Доступність посилання

ТОП новини

Причиною високого рівня корупції в Україні є самі українці?


Київ – Високому рівневі корупції в Україні сприяє поблажливе ставлення населення до цього явища, а також звичка до простих рішень, успадкована з радянських часів і трансформована в нових обставинах. Замкнене коло пропозицій та вимагань хабарів вже стало частиною українських історії та культури, але шанси розірвати це коло українці ще мають.

Необдумані рішення виборців та звичка до простих рішень сприяють підвищенню рівня корупції в Україні, вважає член парламентського комітету з питань соціальної політики, депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий.

Люди вважають за краще не боротися за свої права, за себе, а просто відкупитися
Ярослав Сухий
«Особливо цинічною ця ситуація виглядає на дорозі, коли переляканий водій тицяє гроші державтоінспекторові, а потім ганьбить цього державтоінспектора на кожному перехресті за те, що він узяв у нього гроші. Ми маємо справу з менталітетом молоденької нації. Двадцять років – це ніщо. Люди вважають за краще не боротися за свої права, за себе, а просто відкупитися. Так дешеве, так простіше», – наголошує Сухий.

Хабар перетворився на чиновницьку ренту – Чумак

Із незрілістю українського суспільства пов’язує поширеність хабарництва і голова парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, депутат від УДАРу Віктор Чумак. На його думку, підвалини нинішньої корумпованості суспільства були закладені у 1990-і роки, коли влада нічого не зробила для створення здорового конкурентного середовища.

Рушійною силою хабара є чиновник
Віктор Чумак
«Люди абсолютно чітко зрозуміли, що коли будуть давати хабарі, вони будуть ставати більш конкурентоспроможними. Рушійною силою хабара є чиновник. Хабар перетворився на чиновницьку ренту. Чиновники отримують малу зарплатню, але вони абсолютно чітко розуміють, що якщо вони йдуть у «тепле хлібне місце», то воно так і називається тому, що там дають хабарі», – зауважує Чумак.

Хабарництво пов’язане з досвідом православного російського вибору – Доній

У свою чергу, позафракційний депутат Олесь Доній, який працює у парламентському комітеті з питань духовності та культури, бачить причини поблажливого ставлення українців до хабарництва у більш далекому минулому.

«Корумпованість українського суспільства пов’язана значною мірою з історичним досвідом православного російського вибору. Це цивілізація, яка не пізнала європейської протестантської реформації з етикою самообмеження, яку у першу чергу було прищеплено елітам у достатньо кривавий спосіб», – зазначає Доній.

Хабарництво за кілька поколінь стало елементом культури – Гройсман

Крім того, у наш час жодна з найбільших православних конфесій України не висловлюється проти хабарництва на національному рівні, зауважує правозахисник Дмитро Гройсман. Водночас, за його словами, історичний аспект також не можна відкидати.

«Люди тільки за останні 100 років почали мігрувати. Їм створювали такі умови, коли існувати у селі було незручно, інколи навіть небезпечно. Люди переселялися, втрачаючи свою нормальну горизонтальну комунікацію. Вони потрапляли у фактично вороже оточення міст, де як елемент виживання їм пропонували участь у корупційних діях. За кілька поколінь це вже стало елементом культури», – каже Гройсман.

Експерти та депутати сходяться на тому, що ситуація з корупцією в Україні може змінитися лише тоді, коли у суспільстві визріє група моральних лідерів, які пропагуватимуть інший спосіб життя. Утім, кажуть вони, до цього може змінитися ще не одне покоління.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG