Доступність посилання

ТОП новини

Більшість американців – за одностатеві шлюби – соцопитування


Нью-Йорк – Більшість американців прихильно ставляться до узаконення одностатевих шлюбів. Такими є результати останніх соціологічних опитувань. Водночас голова Верховного суду США відзначив поступову зміну настроїв серед політиків у цьому питанні. Але шлях до ухвалення цим судом вердикту стосовно можливої легалізації одностатевих шлюбів є довгим і непевним, прогнозують аналітики. Якщо такий вердикт судді ухвалять, то він матиме силу закону.

Верховний суд Сполучених Штатів почав розглядати позов прихильників легалізації одностатевих шлюбів, які у штаті Каліфорнія заборонили за результатами референдуму.

Цілий тиждень перед будинком Верховного суду у Вашингтоні відбувалися масові демонстрації – за і проти узаконення таких шлюбів.

Прихильники даного кроку наголошують, що це є невід’ємною частиною прав людини. А опоненти посилаються на Біблію і на Закон про захист шлюбу, підписаний ще 1996 року тодішнім президентом Біллом Клінтоном.

Згідно з цим законом, шлюб може бути укладений лише між чоловіком і жінкою.

Але президент Барак Обама підтримав вимоги громадських організацій, які обстоюють права гомосексуальних пар.Та й сам Білл Клінтон нині заявляє, що він шкодує про підписання того закону, схваленого Конгресом.

Джон Робертс, голова Верховного суду, звертаючись до захисників права на одностатевий шлюб, зауважив: «Я мушу визнати, що дедалі більше політичних діячів підтримують ваш бік справи».

Слово – за Верховним судом

Однак політичні діячі можуть мати лише моральний вплив. Поки що законодавчі збори у кількох десятках штатів схвалили поправки до своїх конституцій, що забороняють одностатеві шлюби.

Національна організація захисту шлюбів, яка обстоює поправки про заборону одностатевих союзів, торік святкувала перемогу в штаті Північна Кароліна.

Цікаву думку висловив Скотт Горслі, коментатор телемережі PBS.

«Більшість загальнонаціональних опитувань показує, що американці переважно схвалюють одностатеві шлюби, але результати неоднозначні, – каже Скотт Горслі. – Вони різняться залежно від віку, рівня освіти, частоти відвідин церкви, від місця проживання. Найбільшими прихильниками права на одностатеві шлюби є молоді люди. Але якраз вони найбільш неохоче беруть участь у голосуванні, особливо під час проміжних або первинних виборів».

Тобто, результати опитувань громадської думки і результати виборів – не тотожні речі.

А щодо рішення Верховного суду, то воно очікується у червні цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG