Доступність посилання

ТОП новини

Керрі в Москві радитиме не підтримувати режим Асада в Сирії


Джон Керрі та глава МЗС Росії Сергій Лавров
Джон Керрі та глава МЗС Росії Сергій Лавров
У вівторок президент Росії Володимир Путін зустрінеться з держсекретарем США Джоном Керрі під час його першого візиту до російської столиці на новій посаді. Вашингтон і Москва накопичили список складних питань, серед них ставлення до подій в Сирії, санкції проти російських офіційних осіб, яких США звинувачує у порушенні прав людини та заборона на усиновлення російських дітей американцями.

Оголошуючи про свій візит до Росії новий американський державний секретар Джон Керрі, який заступив на цю посаду в січні заявив, що він вже давно на часі, з огляду на кількість питань, що накопичилися між двома сторонами.

«Цей візит, на мій погляд, був давно на часі. Я з нетерпінням очікую зустрічей, адже ми маємо багато питань для обговорення, починаючи Сирією, і закінчуючи Іраном», – заявив Керрі минулого тижня у Вашнгтоні.

Очікується, що під час своїх дводенних переговорів з російським керівництвом, Керрі буде намагатися переконати Росію перестати надавати підтримку президенту Сирії Башару аль-Асаду та пристати на позиції політичного врегулювання у цій країні. Про це напередодні візиту сказав речник Білого Дому Джей Керні.

«Ми співпрацюємо з росіянами і ведемо консультації з ними щодо Сирії, як і з іншими країнами. Бо ми вважаємо, що в інтересах сирійського народу, в інтересах майбутнього регіону, і в інтересах усіх, хто зацікавлений у майбутньому цього регіону, перестати співпрацювати з Асадом та підтримати політичну трансформацію в Сирії. Про це ми говоритимемо з росіянами, китайцями, та іншими. Ми вже говорили раніше, що позиція Росії щодо резолюцій ООН була для нас великим розчаруванням, але ця розмова триває».

У Вашингтоні вважають, що ситуація у Сирії погіршується щодня, і не виключено, що одна зі сторін конфлікту може використати хімічну зброю. Хоча при цьому джерело у Білому домі повідомило, що нині Вашингтон не має інформації про те, що повстанці мають намір використати нервово-паралітичний газ, який вони, ймовірно, мають у своєму розпорядженні. Нещодавно комісія ООН з прав людини зібрала свідчення про те, що повстанці використали газ раніше.

Проривів не очікується

Проте експерт російської закордонної політики Марк Кац з Університету Джорджа Мейсона вважає, що шанси на прорив під час переговорів у Москві з близькосхідних питань, є мінімальними.

«Найбільше, що можна очікувати від візиту, це те, що Росія не буде так сильно пручатися тому, що американці, чи їхні союзники, вживуть якихось заходів. Тоді можна буде сподіватися, що росіяни не будуть активно допомагати Ассаду, якщо захід почне діяти. Навіть якщо росіяни і не вірять у те, що Ассаду вдасться вижити, вони не хочуть, щоб це виглядало, що намагаються підірвати позиції свого союзника. Якщо в Сирії будуть серйозні проблеми, то вся відповідальність за це має впасти на Захід», – вважає аналітик.

Непростими є і двосторонні стосунки між США та Росією. Вони погіршилися особливо після того, як Вашингтон оголосив у середині квітня список людей, проти яких запроваджені санкції, бо їх офіційний Вашингтон вважає їх винними у переслідуванні та смерті російського юриста Сергія Магнітського та інших порушеннях прав людини в Росії.

Москва відразу ж відповіла своїм списком з 18 американців, звинувачуючи більшість із них у порушенні прав людини.

При цьому обидві сторони намагалися залишити місце для врегулювання цих проблем під час особистої зустрічі президента США Барака Обами та президента Росії Володимира Путіна під час зустрічі «Групи восьми» у Північній Ірландії наступного місяця.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG