Доступність посилання

ТОП новини

Які шанси у Януковича зберегти владу? (Огляд преси)


Київ – Влада недооцінила українців і зробила величезну помилку, збудувавши власну, незалежну від суспільства вертикаль, та зосередилася на її зміцненні. Як стверджує «Газета по-українськи», політика влади стала закритою. Влада не тільки не погоджувалася із суспільством, вона була винятково побудована на внутрішніх інтересах. І проблема не тільки у збагачені. Проблема у грі провладної еліти, яка намагалася максимально дорого продати Україну. Який вихід із цієї революції? Найм’якіший, як переконує експерт видання, – проведення за ініціативи Януковича національного круглого столу за участю європейських лідерів. На внутрішній круглий стіл опозиція не погодиться, маючи велику недовіру до влади. Але щоб провести такий круглий стіл, президентові потрібно зрозуміти: йому вже треба відступити не на один, а на три кроки назад. Президент може зберегти кілька важливих для себе позицій. Віктор Янукович може погодитись на обмеження своїх повноважень до 2015 року. На цей компроміс погодиться опозиція. У таких умовах президент може залишитися центральною фігурою для ухвалення рішень, зауважує видання.

Ще в суботу влада не демонструвала жодних порухів щодо можливості переговорів. «Незрозуміло, а з ким, власне, вести переговори?» – риторично заявляв Микола Азаров. А вже вчора Віктор Янукович підтримав ідею екс-президента Леоніда Кравчука про скликання «круглого столу» для пошуку виходу з політичної кризи. Експерт газети «Україна молода» допускає компромісне вирішення конфлікту, хоча не виключає і те, що влада намагатиметься вирішити кризу силовим шляхом і не піти на поступки протестувальникам. Для цього якраз блокують Майдан, щоб зупинити поповнення новими людьми, і, очевидно, чекатимуть сприятливого моменту для того, щоб зробити зачистку Майдану більш-менш обережно. Поки ж влада «намацує» різні методи: тут і залякування Майдану, тут і стягування внутрішніх військ до центру Києва, але з іншого боку – імітація діалогу, жести, які свідчать, що влада ніби не виключає мирне розв’язання виходу з кризи. Тобто влада поки що маневрує, зауважує видання.

Сьогодні в столиці не до бюджету. Але, як зауважує газета «День», щоб не перетворити Україну на ще одне Сомалі, варто подумати політикам про держбюджет. І, бажано, невідкладно. Однак, як зауважує видання, навряд чи достатньо в країні планованих податкових надходжень для того, щоб своєчасно зверстати й потім виконати бюджет. Журналісти переконані, що затримка з його розробкою спричинена саме тим, що соціальні та інші його витрати не покриваються прибутковою частиною. Як то кажуть, дебет з кредитом не сходяться. Про те, де взяти кошти розмірковується в статті «Про першу загрозу від «простою».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG