Доступність посилання

ТОП новини

Перший етап революції в Україні завершений? (Світова преса)


Західна преса резюмує, що «перша фаза революції в Україні, як виглядає, завершена». Оглядачі прогнозують подальший розвиток подій у Києві і цитують учасників Євромайданів у середу вранці, які кажуть, що настав час перевести дух, але обіцяють, «як буде необхідно», знову повернутися на площі. Аналітики також вважають, що тепер перед українською опозицією постало складне завдання, як перекувати в успіх масове невдоволення народу в Україні. Як стверджують експерти, багато залежить від того, «наскільки довго можуть тривати масові вуличні протести проти влади президента Януковича». Газети також критикують вичікувальну позицію США і Європи щодо подій в Україні.

Впливова The Wall Street Journal вважає, що у вівторок «політична криза в Україні досягнула мертвої точки на тлі того, що опозиції не вдалося винести вотум недовіри урядові Азарова у парламенті». Газета також зауважує, що, «згідно зі словами дипломатів у Києві, на відміну від 2004 року, Європі і США нелегко підтримувати протестувальників без спірних наслідків виборів, котрі могли б виправдати втручання, та й з урахуванням насильницького характеру деяких дій демонстрантів цього разу». Окрім того, як ідеться тут, «ні Брюсселю, ні Вашингтону не вистачає рішучості та важелів впливу для справжнього протистояння з Володимиром Путіним, для якого Україна набагато важливіша, аніж для США і Європи». На думку впливового у США експерта, президента Інституту перехідних демократій Брюса Джексона, адміністрація Обами «залежить від Росії у досягненні своїх зовнішньополітичних цілей у Сирії та Ірані, і вони стануть першими жертвами, якщо Вашингтон поведе себе рішучіше стосовно подій у Україні». Окрім того, у вівторок, як інформує видання, «Нафтогаз України» заявив про чергову попередню домовленість з російським «Газпромом». Газета також звертає увагу на те, що «українська опозиція являє собою невпорядковану суміш антиросійськи налаштованих націоналістів, політичних активістів та незалежних виборців, котрі виступають за тісніші зв’язки з Європою». Видання цитує одного з неназваних очільників опозиції, котрий каже про відсутність чіткої ієрархії в її лавах та про труднощі з консолідацією зусиль. Тут також цитується неназваний речник із близького оточення влади в Києві, котрий каже, що Янукович розраховує на спад хвилі протестів.

Чеська IDNES резюмує устами київського кореспондента Любоша Палати, який зауважує: «Здається, що перша фаза «революції» в Києві закінчилася». З невдачею відставки уряду Азарова в парламенті опозиція мусить переглянути свої подальші плани.

Польська Gazeta Wyborcza цитує польського міністра закордонних справ Радослава Сікорського, котрий перед від’їздом до Києва на саміт ОБСЄ (5-6 грудня), сказав, що «оптимальний сценарій для України на сьогодні – це порозуміння головних політичних сил і спрямування зусиль на болючі реформи, котрі приведуть країну до Європи». Сікорський також запевнив Україну у міжнародній допомозі на цьому шляху і сказав, що ліквідація віз для українців у Європу – це суто технічне питання і його можна вирішити, так само, як і з Молдовою, котра отримає безвізовий режим з ЄС вже навесні 2014 року.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG