Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібно накритим столом дякувати викладачам за знання?


Завідувач кафедри журналістики пояснює, що грошей від донецьких студентів не вимагають
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Завідувач кафедри журналістики пояснює, що грошей від донецьких студентів не вимагають

Донецьк – Кафедру журналістики Донецького національного університету звинуватили в корупції: блогер та журналіст Денис Казанський оприлюднив інформацію про те, що, нібито, завкафедрою журналістики вимагала від цьогорічних випускників у подарунок проектор вартістю у 9 тисяч гривень. Це підтверджується фотографіями сторінок із закритої групи у соцмережі, де студенти обговорювали подарунок та меню столу, який треба було накрити після захисту диплому. На кафедрі натомість кажуть, що знали, що студенти готують якийсь сюрприз, однак ні про який хабар не може бути й мови.

Блогер Денис Казанський відмовився повідомити джерело інформації навіть на умовах анонімності. Він просто наголосив на тому, що студент п’ятого курсу, який поділився доказами обговорення можливої «подяки» викладачам, не задоволений тим, що педагогам потрібно накривати дорогий стіл на захист диплому та дарувати якісь подарунки.

Тим часом Олександр Беспьорстов, староста однієї з груп, студенти якої у соцмережі обговорювали купівлю проектора, пояснив у коментарі Радіо Свобода, що подарунок і справді хотіли зробити, однак вартість визначили самі студенти.

«Це була виключно наша ініціатива, але ми узгодили це з лаборантом кафедри. Чому? Ми не хотіли зробити зовсім непотрібний подарунок. Ми хотіли подарувати те, що потім використовувалося б на кафедрі. Порадившись зі студентами, ми вирішили, що це буде проектор. Ні про які ціни не йшла мова. Рішення ухвалював я: подивився на ціни, скільки коштує. І вирішив купити гарну річ, яка прослужить довго. Про це я написав у закриту групу», – зазначає староста.

Випускник наполягає, що подарунок мав би бути саме подарунком, а не хабаром, – для людей, які вчили їх упродовж 5 років.
Ми ж не хотіли подарувати мікрохвильовку кожному викладачу, щоб він відвіз її додому
Олександр Беспьорстов

«На нашій кафедрі оцінки ставлять за знання, а не за гроші. Мене дуже засмучує ця ситуація. Ми ж не хотіли подарувати мікрохвильовку кожному викладачу, щоб він відвіз її додому. Я особисто знаю, скільки нам довелося ділити цей один проектор, який потрібен і одній групі, й іншій. Все це вийшло б разом з подарунком не більше 250 гривень. І це була не вимога, а рішення самих студентів», – пояснив Олександр Беспьорстов.

На самій кафедрі вже зазначили, що, звісно, від усіх подарунків відмовляться і навіть не підуть на випускний до студентів, на який їх запрошували.

Ми відмовляємося щось приймати – викладач

Завідувач кафедрою Інеса Артамонова пояснила Радіо Свобода: «Ми дізналися, що студенти готували сюрприз для нас. Вони хотіли подарувати нам проектор. У нас є один, але життя йде вперед, викладачі використовують техніку на заняттях, і нам цього не вистачає. І студенти бачать це і вирішили подарувати не нам, а студентам цей апарат».

«Мова йшла про студентів, а не особисто про якихось викладачів. Щодо столу, меню, то я взагалі його вперше сьогодні побачила, вони сказали, що хотіли зробити кафедрі сюрприз, він їм удався, але ми відмовляємося щось приймати», – наголосила вона.

Олена Доля – громадська діячка, яка, зокрема, займається моніторингом вступу до вищих навчальних закладів. Вона вважає, що питання накриття столів для викладачів після іспитів як у школах, так і у вишах є, скоріше, традицією, ніж проявом корупції.

«Люди вже захистилися і потім накривають столи. Це традиція, яка склалася багато років тому. Це впливає якимось чином на результати? Ніяк не впливає. Діти вже поскладали все. І той, хто мав залишитися на перездачу, залишається. Те саме стосується й захисту дипломів. Я, як мати, готова заплатити якусь суму за те, що ця людина вклала в мою дитину, і назвати це корупцією я б не наважилася», – каже вона.

У Донецькому національному університеті журналістика є однією з найпопулярніших спеціальностей. Сам університет – у першій двадцятці рейтингу «Топ 200 Україна»,автори якого оцінюють якість навчання, міжнародне визнання та науково-педагогічний потенціал українських вишів.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG