Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи на газ для населення таки, ймовірно, зростуть – експерт


Київ – Казати, що ціна на газ для населення України не зміниться, досить сміливо. Про це заявив у п’ятницю радник Президента Андрій Гончарук. Урядовці заперечують це перед виборами, але говорять про підвищення цін на газ щоразу, коли приїжджає в Україну місія МВФ, зауважують експерти. Проте зараз, кажуть оглядачі, ціни таки, ймовірно, піднімуть.

«Хто це готує підвищення тарифів? – запитав прем’єр Микола Азаров на засіданні уряду 23 січня. – Хочу серйозно застерегти всіх від спекуляцій щодо підвищення тарифів для населення. Ми вже 2 роки справляємося, не підвищуючи тарифи».

Але в четвер в інтерв’ю американській газеті The Wall Street Journal міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що український уряд відкритий до підняття цін на газ для деяких категорій споживачів. А вже в п’ятницю таку можливість не виключив радник Президента України та керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Андрій Гончарук.

«З точки зору знаходження компромісного рішення по ціні на газ для населення, робота ведеться як всередині уряду, так і з місією МВФ, яка сюди приїхала. Тому сказати, що не буде ніяких змін, я думаю, досить сміливо з точки зору того, що це до певної міри закриває можливість до фінансування, пов’язаного з кредитом stand by», – сказав Андрій Гончарук.

«Уряд пропонує різницю в тарифах покласти на багатих»

Урядовці раніше заявляли, що підвищити тарифи на комунальні послуги варто заможним українцям. «Уряд пропонує частину тягаря, бюджетну компенсацію, різницю в тарифах покласти на багатих», – казав минулого тижня Микола Азаров.

Але з якого рівня доходів будуть визначати багатих – неясно.
Нехай Микола Янович спробує розділити людей на багатих і бідних
Олександр Нарбут

«Нехай Микола Янович спробує розділити людей на багатих і бідних. З моєї точки зору, у нас програма соціальної підтримки і адресності просто не відпрацьована. І тому регулювати тільки за рахунок споживання – це не зовсім правильне попадання в багатих і бідних», – сказав Радіо Свобода незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

Водночас він очікує, що тарифи на газ справді піднімуть, щоб відновити співпрацю уряду з Міжнародним валютним фондом.

«Треба знайти форму, щоб для бідних ціна не змінювалася»

Інший експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук очікує, що «підвищення цін має бути в декілька етапів, і перший етап – десь 30-40%». Він також бачить проблему з адресною допомогою незаможним.
На ринку ті, хто споживають більше, не завжди більше платять
Олександр Тодійчук

«Треба знайти форму, щоб для бідних ціна не змінювалася, за умови, якщо не буде змінюватися зарплата. Але, чесно, на ринку ті, хто споживають більше, не завжди більше платять, – каже Тодійчук. – У нас немає адресної допомоги найменш забезпеченим, тобто, в тій чи іншій мірі компенсацію отримують всі й бюджет цього не може винести. Бюджет – це теж наші з вами гроші, ми з вами платимо великі податки, і це інша форма оплати цін на газ».

За словами Тодійчука, українці платять за газ дешевше, ніж у тій же Росії, де Україна купує більшість блакитного палива. Якщо українське населення купує газ по 100 доларів за тисячу кубометрів, то росіяни платять приблизно 160 і в наступному році очікують ще подорожчання на 15%.

Проте деякі експерти нагадують, що Україна сама видобуває близько 18 мільярдів кубометрів газу щорічно, саме стільки ж приблизно споживає населення разом із котельнями. А український газ, який має собівартість 70 доларів за тисячу кубометрів, за законом, в першу чергу, має йти на потреби населення, але не завжди доходить до пересічних людей.

Востаннє в Україні підвищували тарифи на газ для населення у 2010 році на 50 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG