатив, з якої тільки 1,5 тисячі були ухвалені. Але є ключові закони, є ключові, скажімо так, постановки питань, від ухвалення яких залежить доля десятків мільйонів громадян.

На даному етапі ми говоримо про відміну пенсійної реформи, про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, про повернення вкраденої власності в народу.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухачка: Слухаючи сьогоднішнього гостя, складається враження, що КПУ – єдина партія, яка бореться за справедливість і за народ. А ви подивіться на свого керівника Симоненка! Він що, такий бідний, як церковна миша? І ви всі теж.

І коли ви будете виконувати свою обіцянку «повернути народу країну», ту, що в нього вкрали? Знаєте, за цю брехню, що ви… Ви голосуєте весь час з регіоналами, підтримуєте їх, а розказуєте зовсім інші речі. Тому вже, я думаю, вас треба забороняти, як «ворогів народу»!

– Забороняти «ворогів народу» – був уже досвід. Комуністи колись з «ворогами народу» робили певні речі. Негативний досвід вийшов.

Але щодо зауваження на Вашу адресу?

Олександр Присяжнюк: До речі, тоді дійсно були «вороги народу». І це також із рахунків не треба скидати.

– Тепер Вас записали у «вороги народу». Бачите, як колесо історії…
Я не вважаю, якщо комуніст, то має бути бідним, жебраком чи бомжем.
Олександр Присяжнюк

Олександр Присяжнюк: Стосовно лідера нашої партії і те, що говорять завжди комуністам. Я не вважаю, що якщо комуніст, то він має бути бідним, жебраком чи бомжем. Якщо лідер фракції практично 20 років у парламенті, він має змогу сьогодні, отримуючи зарплату, вести той спосіб життя, який він, власне кажучи, і проводить.

Відносно того, коли ми «повернемо країну народу». Я тільки що говорив, що якби нас було, як мінімум, 226 голосів, зовсім інший розклад сьогодні у парламенті був.

І, може, у когось складається враження, а я Вам скажу так, що сьогодні фракція КПУ є єдиною опозиційною силою до всіх інших політичних партій у парламенті у ключових питаннях власності.

– Ваша фракція підтримала Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Ви взяли політичну відповідальність за дії цього уряду з його покращеннями.

Олександр Присяжнюк: Так, ми підтримали пропозицію Азарова затвердити подання Президента. Якщо б ми цього не зробили, зовсім інші були б політичні на сьогоднішній день позиції.

– Які?

Олександр Присяжнюк: Ми виходили з чисто тактики політичної боротьби і доцільності. І якщо ми мали змогу, скажімо так, внаслідок певних консультацій, отримати ті ж самі комітети, отримати посаду першого заступника спікера, то для нас це важливо в першу чергу для того, щоб ми максимально, про що тільки що слухачка ставила запитання, виконали передвиборчу обіцянку.

І це є нормальною, логічною боротьбою і практикою роботи політичної партії. Тому що головним для політичної партії є отримання влади.

– Тобто оце ви так розміняли першого віце-спікера на Прем’єр-міністра?

Олександр Присяжнюк: Ми не розмінювали.

– «Баш на баш». Чи ні?

Олександр Присяжнюк: Ні. Це питання політичної тактики і боротьби в парламенті за можливість…

– Політична тактика і боротьба. Я так простіше: «баш на баш».

Олександр Присяжнюк: Це Ваше право. Я трошки по-іншому на це дивлюся.

– Пане Розенко, Ви також вперше обрані до Ради. На Вашу думку, чому так стається, отакі маніпуляції з цими депутатськими пільгами? Чи немає маніпуляцій?

Павло Розенко: Ви, власне, відповіли вже на це запитання. Відбуваються яскраві передвиборчі маніпуляції. І, справді, в 2011 році попередній склад Верховної Ради України не відміняв депутатські пільги, не жаль. Він просто зупинив їхню діяльність на передвиборчий 2012 рік. І оця проблема, на жаль, сьогодні є, що перед виборами народні депутати пільги собі зупинили, вибори закінчилися – можна ці пільги відновити. І знов-таки попередня Верховна Рада це успішно зробила і відновила пільги народним депутатам.

Павло Розенко
Павло Розенко
Тому пропозиція партії УДАР у цьому плані є абсолютно чіткою. Ми зареєстрували у Верховній Раді України законопроект про зміни до закону «Про статус народного депутата України». У ньому чітко виписана необхідність відміни на постійній основі пільг для народних депутатів України.

Україна повинна чітко розуміти і бачити справді своє бачення в системі пільгового забезпечення. Пільги, компенсації, державний соціальний вид допомоги в Україні потрібно, щоб отримували найбідніші люди.

– Ваш колега з КПУ, пан Присяжнюк, каже, що теж за скасування пільг. Ви теж за скасування пільг. Тобто важко знайти депутата, який сказав би: що ж ви у мене забираєте пільги, це моя остання сорочка!

Павло Розенко: Правильно!

– Але що заважає парламенту раз і назавжди вирішити це питання? Які перспективи того, що цей парламент сьомого кликання його вирішить?

Павло Розенко: Ось тому фракція УДАР і запропонувала від загальних гасел про необхідність скасування пільг перейти до конкретних справ. Є законопроект фракції УДАР. І я сподіваюся, що комуністи не забудуть своєї передвиборчої риторики і підтримають законопроект партії УДАР, і ми скасуємо пільги для всіх народних депутатів раз і назавжди.

Я сподіваюся, що комуністи також підтримають і другу ініціативу партії УДАР. Ми внесли буквально тиждень тому законопроект про необхідність того, щоб Президент України, члени Кабміну і народні депутати України – їх пенсійне забезпечення відбувалося на загальних підставах.

– Пан Присяжнюк казав дуже схожі речі. Справді, у вас схожі є ініціативи, у вашої політичної сили?

Олександр Присяжнюк: Є і не тільки ініціативи. Це наші частково і програмні засади, тому що ми розуміємо…

Але я хотів би зауважити і зосередити увагу на наступному. Це все добре. І пільги, звичайно, необхідно відміняти. Більше того, ми за ту тему, щоб депутати Верховної Ради працювали так, як і депутати місцевих рад – без відриву від своєї основної роботи, від свого основного місця зайнятості.

Але, коли ми говоримо тільки про депутатські пільги, ми забуваємо про головне, про те, що було зроблено фактично на початку 1990-их років , коли була вкрадена вся власність.

– 1990-і роки – це тема для іншої передачі.

Олександр Присяжнюк: Чому? Я можу так сказати. Якщо партія УДАР готова голосувати за перегляд умов приватизації народної власності і повернення цього всього у власність народу, я думаю, що ми знайдемо спільний компроміс і спільну позицію по всіх інших питаннях.

– Панове, таке питання, як пільги… Одна фракція собі привласнила, а всі інші будуть їм заздрити відверто, що хтось один вийшов з такою популярною, «козирною» ініціативою, «козирною» в очах виборів. Чи можливе напрацювання спільного законопроекту всіх 5 фракцій?

Павло Розенко: Я закликав би зараз трошки заспокоїтися після виборчої риторики. До виборів ще далеко.

І тут питання не в тому, хто перший запропонував якийсь законопроект. Мені здається, що є нормальний законопроект фракції УДАР про скасування пільг і про єдині принципи нарахування пенсій для всіх категорій громадян незалежно від того, чи ти Президент, чи ти народний депутат, чи ти є вчитель, лікар.

Я просто хотів би, щоб просто, користуючись ухваленням цього законопроекту, всі інші фракції підтримували отакі ініціативи. Ми зі свого боку так само обіцяємо не дивитися на назви фракцій, а підтримувати ті ініціативи, які справді зроблять і соціальну сферу, і пенсійне забезпечення більш сучасним, більш надійним і більш (саме головне!) справедливим.

Тому я не ділив би. Ще раз кажу: до виборів ще дуже далеко.

– Пане Присяжнюк, на Вашу думку, з таких резонансних питань, можливо, треба, щоб усі долучалися? Чи треба, щоб УДАР тут виступив, комуністи – тут?

Олександр Присяжнюк: Законопроект вноситься, він розглядається на комітеті, а потім кожна з фракцій, більше того, кожен з депутатів можуть внести свої поправки туди, обговорити і прийняти таким чином спільно напрацьований документ в інтересах більшості громадян України.

КПУ буде завжди це підтримувати і сприяти цьому.

– Тобто перспектива того, що буде підтриманий законопроект якоїсь фракції з вашого боку…?

Олександр Присяжнюк: Обов’язково! Знову ж таки, якщо цей закон буде відбивати в собі інтереси співгромадян, буде накладатися на нашу передвиборчу програму, на нашу партійну програму, однозначно ми будемо підтримувати такі рішення.

– Запитання ще одного слухача.

Слухач: Опублікуйте, будь ласка, у своїй газеті всі пільги, котрі отримують депутати. Бо ніде, десь щось почуєш щось, а всіх пільг ми не знаємо.

І друге питання – про недоторканність. Коли голосували за недоторканність тільки депутатів, то комуністи голосували проти. Вони казали: давайте і з суддів, і з Президента! Тобто, як комунізм, в усьому світі. Такого ж не буває. Проголосуйте спочатку хоч за щось одне, а потім поступово за інше.

Олександр Присяжнюк: Якщо вже ставити питання, то питання треба вирішувати кардинально і чітко. Є 10 тисяч чиновників, є 450 народних депутатів. Чому для одних скасовується, а для переважної більшості ні? Давайте для всіх скасуємо раз і назавжди. Від цього буде економія держбюджету, підвищення пенсій і тому подібне.

Тому ми ставимо питання тільки так. 10 тисяч чоловік. Будь ласка, для всіх скасовуємо і вирішуємо питання далі, як нам йти разом.

– Пане Розенко, Ви питанням пільг займалися, очевидно, ще в Міністерстві соціальної політики. Наскільки суттєвими лишилися депутатські пільги? Чи були якісь скасовані остаточно, чи ні?

Павло Розенко: Я хотів би, щоб комуністи тут не крутили, не прикривалися 10 тисячами осіб. Тому що сьогодні єдині чиновники, хто отримують пільги в такому обсязі величезному, це є виключно народні депутати України. Всі інші чиновники – можна розбиратися.

Але давайте, коли ми говоримо про реформування соціальної сфери і реформування системи пільг в цілому в державі, починати всі реформи з себе. І тому фракція УДАР запропонувала реформу почати з себе, з народних депутатів.

А опубліковувати їх, то я не думаю, що варто. Варто просто взяти нашому слухачу закон України «Про статус народного депутата України». З 20-ї по 35-у статтю якраз є 15 статей, які визначають пільги народних депутатів України, у тому числі і пільгове пенсійне забезпечення. Від цього ми теж пропонуємо народним депутатам України відмовитися.

– Тобто пільги 10 тисяч осіб є невеликими порівняно з пільгами народних депутатів?
Величезний обсяг пільг серед усього чиновництва мають виключно народні депутати України.
Павло Розенко

Павло Розенко: Очевидно, що такий перекіс якраз існує щодо народних депутатів України. Чиновники, наприклад, не мають права безкоштовного санаторно-курортного лікування, безплатного проїзду у громадському транспорті чи авіаперельотів.

Тому ще раз наголошую: такий величезний обсяг пільг серед усього чиновництва мають виключно народні депутати України.

– Пане Присяжнюк, все ж таки Ваша позиція?

Олександр Присяжнюк: Наша позиція заключається знову ж таки у відміні всіх пільг, всіх преференцій для високопосадовців, народних депутатів, суддів, для всіх тих, хто сьогодні користується такими підвищеними соціальними стандартами.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG