Доступність посилання

ТОП новини

Українські медсестри: в Україні не поціновані, на Заході – затребувані


Львів – Якщо у Польщі, Німеччині, США, Канаді бракує кваліфікованих медичних сестер, то в Україні ситуація у регіонах різна. На Сході та Київщині потребують медсестер, а на Заході навпаки – надлишок кадрів і молодим людям складно знайти роботу навіть на півставки, а це менше 700-800 гривень. Чи така ситуація не спонукатиме освічених молодих людей із дипломом магістра та бакалавра виїхати на роботу за кордон, а тим часом хворі в Україні за кілька років опиняться без належної медичної допомоги?

За різними підрахунками, в Україні бракує близько 100 тисяч медичних сестер. Таку цифру озвучили учасники міжнародного конгресу медсестер, що цього року відбувся у Криму. Потребу в медсестринських кадрах відчувають регіони Центральної і Східної України. Оскільки є багато приватних медичних закладів, чимало фахівців переходять туди працювати, бо умови кращі і втричі вища зарплата, пояснюють експерти.

У середньому українська медсестра отримує менше півтори тисячі гривень на місяць, тобто близько 150 євро, польська, для порівняння, у п’ять разів більше. Те, що віднедавна кілька українських вишів випускають медсестер із вищою освітою, що вже давно стало нормою в європейських країнах, на їхніх зарплатах поки що не позначилося, говорить Ірина Шевчук, голова Асоціації медсестер у Львівській області.

«Людина повинна виконати свою роботу, сама купує собі одяг, тобто халат, для роботи. І це проблема, бо необхідно збільшити у стаціонарах кількість медичних сестер, – наголошує Ірина Шевчук. – Ціла Україна вже чекає диференціації, що є бакалаври, перший випуск був у 1996 році у Львові, також маємо магістрів, їх уже випустили Тернопільський і Житомирський медінститути. Але тих дипломованих фахівців ніби не існує», – наголошує Ірина Шевчук.

Українська медсестра працює за трьох

За словами Наталії Галапац, заступника головного лікаря Жовківської райлікарні, віце-президента Львівської обласної асоціації медсестер, українська медсестра працює за трьох європейських, бо вона в середньому обслуговує 30 пацієнтів, а закордонна практика – 10 на день.

Для прикладу, на зміну у відділенні шпиталю працює чотири лікарі і дві, а то й одна медсестра, при цьому саме середній медичний персонал забезпечує 80% роботи в медичних закладах, зауважує Наталія Галапац.

«Ми провели експеримент, хронометрію виконання медсестринських маніпуляцій. Якщо медсестра працює 12 годин, то, за стандартами, алгоритмом виконання маніпуляційних процедур це відповідає 24 годинам роботи. Це великі навантаження», – каже Наталія Галапац.

На Заході України – надлишок кадрів

В Україні близько 300 тисяч медичних сестер, на Львівщині – майже 21 тисяча. На відміну від східних областей, на Заході надлишок кадрів. Передусім це пояснюється великою кількістю медичних коледжів ( лише на Львівщині їх сім), популярністю професії, а ще високим рівнем безробіття в регіоні, особливо у сільській місцевості. Тому люди за свою роботу тримаються, наголошує кандидат медичних наук В’ячеслав Верес, заступник начальника управління розвитку, планування та організаційно-фінансового забезпечення Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації.

У нас є труднощі з працевлаштуванням десь на 12%. 20% медсестер пенсійного віку ще працюють
В’ячеслав Верес
«На сьогодні ми маємо укомплектованість серед медичного персоналу на 109-110%. Плинність кадрів пов’язана з тим, що хтось хворіє чи доглядає за дитиною. Частина працівників працюють не на повну ставку. Дефіциту у кадрах немає, тому що в області в останні десятиліття сформувались, окрім державних, ще й приватні медичні заклади. Цього року зменшуємо прийом на державну форму навчання на медсестринство. У нас є труднощі з працевлаштуванням десь на 12%. 20% медсестер пенсійного віку ще працюють», – зазначив В’ячеслав Верес.

Попри низькі зарплати і перевантаженість, медсестри на Львівщині не звільняються з роботи, бо за нинішніх економічних умов в Україні їм важко знайти іншу. Хворі відверто кажуть, що купують майже всі ліки, перебуваючи на лікуванні у шпиталі, багато з них оплачують додатково за процедури напряму медсестрам, але зауважу, що ніхто до пацієнтів у кишеню не лізе і не вимагає грошей, не називає суми, переважна більшість медичних сестер працюють за покликанням, а держава доводить їх просто до зубожіння.

Щоб працевлаштуватись медсестрою на Тернопільщині, потрібно неофіційно заплатити за місце до 8 тисяч доларів, таку цифру днями озвучив очільник Тернопільської області Валентин Хоптян, наголосивши на тому, як мають бідні люди зібрати таку суму. Тим часом у Львові у шпиталях відкрили гарячі телефонні лінії «Стоп корупції», але жодної скарги на них не надійшло.

Держава доводить медицину до абсурду

До такого абсурдного стану, що пацієнтів, а що й медичний персонал, доводить плачевний стан медичної галузі загалом. Через брак ініціативи і незнання іноземних мов українські медсестри масово не виїжджають працювати за кордон, але це поки що.

Активніші люди ще раніше виїхали у європейські країни, де більшість із них доглядають за літніми людьми, а багатьом вдалося працевлаштуватись медсестрою. До слова, у Німеччині, за офіційними даними, на кожні три вакансії в геріатричних відділеннях є лише одна кваліфікована медсестра. На сьогодні йдеться про співпрацю Німеччини зі львівським медичним коледжем.

Майбутні медсестри розповіли Радіо Свобода, що на Львівщині їм важко буде знайти роботу, хоча здобувають вони вищу базову освіту, отримають дипломи бакалаврів і магістрів.

– Влаштуватись на роботу важко, бо нас тут багато. Якщо буде перспектива поїхати, вивчатиму більше іноземні мови.

– У Німеччину б поїхала, щоб були належні умови роботи, зарплата. Німецької не знаю, лише англійську.

– Там більша зарплата, є переваги.

А ось поповнювати лави медсестер в українських регіонах, де відчутна потреба у кадрах, молодь не має наміру. Бо за мізерні зарплати, кажуть, навіть не зможуть найняти житло.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG