Доступність посилання

ТОП новини

Роль батька і матері у вихованні дитини однакова – психолог


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
В Україні кожна п’ята родина є неповною, і щороку кількість таких сімей збільшується. У 90% випадків дітей виховує мати. Статистика також твердить, що саме діти з неповних та неблагополучних сімей порушують закон і схильні до повторних правопорушень.

У Луганській області з усіх неповнолітніх, які цього року скоїли правопорушення, приблизно чверть пішла на злочин повторно. Усі ці підлітки були з неповних сімей або взагалі не мали батьків. Такі дані наводять у відділі кримінальної міліції у справах дітей обласного управління МВС.

Психологи наголошують, що дитині для нормального розвитку та виховання однаково важливі як мати, так і батько. Поки ж домінує стереотип, що саме мама повинна займатися дітьми, а батько має заробляти гроші.

«Якою б не була дитина, мама завжди готова пробачити, батько – більш вимогливий, він виставляє якісь умови дитині, він оплот не тільки сили, але і порядку, дисципліни», – відзначає заступник директора луганського обласного центру для сім’ї, дітей та молоді Ніна Циган.

Нестача батьківської уваги веде до злочину

Соціальний педагог, координатор благодійного фонду «Підліток» Олексій Мурашкевич багато працює з проблемними дітьми, тими, що порушують закон, які потрапили в місця позбавлення волі. За його спостереженням, на стежину правопорушень стають саме ті хлопці й дівчата, які не мали достатньої уваги у сім’ї.

«Просто відсутня увага з боку значимого дорослого. Відповідно цю увагу можна шукати десь на стороні: на вулиці, в кримінальних компаніях або ще десь», – пояснює Мурашкевич.

Психологи радять татам, які прийшли з роботи, втомилися і намагаються зняти стрес біля телевізора, знайти відраду й відпочинок у спілкуванні зі своєю дитиною.

«Якщо до вас підійшла ваша дитини і вимагає уваги, то всі свої справи потрібно відкласти і приділити увагу дитині. Якщо ви раз не приділити уваги, або якщо він підійшов з питанням, а ви не відповіли, другий раз не відповіли, він знайде, де йому зможуть відповісти. Йому можуть відповісти на вулиці, в поганій компанії», – зазначає Ніна Циган.

Батьки – завжди приклад для своїх дітей

Педагог також рекомендує не забувати, що діти копіюють поведінку батьків. Якщо тато реалізовує свою домінуючу роль у родині лайкою, приниженням, а то й силою, то травмована цим дитина, ставши дорослим, буде підсвідомо наслідувати цей тип поведінки у своїй родині.

Загалом же, незважаючи на всі негативні факти у суспільстві, фахівець вважає, що зараз чоловіки більше приділяють увагу своїм дітям. На її думку, батьківство стало відповідальнішим. Народжувати стали пізніше. Нерідко люди живуть разом, а вже після цього вирішують завести дітей, зауважує фахівець. Головне ж, між батьками має бути одна лінія у вихованні, і якщо є якісь розбіжності, то їх потрібно вирішувати не на очах у дитини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG