Доступність посилання

ТОП новини

Кримські мусульмани розпочинають місяць посту Рамазан


Сімферополь – У вівторок у Криму розпочався священний для мусульман місяць Рамазан – час суворого посту і багатьох інших утримань та обмежень. В Криму, де живе найбільша в Україні мусульманська громада, піст під час Рамазану називають оразою. Це один із п’яти основних приписів ісламу. Ораза полягає в повному утриманні у світлий час доби від прийому їжі, напоїв, вдихання тютюнового диму, виконання подружніх обов’язків. Разом з тим, Рамазан – місяць, коли віруючі більше приділяють уваги молитвам, благодійництву, обдумуванню свого життя.

З нічної молитви 9 липня розпочався священний місяць Рамазан, і до 8 серпня мусульмани мають дотримуватися суворого посту та інших обмежень – тримати оразу. Як розповіли в Духовному управлінні мусульман Криму, піст обов’язковий для всіх дорослих мусульман, окрім тих, хто не може тримати його через якісь суттєві обставини, хто не може відповідати за свої вчинки (неосудних), а також людей похилого віку, вагітних жінок та жінок-годувальниць. Ті, хто порушив піст випадково, мають надолужити втрачені дні після закінчення місяця Рамазан, а хто не дотримувався орази навмисне, мають ще й принести молитовне покаяння.

22-літня студентка Наджиє каже, вже кілька років постить у Рамазан. «Щороку я намагаюся разом з мамою тримати піст. Це для нас обов’язково. Утримуватися треба із самого раннього ранку, зі сходу сонця аж до його заходу – таки довгий проміжок часу. Не можна ні їсти, ні пити, а це досить важко, враховуючи нашу спеку. Найголовніше – протриматися перші три дні, вони є найважчими. А потім організм починає звикати», – розповіла Наджиє.

Піст навчає цінувати Божі дари – муфтіят

У Духовному управлінні мусульман Криму повідомили, що головне призначення посту полягає в тому, щоб віруючий наблизився до Всевишнього шляхом стримування своїх пристрастей. Піст також навчає цінувати Божі дари – їжу і питво. Віруючі на власному досвіді пізнають почуття голоду, і це спонукає бути більш чуйними до потреб бідних людей.

63-літній Айдер-ага називає оразу випробовуванням, причому не лише тіла, але й духу. «Це для нас перевірка на віру, на виконання законів Всевишнього», – зазначив Айдер-ага. Він один з тих, хто допомагає муфтіятові організовувати у дворі головної сімферопольської мечеті Кебір-джамі іфтари – благодійні вечері для бідних і старших людей, що проходитимуть щовечора після того, як зайде сонце.

Муфтій Криму аджі Еміралі Аблаєв звертає увагу, що святість Рамазану ще й у тому, що саме цього місяця Всевишній дарував пророкові Магомету перше одкровення Корану, «книги, яка закликає до чистої віри, добра і справедливості, що є загальнолюдськими цінностями», наголосив аджі Еміралі Аблаєв.

Рамазан триватиме до появи на небосхилі молодого місяця, і після завершення цього священного місяця мусульмани Криму з 8 по 10 серпня відзначатимуть Ораза-байрам – свято розговіння.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG