Доступність посилання

ТОП новини

Росія: За злам електронної пошти ніхто не відповів


Москва – Злам електронних поштових скриньок в Росії перестав бути чимось нечуваним. Рік тому в соціальних мережах бурхливо обговорювався злам e-mail опозиціонера Олексія Навального та інших ключових опозиціонерів. «Дісталося» й кільком прокремлівським активістам. Але відповідальних за порушення таємниці переписки не знайшли чи, може, навіть не шукали…

Майже рік тому хакери зламали і виклали в інтернет вміст особистих поштових скриньок тодішнього голови агенції «Росмолодь» Василя Якеменка, прес-секретаря агенції Крістіни Потупчик й низки інших чиновників і активістів прокремлівських молодіжних рухів. В оприлюдненій частині листування обговорювалися питання фінансування провладних блогерів, антиопозиційних акцій і створення позитивного іміджу Кремля в інтернеті.

У зламаній пошті Крістіни Потупчик відомий інтернет-експерт і журналіст радіостанції «Ехо Москви» Олександр Плющев знайшов документи, що свідчили про те, що Потупчик віддавала розпорядження стежити за його автомобілем. Після оприлюднення цих документів поштова скринька була зламана вже у Плющева.

«Пошта є ключем, як правило, до всіх соціальних сервісів. Відповідно в мене були тут же зламані мій блог, мій ЖЖ (Live-journal – ред.), Twitter, Facebook, блог на «Ехо Москви». Єдине, що не зламали, – це «ВКонтакті». На те, щоб відновити всі мої соціальні активності, у мене пішло близько тижня», – розповів Плющев.

Злам як боротьба з опозиціонерами

У одного з лідерів російської опозиції Олексія Навального пошту зламували двічі, і якщо перший злом бурхливо обговорювався в інтернет-середовищі, то другий був не дуже помітним. Поштові скриньки зламували і у керівників правозахисної асоціації «Голос» Лілії Шибанової та Григорія Мельконьянца.

Втім, російські опозиціонери не схильні думати, що вся хакерська міць спрямована тільки проти них. Блогер Ілля Варламов говорить, що жертвами зламів ставали як лідери прокремлівських рухів, так і їхні опоненти. За словами Варламова, найближчим часом відправляти секретні речі через інтернет буде небезпечно.

«Чим далі, я думаю, тим буде гірше. І потрібно розуміти, що все, що ти відправляєш поштою, по скайпу, по ICQ і так далі, ти повинен бути готовий до того, що рано чи пізно це стане публічним і доступним всім», – вважає Варламов.

Кого карати?


Злам пошти – це кримінальний злочин, але тут все як у старій приказці про невловимого Джо, якого ніхто й не ловить. Злочинці навіть не турбуються про можливе покарання, вважає журналіст Олександр Плющев.

«Головне, що вони користуються не стільки допомогою офіційних якихось служб і підрозділів і так далі, а користуються абсолютною безкарністю. Оскільки, якщо ви вирішите заявити, що у вас зламали пошту, швидше за все, ніяких процесуальних заходів не буде, якщо це не пошта, умовно кажучи, Владислава Суркова або ще кого-небудь такого», – підкреслює Плющев.

На думку блогера Іллі Варламова, проблема піймання хакерів полягає і в їхній високій кваліфікації, що ускладнює розслідування.

«Це дуже складно довести. Потрібно визначити зловмисника. А людина, яка здатна зламати пошту, скоріш за все, – дуже грамотний фахівець і знайти його буде практично неможливо», – каже Ілля Варламов .

Цікаво, що в інтернеті можна знайти десятки оголошень з благанням зламати пошту або дізнатися певний пароль. І, як кажуть фахівці, в більшості випадків людьми рухає бажання дізнатися особисті таємниці, а зовсім не політика чи бізнес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG