Доступність посилання

ТОП новини

Світ стурбований погрозою Північної Кореї здійснити ракетний удар


Нові войовничі заяви Північної Кореї загострили ситуацію в регіоні Далекого Сходу. Пхеньян погрожує «превентивним», тобто попереджувальним, ракетним ударом по території Південної Кореї та по американських військових базах у Тихому океані. Сполучені Штати вельми серйозно сприймають погрози північнокорейського режиму, заявив міністр оборони США Чак Гейґел. Повідомлення надходять з різних кінців світу: у Москві, наприклад, міністр закордонних справ Сергій Лавров попередив про небезпеку конфлікту на Корейському півострові, а Китай закликає до обопільної стриманості.

Про обопільну стриманість, до якої закликав Пекін, мови нема, бо войовничі заяви лунають лише з одного боку – з північнокорейського.

Тамтешній диктатор Кім Чен Ин відверто погрожує Сполученим Штатам і Південній Кореї. Він заявив, що «настав час звести порахунки з американськими імперіалістами» і наказав своїм генералам націлити ракети на американські об’єкти у Тихому океані, на Гавайські острови і острів Гуам.

У середу 27 березня Пхеньян заявляв, що «війна може спалахнути у будь-який момент». Здається, ясніше не скажеш. Міністр оборони США Чак Гейґел на брифінгу у Пентагоні повідомив журналістам про рішення відправити для спільних з Південною Кореєю учбових маневрів два стратегічні бомбардувальники В-2 типу «стелт». Вони здатні нести ядерні бомби.
Ми сприймаємо ці провокації Північної Кореї вельми серйозно і реакція буде відповідною
Чак Гейґел

«Ми мусимо дати зрозуміти чітко, що ми сприймаємо ці провокації Північної Кореї вельми серйозно і реакція буде відповідною», – зазначив Гейґел.

У Вашингтоні сприймають провокаційні погрози молодого диктатора у Пхеньяні як небезпеку для миру в регіоні.

Бряжчання зброєю

Деякі оглядачі запитують, чи можливо, що новий очільник північнокорейського режиму вирішив пограти на нервах західного світу? Що, коли він просто, як то кажуть, «розминає м’язи», щоб довести свою здатність до рішучих агресивних кроків?

Але там не лише голослівні заяви, а й бряжчання зброєю. Ядерною зброєю.

Минулого місяця Північна Корея здійснила треті за рахунком ядерні випробування, що викликало протести міжнародної спільноти і рішення Ради безпеки ООН застосувати нові санкції щодо Пхеньяна.

Також північнокорейські генерали випробували нову триступінчасту балістичну ракету.

Напруження на півострові посилилося, коли Північна Корея погрожувала однобічно скасувати перемир’я з Південною Кореєю, укладене ще 1953 року, і перервала усі телефонні комунікаційні лінії з Півднем.

У Сеулі американський сенатор Боб Коркер, член Комісії закордонних справ верхньої палати Конгресу США, зустрівся з південнокорейським міністром закордонних справ. Вони обговорили ситуацію, що склалася.

«Звичайно, в нашій країні ми будуємо додаткові ракетні перехоплювачі, – сказав сенатор Коркер. – Я зустрівся з генералом Турманом, який командує операціями США у Південній Кореї. Вони там готові до будь-чого, що може статися. Але ми сподіваємося, що тверезі голови візьмуть гору (у Пхеньяні) і все заспокоїться. Сподіваємося, що ми вестимемо плідні переговори про майбутнє», – зазначив Боб Коркер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG