Доступність посилання

ТОП новини

Позов чиновника Податкової проти журналіста Коцаби набув чималого розголосу


Івано-Франківськ – В Івано-Франківському міському суді мало відбутися судове засідання за позовною заявою керівника територіального підрозділу внутрішньої безпеки Державної податкової служби Василя Строїча про захист честі, гідності і ділової репутації проти журналіста Руслана Коцаби. Ні позивач, ні його представники на суд не з’явилися. Зате було багато представників засобів масової інформації і громадських організацій. Кажуть, що саме завдяки публічності вдалося уникнути розправи над журналістом.

Івано-Франківський блогер, шеф-редактор інтернет-ресурсу «Народне ОКО» Руслан Коцаба вважає себе екстремальним журналістом. Каже, що йому не цікаво писати про «песиків, собачі перегони чи в’язані ікони», а любить журналістику «скандальну, навіть жовту», з розслідуванням. Хоча завжди розумів, що це може закінчитися неприємностями.

«Взагалі-то я з кожним журналістським розслідуванням відчував, що кільце звужується, система починає з такими, як я, воювати, причому доволі ефективно. І так виходить, що з усіма порядними журналістами держава зараз судиться. Тому я знав, що рано чи пізно це буде», – зауважує Руслан Коцаба.

Оприлюднено конфіденційну інформацію – позивач

Одне з розслідувань закінчилося позовом про захист честі, гідності і ділової репутації. Восени минулого року Руслан Коцаба зацікавився фактом міжнародного розшуку сина керівника підрозділу внутрішньої безпеки державної податкової служби Василя Строїча, а відтак почав більше цікавитися біографією і справами полковника-податківця. Тоді ж поширив в інтернет-мережі інформацію про колишню судимість полковника податкової міліції за фактом підробляння трудової книжки та військового квитка.

Василь Строїч позивається до журналіста за те, що той не мав права розголошувати інформацію, яка апеляційною ухвалою була дезавуйована, тобто за терміном давності судимість знята.

Поспілкуватися з міліціонером-податківцем не вдалося. На судове засідання не з’явилися ні позивач, ні його представник. На телефонні дзвінки не відповідає, в податковій кажуть, що Василь Строїч на лікарняному. Містом ширяться чутки про службове розслідування.

У податковій службі області болісно сприйняли розголос навколо керівника підрозділу внутрішньої безпеки, вважають, що пляма лягає на усіх податківців. До речі, ця посада підпорядкована Києву.

Судовий сценарій поламала публічність завдяки інтернету

Підтримати журналіста Руслана Коцабу до суду прийшов один із тих, хто постраждав від свавілля Василя Строїча. Тарас Шевчук свого часу був направлений з Києва до Івано-Франківська на посаду керівника підрозділу внутрішньої безпеки обласної податкової. Він стверджує, що проти нього сфальсифікували справу і через це він більше двох років провів в ув’язненні. Про долю Тараса Шевчука розповідав журналіст Руслан Коцаба у своїх розслідуваннях.
Тихо, чужими руками СБУ-шників, прокурорів купив тут всіх реально
Тарас Шевчук

«Тихо, чужими руками СБУ-шників, прокурорів купив тут усіх реально. Закрили в тюрму, я там два роки і два місяці просидів. Це перше. І друге – він так зробив усе хитро, чужими руками, що він не винен, це інші люди. А тепер Руслан розкопав цю тему. Просто хочу людині допомогти, щоб його не чорнили такі, як Строїч», – каже Тарас Шевчук.

Руслан Коцаба висловлює переконання, що якби інформацію не поширив через соціальні мережі, якби не розголос, то сценарій судового засідання міг би бути зовсім іншим.

«Мав бути варіант простий: заслухали позовну заяву, заслухали моє заперечення. Виставляють зразу розмір збитків – чи 100 тисяч, чи 200 тисяч, так, щоб мене принизити фінансово і плюс щоб судовиконавці газували через прокуратуру. Цей сценарій не пройшов через публічність», – вважає Руслан Коцаба.

Те, що на судове засідання прийшло багато його колег-журналістів, свідчить не лише про журналістську солідарність. Руслан Коцаба називає це «реперною точкою», від якої іде усвідомлення: розправившись із одним, розправлятимуться й з іншими. З ним погоджується і політолог Тарас Случик.
Журналістське і громадське середовище повинно консолідуватися, виявити солідарність
Тарас Случик

«Коли починаються такі невмотивовані і неетичні позови з боку публічних посадових осіб, мені здається, що журналістське і громадське середовище повинно консолідуватися, виявити солідарність і підтримати колегу-журналіста. Інша річ, що потрібно побільше проводити таких журналістських розслідувань», – зазначає політолог.

Суд за позовом податківця-міліціонера проти журналіста перенесли на 31 січня.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG