Доступність посилання

ТОП новини

«Оркестр ПрикВО» отримав «друге дихання»


Одним підписом міністра оборони наприкінці минулого року були ліквідовані два центри військово-музичного мистецтва в Одесі і Львові, залишивши без роботи понад 150 військових музикантів. Однак львів’янам вдалося зберегти матеріально-технічну базу і колектив. Музиканти об’єднались у громадську організацію «Оркестр ПрикВО», щоб зберегти традицію і розвивати жанр військового мистецтва, поцінованого в усьому світі.

Військові музиканти можуть виконують поважну музику для офіціозів і розважальну, до того ж підтанцьовуючи. Власне така різноманітність і креативність вирізняє львівський колектив з-поміж військових оркестрів. Але виступ до «Євро» у червні 2012 року став для майже сотні оркестрантів, солістів балету і вокалістів Західного територіального центру військово-музичного мистецтва останнім. Колектив наприкінці року розформували за директивою Міноборони, жодні прохання і переконання відомих особистостей не допомогли. Знищити – не створити, з сумом кажуть музиканти.

Практично всі учасники львівського центру мають на сьогодні роботу, матеріально-технічна база, яку збирали у колективі протягом 75 років – збережена, бо її вдалося взяти під опіку академії Сухопутних військ. Однак музикантам бракувало спільних репетицій та виступів і вони об’єднались у громадську організацію «Оркестр ПрикВО». До слова, у минулому в ансамблі ПрикВО (Прикарпатський військовий округ) служили відомі люди – Роман Віктюк, Богдан Ступка, Олександр Громиш, син Володимира Висоцького.

Традиції – понад усе

Головний диригент Микола Орач каже, що важливо передусім продовжити традицію військового мистецтва і водночас необхідно підтримати військових пенсіонерів, яким нелегко вижити у нинішній час.

«Основою нашого репертуару залишається славетний репертуар військового музичного підрозділу ПрикВО і ми зберігатимемо традиції, щоб вони послужили нашій державі і молодому поколінню», – наголошує керівник громадської організації, музикант Микола Орач.

Із 1976 року працював у військовому колективі Іван Глушко, який теж долучився до громадської організації, бо ніяк не міг змиритись з тим, що Міноборони ліквідувало військово-музичний центр.

«Це традиція, і оркестри мали велику вагу. У нас є професійні музиканти з досвідом і освітою, треба виховувати молодь. У нас є студенти з консерваторії. Важливо, щоб не пропала ця традиція і звучав у Львові оркестр, за кордоном і в Києві», – говорить музикант.

Військові музиканти донині не можуть зрозуміти, чому держава нищить пласт української культури – військове мистецтво. Адже у світі, навпаки, його розвивають і фестивалі духових оркестрів дуже популярні, на них неодноразово перемагали львів’яни. Не обходиться і у Львові без виступу військових музикантів багато мистецьких імпрез. Львівський військовий оркестр вже має запрошення на гастролі у кілька європейських країн, а також братиме участь у львівських проектах. Музичні інструменти – власні, а ось за костюми буде форма, бо мають право одягати військову форму, яку отримали після служби.

До 30 жовтня цього року Міноборони розформує ще два музичні колективи – Військово-повітряних сил і Сухопутних військ. Залишаться у Києві і Севастополі, але яка їхня подальша доля – невідомо, можливо, приклад львів’ян стане у пригоді.

Останній виступ центру військово-музичного мистецтва
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG