Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії обережний, щоб не дражнити владу України – чеський оглядач


Президент Чехії Мілош Земан
Президент Чехії Мілош Земан
Президент Чехії Мілош Земан зацікавлений у розвитку контактів з Україною, але в складних політичних питаннях обережний, вважає чеський публіцист Богдан Копчак. На прохання Радіо Свобода він оцінив візит Земана в Україну, який має розпочатися 20 жовтня.

У Чехії президент представляє державу на міжнародній арені, але зовнішню політику визначає уряд. У Чехії якраз наприкінці жовтня парламентські вибори, за результатами яких формуватимуть новий уряд. Наскільки вагомим може бути з огляду на це візит чеського лідера в Україну, який їде туди якраз перед виборами у себе вдома?

– Я переконаний, що візит Мілоша Земана, президента Чехії, в Україну буде вагомим, і завжди візит президента є більше, ніж візит прем’єра, тому що президент є символічним представником країни. І без огляду на те, чи він має реально сильнішу владу або менш сильну владу, ніж уряд, завжди вважається президентський візит вершиною взаємних відносин між державами. У випадку подорожі Мілоша Земана в Україну я переконаний, що це буде сильний імпульс для дальшого розвитку відносин між Чеською Республікою і Україною.

У якій площині це буде імпульс, з огляду на слова президента це буде передовсім імпульс економічний, чи це так?

Це буде імпульс економічний. Разом із чеським президентом має в Україну прилетіти понад 100 бізнесменів
– Так, це буде імпульс, зокрема, економічний. Разом із чеським президентом має в Україну прилетіти понад 100 бізнесменів, які вже в Україні мають свої бізнесові справи або мріють там мати якісь інвестиції або співпрацювати з українськими партнерами. І це можна простежити і в минулому, що Мілош Земан, будучи прем’єром, завжди намагався просувати так звану економічну дипломатію, це означає підтримувати чеський експорт, чеську економіку і так далі. Я б хотів звернути увагу на ще один момент. Чеську Республіку чекають дострокові парламентські вибори. І однією з партій, яка намагається увійти в майбутній новий чеський парламент, є і партія «Земановці», СПОЗ, партія, яка прикривається іменем Мілоша Земана і яка допомогла Мілошеві Земану стати чеським президентом. І у випадку, що ця партія, а це партія лівої орієнтації, увійде в чеський парламент, а можливо, буде брати і участь у формуванні наступного чеського уряду, в такому випадку можна очікувати, що візит президента Земана в Україну, його результати можна були б помножити, тому що партія «Земановці» – це партія, яка фактично стовідсотково виконує побажання свого духовного лідера, президента Земана. Та це спекуляція, бо ніхто не знає, чи та партія в парламент пройде, чи ні і чи вона буде брати участь у формуванні наступного чеського уряду, але якщо так, то можна було б очікувати, що кілька міністрів, може, навіть якийсь міністр економіки Чехії від цієї партії, прагнули б наповнення якихось візій, ідей, про які Земан буде в Україні говорити.

– У справі Тимошенко, найдражливішому питанні відносин між Україною і Європою, на сьогодні президент Земан зайняв таку позицію, що це внутрішня справа України. Інші європейські лідери розставляють різкіші акценти. Чи Вас здивувала така позиція чеського президента?

– По-перше, нинішній чеський президент не завжди дуже якось турбувався про дотримання прав у світі, і в тому числі і в Чеській Республіці. А другий момент, цілком можливо. Справа Тимошенко торкнулася в минулому відносин між Прагою і Києвом. Відомо, що один із членів уряду Юлії Тимошенко отримав політичний притулок у Чехії в минулому, і це Києву дуже не подобалось. Так що я думаю, що можна там простежити і якусь таку обережність Мілоша Земана в тому, щоб зайвим способом не дражнити українську сторону і не акцентувати питання Тимошенко. Напевно, про це питання будуть говорити, але, можливо, Земан хоче також дати можливість Києву, президентові Януковичу якось чесним способом вирішити це питання, так щоб Європейський союз був задоволений, але фактично щоб, може, Тимошенко не створювала політичну конкуренцію Януковичу в Україні. Побачимо.

– А як Ви ставитеся до прогнозу чеського президента, що через 20 років сама Росія може стати членом Євросоюзу?

– Можна було б назвати це дійсно якоюсь візією, але в Чеській Республіці ми вже звикли до того, що деякі візії нинішнього чеського президента абсолютно нереальні, безпідставні. Можна нагадати, не так давно президент Земан відвідав Ізраїль і ще під час цього візиту вже почали ходити ноти протесту проти його висловів про те, що мало б бути перенесене посольство Чеської Республіки. Земан своїми словами, власне, втручався у справи внутрішні між палестинцями і ізраїльтянами і, напевно, не знав про те, що існує якесь рішення ООН у цій справі, що Єрусалим має бути містом, де не будуть посольства, і посольство Чехії мало б таким чином залишитися в Тель-Авіві.

– Якщо не помиляюся, то Земан колись казав, що й Ізраїль має бути членом Євросоюзу.

– Так само і це він казав. Так що слова про те, що Росія має стати членом Європейського союзу – ну, теоретично, за 100 років, може, так. Земан досить обережний у цьому: каже, за 20 років, можливо. Але ніяких підстав реальних про це думати або якихось кроків, які б простежувалися з одного чи з іншого боку, на сьогодні не маємо.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG