Доступність посилання

ТОП новини

КПК хороший, але його ще треба впровадити – експерти Ради Європи


Київ – Рада Європи допомагатиме Україні впроваджувати Кримінальний процесуальний кодекс. Це передбачено проектом «Підтримка реформи системи кримінальної юстиції в Україні», який фінансується урядом Данії. Під час обговорення української системи кримінального правосуддя п’ятеро міжнародних консультантів Ради Європи з Великобританії, Ірландії, Іспанії, Данії та Грузії наголосили: недостатньо лише того, що КПК добре написаний і відповідає європейським стандартам. Під нього потрібно законодавчо змінювати майже всю українську судову систему.

Професор кафедри кримінального права юридичного факультету Університету Комплутенсе в Іспанії Лорена Бахмаєр Вінтер новий український Кримінальний процесуальний кодекс порівнює з сучасним автомобілем, який створили найкращі експерти. Але навіть такий сучасний і досконалий на перший погляд автомобіль, наголошує експерт, не може їздити там, де немає хороших доріг, вправних водіїв і уважних перехожих. Тому Україна, маючи новий КПК, повинна насамперед провести під нього багато інституційних і законодавчих реформ.

«Довга дорога починається з першого кроку. Українські органи влади багато працювали над цим кодексом. Ми втрутились на останньому етапі. Порівняно з іспанським, італійським чи німецьким кодексами, український справді кращий, але КПК – це лише одна частинка. У системі є певні недоліки. І я чула критику, що КПК в Україні дозволяє систематично порушувати права людини. Я була вражена. Ми знаємо, яка тут ситуація, і ми показуємо, що ми віддані і готові допомагати», – запевнила Лорена Бахмаєр Вінтер.
Міжнародні консультанти Ради Європи, Київ, 12 березня 2013 року
Міжнародні консультанти Ради Європи, Київ, 12 березня 2013 року

Ще багато хто не розуміє наслідків КПК – Мікаель Лінґбо

Український Кримінальний процесуальний кодекс величезний, і списаний він переважно з інших країн, пояснили експерти. На сьогодні основним, але водночас і дуже проблемним завданням є пристосувати його до України. Після низки зустрічей із представниками органів української влади, міжнародних та громадських організацій, які дотичні до реформування кримінальної юстиції в Україні, експерти Ради Європи побачили, що окремі положення кодексу тлумачаться по-різному, а ті, хто б мав адаптувати і впроваджувати КПК в Україні, схильні використовувати стару практику роботи і повільно застосовують новації, що містяться в ньому, пояснює юридичний експерт Данського Гельсінського комітету з прав людини Мікаель Лінґбо.

«Наше загальне враження таке: багато хто розуміє, що робить, а багато хто не розуміє наслідків КПК чи, може, намагається позбутися розуміння цих наслідків», – розповів експерт.

Головне – реформа прокуратури

Найважливішим кроком у впровадженні нового КПК на сьогодні є реформування органів прокуратури, пояснює президент Міжнародної асоціації прокурорів, колишній головний прокурор Ірландії Джеймс Гамільтон. Це не просто переконлива рекомендація Ради Європи, наголошує він. Навіть у порядку денному асоціації Україна-ЄС містяться заклики до перегляду Закону України «Про прокуратуру», що рекомендує зробити і Венеціанська комісія.

«Я відповідаю за надання юридичних порад щодо Закону «Про прокуратуру», який має бути розроблений. Крім того, я є членом Венеціанської комісії, якою вже написано три звіти, і всі вони критикують роботу органів прокуратури в Україні. Україні потрібно реформувати інституції. Це є невід’ємною частиною загального пакету», – акцентує Гамільтон.

Окрім реформування прокуратури, експерти Ради Європи зазначили: відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу, стосунки судді, слідчого і прокурора потрібно змінити, необхідно також створити і незалежний наглядовий орган, який би чітко визначав, хто може бути призначений на ці посади, хто може бути підвищений, а хто звільнений. Тоді, на їхню думку, політики в українському правосудді буде набагато менше. Рада Європи готова в цьому допомогти.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG