Доступність посилання

ТОП новини

Сіль, смерть, родина і алкоголь


Обмеження вживання в раціоні солі у загальнонаціональному масштабі може врятувати життя багатьом тисячам людей. Дослідження на американському прикладі доводить про те, що навіть незначне зниження солі у дієті здатне зберегти життя за 10 років до 500 тисяч осіб. Результати дослідження опубліковані в журналі американської Асоціації серця Hypertension.

Використовуючи комп’ютерне моделювання, учені враховували фактори впливу вживання солі на серцеві патології, а також відомі вже раніше медичній науці відкриття стосовно того, що зменшення солі в їжі автоматично призводить до зниження тиску крові.

Медицина простежує також чіткий зв’язок між тиском крові і функціонуванням серця. Необмежене вживання солі провокує підвищення тиску крові, що у свою чергу збільшує ризик появи інфарктів, інсультів та інших серцево-судинних захворювань.

Як в Америці, так і в багатьох інших країнах серцеві патології є найголовнішою причиною смертності. На переконання учених, зменшення солі в їжі буде, очевидно, корисним для людей будь-якого віку. Навіть незначне обмеження солі в їжі призведе до суттєвого зниження смертності на загальнонаціональному рівні.

Алкоголь і родина

Підвищений рівень вживання алкоголю може стати своєрідним провокатором до розлучення. Найбільш поширене пояснення цього явища полягає в тому, що пиятика обриває рутинні функції родини і веде до сімейних конфліктів. Дослідження на тему залежності алкоголю і родинних негараздів, включно з розлученнями, було проведено ученими норвезького Інституту суспільного здоров’я. Результати дослідження опубліковано в інтернет-ресурсі Medicalnewstoday.

Науковці інституту проаналізували дані майже 20 тисяч подружжів. Усі учасники експерименту подали про себе інформацію стосовно вживання алкоголю і наявності психологічних проблем. Було, зокрема, простежено, як функціонували родини протягом 15 років.

Залежність вживання алкоголю і стійкості родинних зв’язків була очевидною. Що більше люди п’ють, то вище ризик розлучення. Чітко простежувалась така залежність: низький ризик розлучення, як правило, спостерігався в безалкогольних сім’ях. Важка алкогольна залежність серед жінок частіше призводить до розлучень, ніж в ситуації з алкоголіками-чоловіками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG