Доступність посилання

ТОП новини

Друзям Царнаєва у США загрожує тюрма і штраф у чверть мільйона доларів


Діас Кадирбаєв (ліворуч) та Джохар Царнаєв, фото з мережі «ВКонтакте»
Діас Кадирбаєв (ліворуч) та Джохар Царнаєв, фото з мережі «ВКонтакте»
Трьом друзям Джохара Царнаєва, звинуваченого у бомбовому нападі в Бостоні, загрожує від 5 до 8 років ув’язнення. Американські слідчі підозрюють їх у створенні перешкод для розслідування. В результаті вибухів у середині квітня у США троє людей загинуло і понад 260 поранено.

19-річним студентам із Казахстану Діасові Кадирбаєву та Азаматові Тажаякову закидають те, що вони намагалися знищити речові докази у справі про теракт у Бостоні. Друзі, які вчилися з Джохаром Царнаєвим в Університеті Массачусетсу, як підозрюють, вирішили йому допомогти, вивізши з гуртожитку його ноутбук та рюкзак із піротехнікою. Третього підозрюваного, американця Робела Філліпоса, звинувачують у тому, що він вводив в оману слідчих.

Згідно з даними суду, ще приблизно за місяць до смертоносного вибуху Джохар Царнаєв сказав друзям, що знає, як виготовити бомбу. Зокрема, Діаса Кадирбаєва звинувачують у тому, що він виніс із кімнати Джохара Царнаєва ще й банку з вазеліном, бо підозрював, що той міг бути потрібен для виготовлення вибухівки.

За три години до того, як у США офіційно назвали Джохара Царнаєва підозрюваним у теракті, Діас Кадирбаєв опублікував спільну з ним фотографію в соціальній мережі «ВКонтакте». Там вони обнімаються, сидячи за щедро накритим столом, а поруч підпис – «Брате, салам алейкум».

Адвокат Кадирбаєва Роберт Стал наполягає на тому, що його підзахисний нічого не знав про вибух.

«Діас Кадирбаєв повністю спростовує всі звинувачення. Він настільки ж шокований і зляканий насильством у Бостоні, як і решта громади», – зазначив адвокат.

Батько Азамата Тажаякова Амір Ісмаґулов теж запевнив казахстанське телебачення, що його син ні в чому не винен.

«У нас був шок. Всі люди знають мого сина. Він ніколи ні з ким не бився. З радикалами він не зв’язувався. До мечеті він взагалі не ходить, лише якщо разом із нами, якщо особлива подія. У мечеті в Америці він ніколи не був», – зауважив Амір Ісмаґулов.
Зображення підсудних Діаса Кадирбаева (ліворуч) і Азамата Тажаякова під час попередніх судових слухань 1 травня в Бостоні
Зображення підсудних Діаса Кадирбаева (ліворуч) і Азамата Тажаякова під час попередніх судових слухань 1 травня в Бостоні

До переїду в Америку казахстанські студенти вчилися в елітних школах в Алмати і Астані. Кореспондентам Радіо Свобода вдалося поговорити з їхніми знайомими, які описують їх лише позитивно.

«У школі він був дуже веселим, добрим. Як старшому товаришеві можна було сказати:­ ось у мене проблема, і він спокійно пояснить. Спокійний, веселий, душа компанії», – описує знайомий Діаса Кадирбаєва, який представився Аленом.

Двоюрідний брат Діаса Кадирбаєва Алдіяр розповів Радіо Свобода, що той закінчив школу з відзнакою і займався з репетиторами, щоб навчатися саме в Массачусетсі.

Після вибухів у Бостоні спершу казахстанців затримали за порушення візового режиму, а тепер звинувачення набагато серйозніші. Слухання у їхній справі має розпочатися у США 14 травня, а в справі підозрюваного американця – 6 травня. Якщо казахстанцям загрожує до 5 років тюрми, то американцеві Філліпосу – до 8 років, і кожного з них можуть оштрафувати на 250 тисяч доларів.

Матеріал готували: Мар’яна Драч, Світлана Глушкова
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG