Доступність посилання

ТОП новини

Діалог Януковича з країною з «елементами драматургії» від організаторів


Київ – 22 лютого Президент Віктор Янукович зібрався після значної паузи «поспілкуватися з народом». Проте звідки саме можна буде поставити запитання, організатори телемосту «Діалог з країною» не повідомляють. Розсекретили лише одну точку із двадцяти – майдан Незалежності у Києві. Львівська преса інформує, що ще одним майданчиком буде село Пнікут біля польського кордону – зразково-показове не лише на Львівщині, а й за її межами. Тим часом експерти прогнозують, що відповідей на більшість запитань люди так і не дочекаються.

Ставити запитання Президентові України можна на «гарячій лінії» за телефоном 0-800-50-2013, а також під час прямих включень із майже двадцяти міст України, обіцяють організатори «Діалогу з країною» Президента.

Спілкування Президента транслюватимуть у прямому ефірі на телеканалах «Перший Національний», «Інтер», ICTV, «1 +1», УТР. Журналісти цих каналів спілкуватимуться з людьми і обиратимуть запитання, які лише потім можна буде спробувати поставити Януковичу. Про це повідомив Радіо Свобода тимчасовий виконувач обов’язків генерального директора Національної телекомпанії України Олександр Пантелеймонов.

«Ми починаємо об 11-й годині ранку, цей ефір буде тривати щонайменше три години, можливо, навіть і більше. Крім цього, на нашому каналі можна буде цю програму подивитися в повторі. Початок повтору близько 20:20. Заплановано включення з майже 20 локацій, ці локації представляють різні населені пункти по всій Україні. Проте де саме вони будуть, ми зараз говорити не хочемо», – сказав Олександр Пантелеймонов.

Треба ж чимось наших глядачів порадувати в процесі прямого ефіру – Пантелеймонов

Люди цікавляться: якщо є запитання, то де їх можна поставити? Проте організатори переконують, що роблять таким чином навмисно. «Це такий елемент загальної драматургії. Треба ж чимось наших глядачів порадувати в процесі прямого ефіру», – додав Олександр Пантелеймонов.

Проте через великий інтерес до цієї події прес-служба «Першого Національного» повідомила один із майже 20 майданчиків, звідки можна буде поставити запитання Президентові – майдан Незалежності у Києві.

Це – PR-акція, символічна, присвячена третій річниці – політолог

«Оце буде діалог з державою 22 числа, то я хочу спитати – вони оце посадили Юлію Тимошенко, а кого треба посадити, що вони розвалили всі колгоспи, все на світі?» – питає Валентина, мешканка села Кобижча, що на Чернігівщині.

У людей накопичилося багато запитань, бо Президент не дуже полюбляє з’являтися на публіці. А закон політики, і особливо для Президента – це частіше спілкуватися з народом, каже політолог Володимир Фесенко.

«Навіть Путін коли проводить багатогодинні зустрічі, й то, я думаю, не всі можуть отримати відповіді на свої запитання. Але ми ж всі розуміємо, що це PR-акція, символічна акція, присвячена третій річниці (інавгурації). Треба її відзначити. Плюс для Президента це такий спосіб, я думаю, його переконали, що треба все ж таки вийти в люди, виступити публічно. Я думаю, що для Президента обрали прийнятний зручний формат спілкування, і це спосіб реагування на подію, на інформаційний привід, пов'язаний безпосередньо з діяльністю глави держави», – зазначив політолог.

Це не дискусійний майданчик, це, скоріше, майданчик презентаційний – медіа-експерт

А медіа-експерт Микита Потураєв переконує, що діалог завжди потрібен, незважаючи на те, що чекати задоволення всіх потреб не варто.

«І те, що діалог відбувається, голова держави бере в цьому участь, то є позитивний фактором, безперечно. Але треба мати на увазі, що такого типу заходи спрямовані на те, щоб керівник держави, найвища посадова особа мала змогу якомога ширше представити свої власні візії розвитку країни, майбутнього країни, плани на найближчий період. Тобто я не думаю, що це дискусійний майданчик, це скоріше майданчик презентаційний, хоча як частина діалогу ця подія безперечно важлива», – наголосив він.

Найєм: я не дуже розумію, наскільки це корисно суспільству

А блогер та журналіст Мустафа Найєм, котрий має досвід особистого спілкування з Віктором Федоровичем, наголошує, що не бачить користі в спілкуванні Президента з народом.

«Зважаючи на те, що це не розмова з людьми на вулиці, вона буде модерована, то думаю, що ми просто почуємо, можливо, якісь особисті речі, які будуть подавати з людським обличчям, можливо, ми почуємо щось веселе, але я не думаю, що там буде якась інформація. І я не думаю, що треба очікувати від цього чогось гострого або негайного. Я думаю, що справедливо, що буде такий формат, тобто він спілкується з людьми – це його право, він може на це розраховувати як інструмент доведення своєї точки зору до людей. Але я не дуже розумію, наскільки це корисно суспільству», – сказав журналіст Мустафа Найєм.

Але важливішим є не спілкування в стилі «Путін спілкується з народом» – журналіст

Набагато кориснішим журналіст вважає розмову Президента з професійними журналістами, які глибоко досліджують тему і ставлять гострі і важливі запитання. Такої ж думки телеведучий «5 каналу» Святослав Цеголко.

«Думаю, що спілкування Президента з країною назріло вже давно. Треба було набагато раніше зробити це спілкування. Але, напевне, важливішим є не спілкування в стилі «Путін спілкується з народом», а спілкування на звичайній прес-конференції, де журналісти зможуть прийти і поставити своє запитання. Я б рекомендував робити це Президентові якомога частіше, хоча б раз на місяць, тоді б не виникало так багато запитань, скільки їх є в журналістів сьогодні», – зауважив Святослав Цеголко.

Четвертий Президент України Віктор Янукович нечасто тішить громадян і журналістів публічним спілкуванням. За три роки його президентства можна на пальцях перелічити, скільки Віктор Янукович дав прес-конференцій.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG