Доступність посилання

ТОП новини

В Україні сумніваються, що у США вилікували ВІЛ-інфіковану дитину


Американські лікарі заявили про те, що, як виглядає, їм вдалося вилікувати малюка від ВІЛ-інфекції. Новина вселяє надію дослідникам, які борються з поширенням недуги і, звичайно, мільйонам ВІЛ-інфікованих. Але в Україні медики застерігають, що поки рано говорити про повне одужання. За даними українських медиків, такі рідкісні випадки, коли вірус не розвивається, трапляються і в українських дітей. І саме до таких дітей прикута увага вчених.

Новонароджену ВІЛ-інфіковану дівчинку у США почали лікувати відразу після народження. Тепер їй уже два з половиною роки, вона не приймає медикаментів і є здоровою. Про це вірусологи з університету Джонcа Гопкінса в Балтиморі повідомили на конференції, присвяченій боротьбі зі СНІДом.

Дебора Персод, яка працює у Дитячому медичному центрі, поділилася новиною: «Лабораторні тести у 23 місяці показали, що вірусне навантаження було меншим, ніж 20 копій на мілілітр. Ми зробили повторний тест, раптом це була помилка. Але повторний тест через два тижні знову показав навантаження, менше ніж 20 копій на мілілітр».

Історія дівчинки зі штату Міссісіпі – це перший випадок в історії, коли від вірусу, як виглядає, врятували малюка, повідомляють американські інформагентства, а загалом друге. Про подібне одужання стало відомо у 2007 році, коли вилікувався чоловік, якому повністю пересадили кістковий мозок.

Але тепер ідеться про набагато менш ризиковану, простішу терапію. Дебора Персод каже, що їй із колегами ще потрібно проводити подальші дослідження, щоб ВІЛ не поширювався у дітей, але наразі результати обнадійливі.

«Під час останнього тесту, через 10 місяців після проведення антиретровірусної терапії ми не виявили вірусу, що може відтворюватися. Зараз дитина не проходить терапії і добре почувається», – зазначає дослідниця.

Допоміг випадок?

Медики з університету Джонcа Гопкінса вважають, що успіху сприяв початок антиретровірусної терапії негайно після народження немовляти – через 30 годин.

У Сполучених Штатах ВІЛ-інфіковані вагітні мають приймати ліки, щоб не заразити дітей, але у цьому випадку мати приїхала до лікарні вже народжувати. У маленькому госпіталі не було необхідних медикаментів для немовляти, і тому дитину послали в медичний центр університету Міссісіпі. Там їй дали вищу дозу, ніж зазвичай, бо вирішили, що вона в групі високого ризику. Коли дівчинці було півтора року, то родина тимчасово зупинила терапію, а коли повернулася на обстеження, то виявилося, що вірусу практично немає.

Американські медики попереджають, що цей випадок не означає, що треба зупиняти лікування інших ВІЛ-інфікованих дітей, але вірять, що йдеться про перспективний напрямок для досліджень.

В Україні теж є такі діти

Попри добру новину, не можна стверджувати, що американська дівчинка вилікувалася. Так вважає керівник українського центру «Клініка для лікування дітей з ВІЛ/CНІД при Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» Світлана Комар. Вона думає, що це рідкісний випадок, який траплявся й українським медикам, коли вірус не прогресує.

«У нас в Україні є діти, які мають 10-11 років і які не мають ніяких проявів ВІЛ-інфекції, які мають прекрасну імунну систему і дуже низьке вірусне навантаження. Таких дітей зо 5 в Україні на три тисячі, але вони є», – сказала український фахівець в інтерв’ю Радіо Свобода.

У від одного відсотка до трьох ВІЛ-інфікованих людей вірус або взагалі не розвивається, або робить це дуже повільно, тож ймовірно, ця дівчинка потрапила в цю групу, вважає Світлана Комар.

Водночас вона зауважує, що саме до таких людей, особливостей їхнього імунітету, прикута увага дослідників, щоб розробити вакцину, яка допоможе багатьом.

А поки наукові пошуки тривають, Світлана Комар, яка лікує українських дітей із ВІЛ, закликає батьків дуже відповідально ставитися до терапії: «Максимально рано починати лікування – це рятує життя дітям. Ніхто не знає, в яку групу потрапить дитина».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG