Доступність посилання

ТОП новини

Більшість латишів і за СРСР не відзначали 23 лютого – політолог


Рига – У Латвії 23 лютого не є офіційним святом. Латиші його не святкують, бо вважають радянським. Водночас окремі представники російськомовного населення, які свого часу перебували на службі в радянській армії, неформально відзначають 23 лютого і називають його «чоловічим» днем.

Те, що у Латвії 23 лютого не є офіційним святом, не завадило авіакомпанії airBaltic використати цю дату у рекламній кампанії. Авіаперевізник запропонував знижку на польоти, приурочену до 23 лютого, як вказано у рекламі, «Дня радянської армії й військово-морського флоту».

У зв’язку з цим із посади члена ради компанії відкликаний представник Міністерства сполучення Латвії Каспарс Брішкенс, який, на думку міністерства, не проконтролював належним чином роботу авіакомпанії і допустив популяризацію свята армії неіснуючої держави. За заявою міністерства, маркетингова стратегія airBaltic повинна відповідати статусові національного авіаперевізника.

Коментуючи ситуацію з використанням у рекламі airBaltic 23 лютого як свята радянської армії, політолог Іварс Іябс наголосив, що національній авіакомпанії у таких питання слід бути більш політично коректною, незважаючи на те, що у маркетинговому плані така реклама була вигідною, бо авіакомпанія працює на ринок СНД.

«У латишів немає емоцій щодо цієї дати»

Політолог Іварс Іябс зазначив Радіо Свобода, що і в радянський час більшість латишів 23 лютого не відзначали День радянської армії та військово-морських сил.
Більшість латишів ніколи, навіть за радянського часу, його не святкували, бо тут зовсім інше історичне тло
Іварс Іябс

«Що стосується 23 лютого, то більшість латишів ніколи, навіть за радянського часу, його не святкували, бо тут зовсім інше історичне тло. Водночас, цей день не сприймався, як якась, скажімо так, дуже сильна «совєтськість». У латиської частини латвійського суспільства у принципі немає емоцій щодо цієї дати», – зауважив політолог.

Водночас Іварс Іябс наголосив, що на тлі ускладнення відносин між Латвією та Росією стосунки між латиською більшістю і російськомовною меншістю стають більш політизованими. З огляду на це й набувають актуальності такі чутливі питання, як, зокрема відзначення колишніх радянських святкових дат.

За його словами, Міністерство сполучень Латвії адекватно відреагувало на те, що airBaltic популяризувало свято неіснуючої держави і позбавило посади члена правління авіакомпанії.

«У нас є своє військове свято»

13-річний Крістіанс Бергс із латвійського містечка Яунолайне каже, що він і його друзі вважають 23 лютого звичайним днем. За його словами, Латвія має свій День збройних сил.

«Латиші не святкують 23 лютого, бо це свято, пов’язане з Радянським Союзом. У нас є своє військове свято – День Лачплесіса, який відзначається 11 листопада», – зазначив юнак.

Ровесник латвійської незалежності Артем Закар також не святкує 23 лютого, яке у нього асоціюється з російським Днем захисника вітчизни.

Не вважаю це таким святом, яке слід відзначати
«Я не відзначаю, оскільки це не моє свято. Із самої назви виходить – захисник вітчизни, і це не може бути моїм святом. Мене поздоровляють родичі, оскільки я чоловік, а 23 лютого вважається «чоловічим святом». Однак я не вважаю це таким святом, яке слід відзначати», – зазначив Артем.

«В радянській армії ставали справжніми чоловіками»

А от 58-річний Геннадій Кузьмін каже, що 23 лютого у Латвії – це свято старшого покоління, яке несло службу в лавах радянської армії.
Я ніс службу в тій радянській армії, але та служба нагадує про те, чого сьогодні позбавлена наша молодь

«Так, я святкую. Найперше, це «чоловічий день». По-друге, я ніс службу в тій радянській армії, але та служба нагадує про те, чого сьогодні позбавлена наша молодь. Там ставали справжніми чоловіками. Тому, це «чоловіче» свято, чому ж не відзначити його», – зазначив Геннадій.

23 лютого у Латвії звичайний день, правда, інколи можна побачити літніх чоловіків із букетами квітів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG