Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація «Нафтогазу» відкладається


Київ – Верховна Рада відклала розгляд законопроекту, що скасовує заборону на приватизацію української газотранспортної системи. Таке рішення представники влади пояснюють бажанням зняти політичну напругу, яку спричинив цей документ. Багато експертів критикують цей законопроект і наголошують: реформувати «Нафтогаз» потрібно, але для цього не варто приватизувати українські газові активи.

Законопроект щодо реформування компанії «Нафтогаз» відкладений, допоки він не буде узгоджений між всіма парламентськими фракціями. Про це заявив спікер парламенту Володимир Рибак. Відкладення цього питання представники влади пояснюють політичним напруженням, яке спричинив цей законопроект.

«Питання дещо заполітизоване, – зазначає Радіо Свобода член фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. – Воно використовується деякими політичними силами у рамках поточної міжособистої політичної конкуренції. А те, що стосується змісту, доопрацювання, то це можна робити на всіх етапах, починаючи з першого чи другого читання. Проблема лежить у політичній площині».

За словами Кінаха, терміни, у які до парламенту буде внесений доопрацьований документ, залежатимуть, насамперед, від переговорів України як з Європою, так і з Росією.

Проти будь-якої приватизації української ГТС виступають представники опозиції. «Такий великий державний актив як газотранспортна система повинен знаходитися у руках українського народу і в державній власності», – каже Радіо Свобода член парламентського комітету з питань ПЕК Ігор Васюник.

ГТС і сховища – Росії, решта – «Сім’ї» і іншим?

У законопроекті йдеться про зняття заборони на приватизацію української ГТС та дочірніх підприємств нафтогазового комплексу, наголошує Радіо Свобода колишній депутат, який був членом парламентського комітету з ПЕК Тарас Стецьків. Відтак, каже він, у разі ухвалення такого закону Росія зможе отримати сховища і магістральні газопроводи, а українські олігархи приватизують решту об’єктів.

У разі ухвалення такого закону приватизувати можна все: від труби до останнього сховища газу у Західній Україні
Тарас Стецьків
«Газова інфраструктура складається з труби, відвідних газопроводів, підземних сховищ газу, «Укргазвидобування», «Чорноморнафтогазу»… А там, в одному реченні знімається заборона на приватизацію цих об’єктів. У разі ухвалення такого закону приватизувати можна все: від труби до останнього сховища газу у Західній Україні, – зазначає Стецьків. – І що відбудеться? Росія претендує на українську трубу і українські сховища газу. Янукович може це їм віддати. А все решта буде приватизовано структурами а-ля Фірташ, Коломойський і «Сім’я»».

«Нафтогаз»: з боргами і без активів?

Необхідність ухвалення такого законопроекту представники влади пояснювали необхідністю виконання Україною зобов’язань як члена Енергетичного співтовариства. Утім, на переконання екс-посла з особливих доручень щодо енергетичної безпеки МЗС В’ячеслава Княжницького, приватизація «Нафтогазу» не має з цим нічого спільного. Відтак рішення відкласти цей документ Княжницький називає правильним.

Зараз нам залишається дивитися, що вони зроблять
В'ячеслав Княжницький
«Якщо зараз все готуватиметься нормально, і, як вони написали у пояснювальній записці, до норм Європейської комісії, то це було б непогано, – пояснює Княжницький. – Тому що те, що написано у проекті закону, там, наприклад, написані взагалі якісь міжнародні договори, там немає посилань на європейські норми і правила. Зараз нам залишається дивитися, що вони зроблять».

Раніше віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко заявляв, що проведення приватизації «Нафтогазу» уряду рекомендували консультанти з компанії Ernst & Young. Між тим, як пише у газеті «Дзеркало тижня» член Американського товариства оцінщиків, аудитор Людмила Симонова, урядовий законопроект передбачає внесення змін до Господарського кодексу і шести законів, які передбачають виключення зі складу майна, яке не підлягає приватизації активів ГТС та підземних газових сховищ. Також він надає Кабміну право ухвалювати рішення про те, як відбуватиметься приватизація.

Аудитор наголошує, що наразі «Нафтогаз» лише користується активами ГТС і сховищами, відповідно до договору з Фондом держмайна. А після того, як Верховна Рада ухвалить цей законопроект, ФДМ у будь-який момент зможе розірвати цей договорів, а уряд без проблем передати трубу та сховища «в оренду, консорціум, продати чи навіть подарувати», залишивши при цьому «Нафтогаз» з багатомільярдними боргами, гарантованими державою.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG