Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відвойовують астрофізичну обсерваторію


Сімферополь – Кілька десятків працівників колишнього науково-дослідного інституту «Кримська астрофізична обсерваторія», а також активістів незалежної профспілки «Студентська дія» мітингували у вівторок у Сімферополі. Вони протестували проти реорганізації цієї унікальної як для України наукової організації. Кримські астрономи вважають, що київські чиновники хочуть відібрати закрити обсерваторію і відібрати її землю.

«Не дамо вкрасти КрАО (Кримську астрофізичну обсерваторію)! Врятуймо обсерваторію!» – так під стінами Постійного представництва Президента України в Криму нескладно скандували кримські астрономи. Близько сотні людей, працівників ліквідованого торік науково-дослідного інституту «Кримська астрофізична обсерваторія» та активістів студентської профспілки, спершу мітингували перед представництвом, а потім пікетували уряд автономії. З посадовців до них ніхто не вийшов, у представництві звернення від астрономів прийняли й обіцяли передати до президентської Адміністрації.

Співробітники обсерваторії наполягають на переведенні їхньої установи у підпорядкування Національної академії наук України, вимагають збільшити фінансування, яке цього року було зменшене удвічі у порівнянні з минулорічним, а також не допустити розбазарювання землі і майна обсерваторії.

У листопаді минулого року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про ліквідацію юридичного статусу Кримської астрофізичної обсерваторії як окремого науково-дослідницького інституту і передачу її до складу Київського національного університету. Ця, на думку урядовців, оптимізує систему наукових установ Міністерства освіти і науки, дозволить ефективніше використовувати потенціал університету та обсерваторії.

Земля чи наука?

Науково-дослідний інститут «Кримська астрофізична обсерваторія» одна з найбільших наукових установ у сфері астрофізики в Україні, яка, за даними самих вчених, має чи не найкращу матеріально-технічну базу і найкращі природні умови для спостережень в країні. Сама обсерваторія розташована у спеціально збудованому для неї корпусі на гірському плато у селищі Научному в Бахчисарайському районі, але її об’єкти розкидані по всьому Південному узбережжі Криму.

Саме на землю зазіхають чиновники, висловлює впевненість учасниця акції протесту Олена. «Я вважаю, що це стандартна схема розподілу землі, коли підприємство зі статусом юридичної особи передається іншій установі, а потім виявляється, що воно вже не потрібне. Його ділять, передають його землі чи його підрозділи комусь іншому», – вважає Олена.

Вчені обурені, що чиновники вважають їх «нахлібниками», які тільки «переводять державні кошти і не хочуть самі заробляти». Насправді, каже завідувач однієї з лабораторій Сергій Сергєєв, вченим вдалося залучити сотні тисяч гривень – завдяки іноземним грантам і співпраці із зарубіжними колегами кримські вчені змогли виїжджати у закордонні наукові відрядження, брати участь у міжнародних конференціях, користуватися унікальним космічним телескопом Хаббла, придбали комп’ютери та інше обладнання.

«Якщо все це скласти, то вийдуть великі суми, які не мають стосунку до держбюджету. Але жадібності чиновників немає меж – від нас вимагають, вимагають і вимагають: мовляв, заробляйте гроші!» – заявив Сергій Сергєєв.

Прем’єр-міністр Криму Анатолій Могильов в останні дні грудня 2012 року пообіцяв, що, вивчивши ситуацію, втрутиться у неї. Працівники обсерваторії все ще чекають на обіцяне. А поки в установі розпочалися скорочення.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG