Доступність посилання

ТОП новини

Поляки нарікають на єврочиновників, але довіряють Євросоюзу


Варшава – Понад 9 років тому Польща стала повноправним членом ЄС. Чого сподівалися і чого побоювалися у зв’язку з євроінтеграцією країни її мешканці? Якою мірою ці надії і побоювання здійснилися? Радіо Свобода запитало про це польських євроентузіатстів та євроскептиків.

Малґожата Вуйцік, віце-голова неурядового фонду «Нові медіа», називає себе євроентузіасткою. Вона розповідає, чому 10 років тому прагнула, щоб її країна стала частиною Європейського союзу.

Вступ у Європейський союз я сприйняла як прискорення цивілізаційного розвитку
Малґожата Вуйцік
«Після 1989 року, – говорить Вуйцік, – особисто для мене найбільшим успіхом поляків було здобуття свободи – свободи слова та свободи організацій, тобто неурядових організацій. Та все ж я відчувала, що Польщі потрібен, так би мовити, цивілізаційний стрибок. Вступ у Європейський союз я сприйняла як прискорення цивілізаційного розвитку, а водночас посилення курсу на демократизацію суспільства».

Малґожата Вуйцік пригадує момент, коли Польща ввійшла в Шенгенську зону, і вона вперше отримала можливість подорожувати Євросоюзом без закордонного паспорта.

«У ту мить я відчула себе рівноправним громадянином Європи, бо я євроентузіастка, й належність до цього континенту для мене важлива. Я була задоволена, що ми остаточно виходимо зі східного блоку, що залізна завіса вже не існує», – ділиться спогадами громадська діячка.

Можливостей дуже багато – громадська діячка

Співрозмовниця Радіо Свобода перелічує позитивні результати вступу Польщі в ЄС, які вона відчула особисто. «Як діяч неурядових організацій, я багато разів користувалася можливістю участі у стажуваннях, закордонних навчальних програмах, можу безперешкодно організовувати міжнародні проекти, це мене збагатило і тепер я інша людина. В принципі, я не бачу ніяких обмежень для своєї діяльності, мої можливості простягаються аж до горизонту. Коли я думаю про якийсь проект, то тепер ніщо мене не обмежує, за винятком якихось особистих справ», – сказала віце-голова польського фонду.

Малґожата Вуйцік наголошує й на тому, що польські бізнесмени отримали багато додаткових можливостей, оскільки між Польщею та іншими країнами ЄС нема митних кордонів. Вона також нагадує, що тепер поляки можуть без проблем працевлаштовуватися в різних країнах об’єднаної Європи.

Чи варто боятися єврочиновника?

Йоанна Табортовська, варшав’янка, мати чотирьох синів, яка займається фінансовими питаннями в неурядовій лікарській організації, каже що її діти задоволені можливістю вільно пересуватися територією об’єднаної Європи.

Непокоїть намагання лібералізувати протиабортне законодавство і зміцнення гомосексуального лобі
Йоанна Табортовська
Утім, у неї самої чимало претензій до євробюрократів. Зокрема, вона побоюється надмірного втручання Брюсселя в питання моралі й виховання. Табортовська називає сфери, в які, на її думку, ЄС занадто втручається. «Це питання, які стосуються цивільних партнерств, абортів, виховання дітей, опіки над дітьми, – каже вона. – Мене непокоїть те, що держава має дедалі більше можливостей вказувати батькам, як саме вони повинні виховувати своїх дітей, а також намагання лібералізувати протиабортне законодавство і зміцнення гомосексуального лобі».

Крім цього, Табортовська вважає, що ЄС – надто централізована структура, і вона може мати небезпечні наслідки для національних економік.

«Я супротивник Європейського союзу, – ділиться своїми міркуваннями багатодітна мати. – Колись це була добра ідея, та сьогодні бюрократична машина настільки розрослася, що Євросоюз став потворою, яка сама себе з’їдає. Подивіться, що діється: Греція, Іспанія та інші країни мають дедалі більші проблеми. Криза розпочалася не тому, що раптом щось сталося в цих країнах, а тому, що в Євросоюзі надмірна централізація влади».

Побоювань євроскептиків не поділяє Збіґнєв Ґнятковський, речник Європейської комісії у Польщі. Він нагадує, що перед прийняттям Польщі у 2004 році до ЄС багато людей мали хибні уявлення про Євросоюз і про те, що входить до компетенції Брюсселя.

«Такі думки були й перед 2004 роком, коли поляки боялися, що ЄС втручатиметься в сімейний кодекс, що будуть ініціативи узаконити евтаназію та аборти. Очевидно, що так не сталося, тому що компетенції ЄС не стосуються сімейного права», – зауважує Ґнятковський.

Польські селяни стали дуже успішними в Європі, вони почали набагато більше експортувати
Збіґнєв Ґнятковський
Найбільше, за його словами, євроінтеграції боялися польські селяни, бо вони були занепокоєні конкуренцією з боку інших європейських фермерів. Речник польського представництва Європейської комісії розповів: «Вони боялися, що будуть неконкурентноздатними, що польський ринок заповниться дешевими продуктами з Заходу. Проте дев’ятирічний досвід Польщі в ЄС показав, що ці побоювання були цілком безпідставні й непотрібні. Поляки безпідставно боялися, що їхня ситуація погіршиться, коли Польща вступить у Європейський союз, бо польські селяни стали дуже успішними в Європі, вони почали набагато більше експортувати. Сьогодні саме Євросоюз – це головний ринок збуту польських сільськогосподарських продуктів».

39 відсотків поляків довіряють Євросоюзові

Як наголошує Збіґнєв Гнятковський, переважна більшість поляків не втратила довір’я до ЄС і бачить вигоду від перебування країни в об’єднаній Європі. Він говорить, що велика кількість європейських інвестицій, які надходять у Польщу, – свідчення того, що варто було вступити в Євросоюз. Це шанс для Польщі, каже речник Європейської комісії, а також шанс для того, щоб наздогнати економічно розвинутіші країни.

«Коли Польща вступала в Європейський союз, то середній дохід польського громадянина становив понад 40 відсотків від середнього доходу тогочасних євросоюзних країн. Сьогодні ця різниця зменшилася майже до 20 відсотків. Сподіваюся, що до кінця цього десятиріччя Польща дожене найбільш розвинуті країни», – розповів речник представництва.

Поляки – традиційно одна з найбільш проєвросоюзних націй в ЄС
Збіґнєв Гнятковський
Свої слова Ґнятковський підтверджує даними найновіших соціологічних досліджень. «Поляки – традиційно одна з найбільш проєвросоюзних націй в ЄС, – зазначає він. – Це підтверджують останні дослідження «Єврообарометра», проведені у травні цього року. Виявилося, що 39 відсотків поляків довіряють Євросоюзові та його установам. Це більше, ніж в середньому по ЄС, де аналогічний показник складає 31 відсоток. Цікаво, що поляки більше довіряють євросоюзним установам, ніж польській владі».

Речник Європейської комісії у Польщі зауважує, що, за даними досліджень, серед цінностей ЄС поляки найбільшого значення надають чотирьом свободам. Це – необмежений рух людей, товарів, послуг і капіталу. Загалом, підсумовує Збіґнєв Ґнятковський, приблизно 70 відсотків поляків надалі залишаються прихильниками членства Польщі в ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG