Доступність посилання

ТОП новини

ООН засуджує північнокорейське ядерне випробування


Сюзен Райс, американський посол в ООН, Нью-Йорк, 12 лютого 2013 року
Сюзен Райс, американський посол в ООН, Нью-Йорк, 12 лютого 2013 року
Нью-Йорк – У Нью-Йорку відбулося спеціальне засідання Ради безпеки ООН, на якому вирішено розглянути додаткові заходи у відповідь на третє за рахунком випробування ядерної зброї Північною Кореєю. Сюзен Райс, американський посол в ООН, заявила, що США і союзники мають намір розширити санкції, накладені на Пхеньян після двох попередніх ядерних випробувань. «Враховуючи постійну загрозу від дій Північної Кореї, – сказала Сюзен Райс, – Рада безпеки ООН повинна дати і дасть швидку, дійову і сильну відповідь шляхом резолюції Ради безпеки, яка перешкодить дальшому розвиткові північнокорейських ядерних та балістично-ракетних програм і здатності розповсюдження».

Північна Корея є фактично країною-ізгоєм, але вона не припиняє розвиток своєї ядерної програми. Резолюції Рада безпеки ухвалювала й раніше, економічні санкції на Пхеньян накладали, і все безрезультатно. Отож, чи світова спільнота може щось зробити?

До «швидких і дійових заходів» закликає світ президент США Барак Обама, який назвав нове ядерне випробування «провокаційним кроком» і запевнив, що Сполучені Штати роблять все необхідне для захисту своїх союзників в Азії.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун засудив ядерне випробування, назвавши його «глибоко дестабілізуючим», і висловив певність у тому, що Рада безпеки «вживе відповідних заходів».

Навіть Росія й Китай засудили дружній їм Пхеньян. Так, керівник МЗС Росії Сергій Лавров заявив: «(Північнокорейське) ядерне випробування безумовно заслуговує на осуд. Воно знову показує, що північнокорейська влада ігнорує міжнародний закон, нехтує рішеннями Ради безпеки ООН і, безумовно, заслуговує на засудження та відповідну реакцію».

Самі слова як «відповідна реакція»

На форумі ООН стверджують, що слова теж можуть бути формою дії.
До ядерних випробувань Північна Корея вдалася навмисне
Вільям Гейг

Зокрема, міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейг зазначив: «Зрозуміло, що до ядерних випробувань Північна Корея вдалася навмисне. Це абсолютно безвідповідальний і навмисний акт... з метою порушення резолюцій ООН... на шкоду інтересам міжнародного миру й безпеки на Корейському півострові... Уряд Північної Кореї воліє витрачати гроші на ядерні та балістично-ракетні програми, замість витрачати на потреби народу Північної Кореї».

Hа думку спостерігачів, єдиною державою, яка могла б чинити справді дійовий тиск на Пхеньян, є Китай, бо північнокорейський режим не виживе без допомоги китайського союзника. Китай постачає Пхеньянові нафту і продовольство.

Північна Корея не просто бідна, а гранично злиденна країна. Вона не посідає природних ресурсів і не в стані прогодувати власний народ. Мільйони людей там гинуть від голоду, коли трапляється неврожай, а він трапляється щокілька років.

Тим не менше, Пхеньян не лише виготовляє атомну зброю, а й, за даними газети The New York Times, торгує ракетно-ядерною технологію, зокрема, здійснює продажі Іранові.

Однак, хоч як незадоволений Пекін агресивною поведінкою Пхеньяна, він побоюється, що припинення допомоги може спричинити дестабілізацію й хаос у Північній Кореї. Тому Пекін відмовляється приєднуватися до економічних санкцій.

У Вашингтон зазначають, що потрібно тиждень або й більше часу, щоб визначити – чи було технологічно успішним північнокорейське ядерне випробування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG