Доступність посилання

ТОП новини

Чи вiддадуть дитячу лiкарню в Петербурзі суддям?


Москва – Десятки тисяч осіб підписали петицію президентові Росії Володимирові Путіну на захист петербурзької міської клінічної лікарні, де рятують дітей від смертельно небезпечних хвороб. Унікальне відділення онкогематології, ще кілька відділень цієї клініки найближчим часом можуть закрити у зв'язку із переїздом із Москви до Петербурга Вищого арбітражного та Верховного суду. Ця клініка розташована в елітному районі «північної столиці» Росії. І міська влада розглядає варіант розміщення на території лікарні медичного центру для судових працівників.

Остаточного рішення про передання будівлі 31-ї лікарні Санкт-Петербурга із міського на федеральний рівень ще не ухвалили. Про це заявив голова Комісії Громадської палати Росії із контролю за системою охорони здоров'я Микола Дайхес. Він додав, що цим питанням опікується спеціально створена міжвідомча група. Водночас губернатор Санкт-Петербурга Георгій Полтавченко визнав, що 31-а лікарня розглядається як один з варіантів розміщення медичного підрозділу, який в майбутньому обслуговуватиме вищі судові органи.

Скандал навколо лікувального закладу, відомого своїм відділенням дитячої онкогематології, вже викликав бурхливу реакцію громадськості. З’явилися петиції на адресу петербурзького губернатора Полтавченка і президента Росії Путіна.

У Петербурзі проходять пікети і мітинги з вимогою скасувати рішення про передачу будівлі клініки для лікування суддів. З листами протесту виступили депутати законодавчого зібрання Петербурга. Один із них, представник партії «Яблуко» Борис Вишневський, говорить, що поки Верховний і Арбітражний суди сидять у Москві, ніхто не має права виганяти лікарів та пацієнтів на вулицю.

«Звертаю вашу увагу на те, що ніяких офіційних рішень про переїзд немає. Всі поводять себе так, ніби рішення вже прийняте, але це не так. Для цього потрібно вносити зміни у два федеральних конституційних закони. На сьогодні фактом є те, що вищі суди сидять в Москві, й ніхто не має права наїжджати на лікарню під тим приводом, що вони збираються кудись переїхати», ­– пiдкреслив Вишневський.

У критиків виникає запитання, чому розмістити клініку, де будуть лікуватися російські судді, вирішили саме в будівлю унікальної дитячої клініки. Втім, розгадка цього може бути проста – місце розташування, де земля коштує дорого. Як вважає депутат законодавчих зборів Петербурга Борис Вишневський, списавши зараз виселення лікарні на державні потреби, потім можна буде розмістити тут щось більш комерційно вигідне.

Це золота земля, це Крестовський острів, хтось, мабуть, розраховує на цій справі отримати фантастичні прибутки
Борис Вишневський
«Якщо навіть переїзд судів відбудеться, це станеться не раніше, ніж через 3–4 роки. Я думаю, якщо вдасться їм зараз знищити лікарню, то через півроку вони скажуть: «Ви знаєте, ми подумали і вирішили вибрати-таки інше місце для медичного центру, а тут раз вже ділянка звільнилася, то ми її використаємо». Це золота земля, це Крестовський острів, хтось, мабуть, розраховує на цій справі отримати фантастичні прибутки. Думаю, що все робиться просто з метою розчищення цієї території», – сказав Вишневський.

Борис Вишневський звертає увагу на те, що ніхто з тих, хто зазвичай кидається на захист будь-яких дій влади, цього разу не виступив за виселення 31-ї лікарні.

Лікар, у недавньому минулому депутат Держдуми Ольга Беклеміщева
говорить, що виселити тяжкохворих людей та їх лікарів, означає не подумали ані про репутацію, ані про матеріальні збитки.

Просто тупо хочуть собі гарненьке місце, в дорогому районі, щоб там лікуватися
Ольга Беклеміщева
«Такий ступінь нерозуміння, що сформований колектив у лікарні, що налагоджена взаємодія між відділеннями дорогого коштує, він свідчить про те, що людям реально нецікаво те, чим вони займаються, вони не вникають. Просто тупо хочуть собі гарненьке місце, в дорогому районі, щоб там лікуватися. А те, що при цьому будуть великі втрати як матеріальні, так і репутаційні, їх, очевидно, не хвилює», – наголосила Беклемiщева.

В очiкуваннi вiдповiдi Путiна

За оцінками експертів, сам переїзд із Москви до Петербурга Вищого арбітражного та Верховного суду обійдеться приблизно у понад два мільярди доларів. Критики такого переїзду констатують, що цю суму краще було б витратити, зокрема, на лікування дітлахів.

Свою стурбованість долею 31-ї лікарні Петербурга висловили багато відомих людей. Серед них, зокрема, Нобелівський лауреат, учений Жорес Алфйоров, письменник Данило Гранін, актори Лія Ахеджакова та Олег Басілашвілі, музикант Андрій Макаревич. Відповіді петербуржця Володимира Путіна на ці звернення поки що немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG