Доступність посилання

ТОП новини

США відклали ракетні випробування, щоб «зменшити напруження» на Корейському півострові


Нью-Йорк – Зі столиці Північної Кореї продовжують лунати погрози і войовничі заяви. Північнокорейський лідер Ким Чен Ин обіцяє превентивним ядерним ударом «знищити Америку», а Південну Корею перетворити на «вогняне море». Прагнучи дещо зменшити напруження, Сполучені Штати відклали ракетні випробування, які мали відбутися у Каліфорнії цього тижня.

Міністр оборони США Чак Гейґел відклав давно запланований випробувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети «Мінітмен-3». Представники Пентагону заперечують будь-який зв’язок з діями Північної Кореї, але наголошують на готовності збройних сил реагувати на будь-яку провокацію з боку Пхеньяна. Нову дату випробувань визначать у травні.

Прес-секретар Білого дому Джей Карні сказав, що Сполучені Штати не будуть захоплені зненацька, якщо Північна Корея здійснить свій ракетний запуск.

«Ми вже бачили у минулому, як вони запускають ракети, і Рада безпеки ООН кілька разів засуджувала їх за те, що Північна Корея порушує зобов’язання у відповідності до численних резолюцій Ради безпеки, – каже Джей Карні. – Отож, це є повторенням звичного вже зразка войовничих, шкідливих і неконструктивних риторичних заяв і дій».

Якщо Пхеньян таки запустить ракету, Сполучені Штати змушені будуть вирішувати – збивати її чи ні.

2006 року тодішній міністр оборони Дональд Рамсфельд у подібній ситуації сказав, що збиватимуть північнокорейську ракету лише у тому разі, якщо вона летітиме у напрямку території США.

Пентагон: зважена рішучість давати відсіч агресорові

Пентагон розробив план рішучої відповіді на провокації Пхеньяна після того, як північнокорейська артилерія обстріляла 2010 року південнокорейську військову базу. Відтак США щороку проводять спільні з південнокорейськими збройними силами військові маневри. Їхня мета потрійна. По-перше, показати, що збройні сили США напоготові для допомоги союзникам. По-друге, показати Пхеньянові, що станеться, якщо Північна Корея здійснить напад. І, по-третє, показати Пекінові, наскільки небезпечні північнокорейські провокації, і тому Китай мусить приборкати свого клієнта.

Генерал Волтер Шарп, який донедавна командував американськими військами у Південній Кореї, сказав, що у випадку, якщо Північна Корея здійснить бодай обмежений артилерійський обстріл Півдня, як вони це зробили 2010 року, південнокорейські війська дадуть негайну відповідь вогнем.

Утім, поки що Пхеньян обмежується погрозами та войовничими жестами.

«Ми не маємо інформації щодо неминучої загрози американським громадянам чи установам у Південній Кореї. Мета була, очевидно, зберігати спокій», – зауважила у Вашингтоні Вікторія Нуланд, представниця державного департаменту.

Тим не менш, напруження продовжує зростати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG